Newsroom

Μπορεί η φετινή χρονιά να έχει οδηγήσει σε ένα αναγκαστικό χειρόφρενο την παγκόσμια, και συνεπακόλουθα, την ελληνική οικονομία λόγω της ύφεσης που έχει επιφέρει ο κορονοϊός, αλλά τα τεκταινόμενα στο εθνικό ενεργειακό γίγνεσθαι συνεχίζουν να προχωρούν με σημαντικά έργα να βρίσκονται υπό κατασκευή έως και το 2023.

Όσον αφορά τα υπό κατασκευή έργα έως το 2023 αυτά ανέρχονται σε 13. Πιο συγκεκριμένα, για το τρέχον έτος έχει προβλεφθεί η ολοκλήρωση 3 έργων, τα οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να λάβουν περαιτέρω παράταση λόγω των επιπτώσεων του δεύτερου κύματος του κορονοϊού

Τα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2020

Το πρώτο από τα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως και τα τέλη του 2020 είναι ο περίφημος Διαδριατικός Αγωγός (TAP) με φορέα υλοποίησης την TAP Pipeline a.g., o οποίος σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com είναι τεχνικά έτοιμος, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 97.7% του έργου, ενώ η εμπορική του λειτουργία και η συνεπακόλουθη τροφοδοσία του εθνικού δικτύου αναμένεται περί τα τέλη του 2020. Το ιδιωτικό έργο, που έχει προϋπολογισμό 1.4 δις. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, είναι πολύ σημαντικό τόσο για τις χώρες από τις οποίες θα περνάει, καθώς για τη Δυτική Ευρώπη, διότι μπορεί να την οδηγήσει σε εν μέρει ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη στρατηγική σημασία και μπορεί να αναδειχθεί σε παίκτη και ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Το επόμενο έργο είναι αυτό της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο ΣΔΙΤ ύψους 1,39 δις. ευρώ που θα προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια, το οποίο δημοπρατήθηκε το 2011 και ως ανάδοχος έχει οριστεί η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ/Hitachi. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 10 Μαρτίου και 2013 και η διάρκεια κατασκευής ανέρχεται στους 50 μήνες από την έκδοση της οικονομικής άδειας (19 Ιουνίου 2015).

Το επόμενο υπό κατασκευή έργο είναι δημόσιο και αφορά την μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, γνωστή και ως «μικρό καλώδιο» 5 με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΗΜΕ. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2018 και η υπογραφή «έπεσε» στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 με διάρκεια κατασκευής τους 22 μήνες, αν και πριν από λίγες ημέρες (28 Σεπτεμβρίου) πήρε παράταση. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 348,5 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από ιδίους πόρους. Ως ανάδοχοι του έργου έχουν οριστεί τα Ελληνικά Καλώδια, η Fulgor και η Prysmian. Μέχρι στιγμής έχει ποντιστεί το καλώδιο που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο, ενώ η πόντιση του καλωδίου από την Πελοπόννησο αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου.

Τα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μεταξύ του 2021 και του 2023

Το σημαντικότερο ίσως έργο στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αυτό της σύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, γνωστό και ως Κρήτη 2, με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτος με διάρκεια κατασκευής 36 μήνες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο εκτός από το θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο θα έχει και σημαντικά οφέλη στο σύνολο των καταναλωτών ενέργειας καθώς υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν έως και 400 εκατ. ευρώ ανά έτος με αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ως ανάδοχοι του έργου, το οποίο ανέρχεται στα 980 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και το ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020, έχουν οριστεί οι Nexans, Prysmian, η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ και η κοινοπραξία Siemens-ΤΕΡΝΑ.

Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία από την Μυτιλιναίος Α.Ε., η οποία και θα αποτελέσει ένα εσωτερικό project του Ομίλου, καθώς ως ανάδοχος έχει οριστεί η ΜΕΤΚΑ που είναι και ο κατασκευαστικός βραχίονας το Ομίλου, ενώ ύστερα από την ολοκλήρωσή της θα παραδοθεί στην Protergia που αποτελεί τον τομέα ενέργειας. Το ύψος της επένδυσης για την μονάδα αυτή που βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Μυτιλιναίος με συνολική μεικτή ισχύ στα 826 MW και καθαρή ισχύ στα 806 MW, ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα είναι ιδιωτική. Η κατασκευή ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου του 2019 και η ολοκλήρωση τοποθετείται εντός του τελευταίου 3μήνου του 2021.

Ένα ακόμα σημαντικό ιδιωτικό έργο, αυτή την φορά στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι ο διασυνδετήριος αγωγός IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, και αποτελεί τμήμα του «κάθετου διαδρόμου» ενώ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον TAP. Ο προϋπολογισμός του έργου, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Ιουλίου του 2021, ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ, τα 84 εκ των οποίων προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημασία του αγωγού αυτού είναι σημαντική για τη χώρα μας καθώς την καθιστά σημαντικό παίκτη στην αρένα της μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διαδικασία κατασκευής ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου του 2019 και ανάδοχοι είναι οι ΑΒΑΞ και η Σωληνουργεία Κορίνθου.

Τα υπόλοιπα ενεργειακά έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μεταξύ του 2021 και του 2023 είναι τα εξής:

1. Η Τηλεθέρμανση Φλώρινας, με φορέα υλοποίησης της ΔΕΥΑ Φλώρινας (ΔΕΥΑΘ) και ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ, η οποία ανέλαβε το 2018 ύστερα από την οικονομική αδυναμία του μειοδότη «ΤΟΞΟΤΗΣ» να ανταπεξέλθει οικονομικά. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 με αρχική διάρκεια 24 μήνες. Η τηλεθέρμανση αναμενόταν να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά η παράταση κατασκευής του δεν αποτελεί κάποια έκπληξη, καθώς μας έχει συνηθίσει σε αρκετές παρατάσεις.
2. Ο Ανατολικός Διάδρομος με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ και αναδόχους τους ΑΤΕΡΜΩΝ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, MYTILINEOS και SIEYUAN. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 56.6 εκατ. ευρώ με διάρκεια 30 μήνες και η ολοκλήρωση αναμένεται εντός του 2021. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για την κατασκευή του ΚΥΤ Κορίνθου και την αναβάθμιση της εναέριας γραμμής μεταφοράς μεταξύ Μεγαλόπολης και Κορίνθου.
3. Ο Δυτικός Διάδρομος με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ και αναδόχους τους ΑΤΕΡΜΩΝ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, FULGOR και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 105.7 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του ανέρχεται στους 24 ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Το έργο αφορά στην επέκταση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης –μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα, για τη διασύνδεση Ρίου-Αντιρρίου.
4. Τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου με φορέα υλοποίησης την ΕΔΑ Αττικής και πολλαπλούς αναδόχους. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του στους 36 μήνες, ενώ η ολοκλήρωση προβλέπεται περί το 2023. Το έργο αφορά την επέκταση του δικτύου διανομής χαμηλής πίεσης κατά 577 χιλιόμετρα.
5. Τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου με φορέα υλοποίησης την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και πολλαπλούς αναδόχους. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 93 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής στους 36 μήνες, ενώ η ολοκλήρωση προβλέπεται περί το 2023. Το έργο αφορά την επέκταση του δικτύου διανομής χαμηλής πίεσης κατά 297 χιλιόμετρα.
6. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Εύβοιας με τη Σκιάθο. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο ΑΔΜΗΕ και ως ανάδοχος έχει οριστεί η ABB με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 52.3 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης, η οποία υπεγράφη στις 29 Μαΐου 2020, έχει οριστεί στους 18 μήνες και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το Δεκέμβριο του 2023. Το καλωδιακό τμήμα, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη τον Φεβρουάριο με την Ελληνικά Καλώδια, βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής. Με την ηλέκτριση της νέας γραμμής 150 kV, η ηλεκτροδότηση των νησιών Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος θα σταθεροποιηθεί και το νησιωτικό σύμπλεγμα θα θωρακιστεί ενεργειακά τους καλοκαιρινούς μήνες.

7.  Οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ που «βγαίνουν στον αέρα» αφορούν στην κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής. Τα ανωτέρω έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 33,45 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» με το ποσό των 16,68 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η δημοπράτηση των έργων στην Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Τα έργα της ΔΕΔΑ στις έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ και προβλέπουν έως το 2024:

• Την κατασκευή συνολικά 496 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης.

• Τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), παρέχοντας έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης.Ο αριθμός των συνδέσεων αυτών μπορεί να είναι πολλαπλάσιος, εφόσον υπάρχει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV