Νίκος
Καραγιάννης

Σε δύσκολη εξίσωση φαίνεται να οδηγείται η διευθέτηση της τιμής των διοδίων για το 2023. Εχθές ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ξεκαθάρισε με εμφατικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις για το νέο έτος στους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Η αύξηση της τιμής των διοδίων παραδοσιακά κάθε χρόνο γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Μόλις υπολογιστεί από το Δημόσιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή, γίνεται ο υπολογσιμός  της νέας τιμής από τους παραχωρησιούχους,  και κατόπιν γίνεται γνωστοποίηση στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Από τη στιγμή που παίρνει το “έχει καλώς” στους υπολογισμούς αυτούς, την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς εφαρμόζεται βάσει αυτού του υπολογισμού η νέα τιμή διοδίου. Αυτή η διαδικασία εφαρμόστηκε και φέτος.

Με αυτή τη λογική έχουμε δει και αυξήσεις και μειώσεις στα διόδια τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι δανειακές συμβάσεις είναι συνδεδεμένες με τον τιμάριθμό. Είναι μια πρακτική η οποία λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός φέτος είναι αφύσικα υψηλός και κατά πάσα πιθανότητα παρασέρνει σε σημαντικές αυξήσεις τις τιμές των διοδίων (πηγές μιλούν για αυξήσεις στο 12%) γεγονός που μπορεί να φέρει αντιδράσεις και από τους χρήστες.

Από την πλευρά τους οι παραχωρησιούχοι, σύμφωνα με πηγές, αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι τις συνέπειες του πληθωρισμού με τις αυξήσεις στην ενέργεια, τα υλικά όταν για παράδειγμα η άσφαλτος έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι πως θα κλείσει το θέμα των διοδίων καθώς οι ετήσιες διαφοροποιήσεις της τιμής τους είναι μέρος των δανειακών συμβάσεων οι οποίες είναι νόμος του ελληνικού κράτους. Κοινώς θα πρέπει να υπάρξει, σημειώνουν πηγές από την πλευρά των αυτοκινητόδρομων, κάποια ρύθμιση που να καλύπτει τις συμβάσεις αυτές.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση των παραχωρησιούχων με το υπουργείο ΥΠΟΜΕ καθώς έχει γίνει σχετικό αίτημα και από εκεί είναι πιθανό να βγει λευκός καπνός για το ζήτημα το οποίο από τη μια “καίει” τους παραχωρησιούχους καθώς αποτελεί καίριο σημείο για εκείνους ενώ για το υπουργείο αποτελεί κόκκινη γραμμή καθώς περνάμε σε μια δύσκολη χρονιά οδεύοντας προς τις εκλογές.

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Υποδομών αντιδρά σε αυξήσεις που τις θεωρεί μη φυσικές. Το ίδιο είχε γίνει και το 2019 όταν επιχειρήθηκε αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού, γεγονός που προκάλεσε τότε αντιδράσεις και από την τότε κυβέρνηση και από την μετέπειτα.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια που θα βελτιώσει τις συνθήκες, δηλαδή ο χρήστης θα πληρώνει ανά χιλιόμετρο και όχι ανά σταθμό διοδίων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV