Νίκος
Καραγιάννης

Το Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες μέσω του Ε65 φαίνεται πως αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε στην αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισκέφθηκε τα εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων.

Τα έργα στο νότιο τμήμα ξεκινούν από την περιοχή της Ανθήλης, πριν την Λαμία (ερχόμενοι από Αθήνα), και καταλήγουν στην λίμνη Ξυνιάδα. Τα πρώτα 15 χιλιόμετρα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία από το 2020 ενώ τώρα απομένουν τα υπόλοιπα 16 χιλιόμετρα που θα ενώσουν δια παντώς τον Ε65 με το εθνικό δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Η τελευταία εκκρεμότητα που αφορούσε τα 4 χιλιόμετρα στην περιοχή πριν την σήραγγα Όθρυος προχωρά σε ολοκλήρωση και ήδη προχωρούν τα έργα στο νέο πλέον τμήμα που παρακάμπτει την σιδηροδρομική σήραγγα που βρίσκεται στην περιοχή. Τα έργα όπως έχει γίνει γνωστό είναι σε πολύ ώριμο στάδιο. Η συνολική πρόοδος του έργου έχει ανέβει στο 94%.

Πραγματικότητα οι 3 ώρες μέχρι τα Τρίκαλα

Τα έργα στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα με την ολοκλήρωση τους θα κάνουν πραγματικότητα την διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται ο οδηγός να χρησιμοποιεί το δύσκολο οδικό ανάγλυφο στις ανηφόρες μετά τη Λαμία.

Στην ουσία ο οδηγός θα χρησιμοποιεί την εθνική οδό από την Αθήνα (δηλαδή στη Νέα Οδό) και στην περιοχή της Ανθήλης (περίπου στο 205χλμ) θα εισέρχεται στον οδικό άξονα της Κεντρικής Οδού. Από εκεί θα διανύει περίπου άλλα 110 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει μέχρι την πόλη των Τρικάλων. Αυτό σημαίνει πως η απόσταση των 315 χιλιομέτρων θα μπορεί να καλύπτεται με συντηρητική οδήγηση σε 3 ώρες.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση των έργων στο νότιο τμήμα θα σημάνει και την μετατόπιση του επίκεντρου των έργων στο βόρειο τμήμα του Ε65.

Το βόρειο τμήμα

Το Βόρειο τμήμα του Ε65 (Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Εγνατίας, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό προόδου του έργου είναι σήμερα πάνω από 20%.

Όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει και το βόρειο τμήμα ο Ε65 θα έχει πλέον συνολικό μήκος 181 χιλιομέτρων ξεκινώντας από την περιοχή της Λαμίας και φτάνοντας μέσω Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας στην περιοχή των Γρεβενών συνδεόμενων με την Εγνατία Οδό.

Ο Ε65 θα αποτελέσει τον τρίτο κάθετο εθνικό άξονα της Ηπειρωτικής χώρας. Στα δυτικά έχει τον άξονα της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο-Ιωάννινα) και ανατολικά την άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο προσόν του Ε65 είναι η σύνδεση Ανατολής και Δύσης. Μέσω του Ε65 ενώνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου. Παράλληλα θα προσφέρει άνετη πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου σε χρόνους που είναι εξαιρετικά πιο σύντομοι από ότι τώρα.

Για παράδειγμα το Αθήνα-Γρεβενά θα είναι υπόθεση 4 ωρών ενώ σε 4,5 ώρες κατεβαίνει ο απαιτούμενος χρόνος για Μέτσοβο ή Καστοριά. Παράλληλα μέσω του Ε65 και του κάθετου άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή έρχονται πιο κοντά οι γειτονικές χώρες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα έργα στο νότιο και βόρειο τμήμα εκτελεί η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κεντρική Οδός Α.Ε. Στο νότιο τμήμα τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο βόρειο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV