Ένα από μεγάλα έργα νέας γενιάς που βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού εδώ και πολλά χρόνια, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, είναι μόλις ένα βήμα από την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωση του.
Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει την τελική μορφή που θα έχει το έργο. Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι το κόστος του θα αγγίζει τα 450εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και ότι σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι ένα πλήρως χρηματοδοτήσιμο project.
Τα πορθμεία Σαλαμίνας και Περάματος ενώνονται με ferry boats 24 ώρες την ημέρα, 12 μήνες το χρόνο, ανά 15 λεπτά. Αυτό κάνει το δρομολόγιο Σαλαμίνα-Πέραμα, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη, μετά από το Ντόβερ-Καλαί, που ενώνει την Μεγάλη Βρετανία με την Γαλλία.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ φορέων, υπουργείου και συμμετεχόντων ενώ λήφθηκε και η απαραίτητη έγκριση από την υπηρεσία αρχαιολογικής τεκμηρίωσης. Τελικό βήμα, η έγκριση από το ΓΕΝ (θα σταλεί τις επόμενες ημέρες), μιας και το μεγαλύτερο μέρος της χάραξης περνά από περιοχή που διοικητικά του ανήκουν. Στη συνέχεια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα σταλεί για έγκριση στο ΥΠΕΝ. Τελικό βήμα είναι η έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης του διαγωνισμού, που είναι το άνοιγμα των τεχνικών και οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη αναδόχου, που θα μας οδηγήσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την έναρξη υλοποίησης του έργου.
Πηγαίνοντας στο αντικείμενο του έργου, αυτό που μαθαίνει το ypodomes.com είναι πως η τελική λύση, αφορά στην κατασκευή μίας νέας αρτηρίας περίπου 17χλμ με αρχή το Σχιστό και ολοκλήρωση την πόλη της Σαλαμίνας.
Οδηγώντας κατά μήκος της Λεωφόρου Σχιστού (από Πειραιά ή Λαμπράκη ή Λ.Αθηνών), θα στρίβουμε στον κόμβο του ναυτικού οχυρού και από εκεί θα ξεκινά το έργο, με ένα οδικό άξονα ο οποίος θα μας οδηγεί σε κόμβο εκεί που βρίσκεται το κολυμβητήριο Περάματος (απέναντι από το Πορθμείο Περάματος) όπου θα βυθίζεται προοδευτικά μέσα στην υποθαλάσσια σήραγγα η οποία θα εδράζεται στο βυθό. Θα υπάρχει ταυτόχρονα και σύνδεση με το τοπικό οδικό δίκτυο.
Το μήκος της σήραγγας θα είναι 1.100 μέτρα (400 μέτρα συν οι εκατέρωθεν προσβάσεις) και θα αποτελείται περίπου από 9 προκατασκευασμένα τμήματα (οι λεγόμενοι “σπόνδυλοι”). Αυτοί θα κατασκευάζονται από σκυρόδεμα σε παρακείμενη ξηρά δεξαμενή, θα “ταπώνονται” στις άκρες και θα μεταφέρονται στο σημείο πόντισης. Εκεί, ο σπόνδυλος θα πλημμυρίζει και θα βυθίζεται στην προγραμματισμένη θέση του και στη συνέχεια το νερό θα αφαιρείται με αντλίες. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλα τα τμήματα μέχρι την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου μέρους του έργου.
ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Η σταδιακή ανάδυση από την σήραγγα, θα μας οδηγεί στη Σαλαμίνα, στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου και από εκεί μέχρι την είσοδο του Ναυστάθμου. Στη συνέχεια θα υπάρχει μία ακόμα σήραγγα που με μήκος περίπου 700 μέτρα, θα παρακάμπτει την περιοχή των Παλουκίων και θα καταλήγει βόρεια της πόλης της Σαλαμίνας (παρακάμπτοντας την ταυτόχρονα) σε ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ Σαλαμίνας). Από αυτό τον κόμβο ο οδηγός θα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του για τον τελικό του προορισμό στο νησί (προς Αιάντειο-προς Φανερωμένη κλπ).
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο με τη λειτουργία του θα αναβαθμίσει τις δύο περιοχές. Το μεν Πέραμα θα μπορέσει να ανασχεδιάσει τις οδικές του αρτηρίες που σήμερα κατακλύζονται από διερχόμενα οχήματα όλο το 24ωρο και το καλοκαίρι δημιουργούνται φαινόμενα κυκλοφοριακού κορεσμού.
Η Σαλαμίνα θα διαθέτει πλέον οδική παράκαμψη στους δύο πιο πυκνοκατοικημένους οικισμούς της και η κυκλοφορία θα είναι πλέον πιο ήπια στο τοπικό οδικό δίκτυο. Ο χρόνος που θα χρειάζεται ο οδηγός θα είναι 2-3 λεπτά (από την είσοδο στην σήραγγα στο Πέραμα).
ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το έργο της ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος, συζητείται εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, πρώτος το είχε δημοπρατήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στέφανος Μάνος, μαζί με την Αττική Οδό ως έργο παραχώρησης. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το έργο ακυρώνεται με απόφαση του Κώστα Λαλιώτη τον Οκτώβριο του 1993 και μπαίνει στα συρτάρια του υπουργείου.
Θα το δούμε να εμφανίζεται και πάλι το 2012, μαζί με τα έργα της ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας και Ελευσίνας-Υλίκης. Θα χρειαστούν 4 χρόνια για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, τον Μάρτιο του 2016 για να προκηρυχθεί ως έργο παραχώρησης, με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Στην Β`φάση συνεχίζουν τα τρία σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι οι ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία VINCI CONCESSIONS – VINCI HIGHWAYS – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
Το έργο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και εντάσσεται στο πακέτο των 13δισ.ευρώ στο οποίο έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα. Είναι ένα από τα δυνατά όπλα του υπουργείου για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του κατασκευαστικού κλάδου.
Ο χρόνος κατασκευής του εκτιμάται σε περίπου 4 χρόνια από την έναρξη της παραχώρησης και συνολικά της παραχώρησης σε 35 χρόνια.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV