Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυστραλία: Γρηγορότερα από ποτέ εξαντλούνται τα υδάτινα αποθέματα του Σίδνεϊ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Υδρευση, Νερό

Τα υδάτινα αποθέματα της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, του Σίδνεϊ, εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ και η στάθμη των φραγμάτων αναμένεται να πέσει κάτω από το μισό λόγω της χειρότερης ξηρασίας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Το Φράγμα Ουαραγκάμπα, που είναι η κύρια πηγή υδροδότησης της πόλης, βρίσκεται στο 51,4% της χωρητικότητάς του, ποσοστό που φανερώνει μείωση κατά 17,8% μέσα σ’ ένα χρόνο, ενώ η στάθμη του νερού είναι λίγο πάνω από το μισό της στάθμης που είχε πριν από δύο χρόνια.

Η ποσότητα του νερού που ρέει στο φράγμα είναι μόλις το 10% αυτής που ήταν πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της Νέας Νότιας Ουαλίας WaterNSW.

Το συνολικό επίπεδο του νερού στα 11 φράγματα του Σίδνεϊ ήταν 50,1%, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν τους τελευταίους μήνες περιορισμούς στη χρήση ύδατος.

«Ποτέ οι ροές δεν ήταν τόσο χαμηλές», λέει η Μελίντα Πέιβι, υπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας αρμόδια για το Νερό, την Ιδιοκτησία και τη Στέγαση.

«Συγκεντρώσεις ύδατος που ήταν αξιόπιστες ιστορικά… αντιμετωπίζουν τώρα κρίσιμη έλλειψη νερού», πρόσθεσε.

Με τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης, αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις, τα φράγματα του Σίδνεϊ έχουν αρκετά αποθέματα νερού για άλλα δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η WaterNSW.

Η Πέιβι δήλωσε πως «μεγάλες πόλεις στην ενδοχώρα … διατρέχουν τον κίνδυνο να εξαντληθεί το πόσιμο νερό μέσα στους επόμενους 12 μήνες». «Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τις κοινότητες της περιφέρειάς μας», πρόσθεσε.

Το Σίδνεϊ έχει καταφύγει τους τελευταίους μήνες σε μεθόδους εξοικονόμησης ύδατος, που περιορίζουν την ποσότητα του νερού που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι πολίτες στο ύπαιθρο.

Τον Μάρτιο, το εργοστάσιο αφαλάτωσης του Σίδνεϊ τέθηκε σε πλήρη λειτουργία για να επεξεργάζεται θαλασσινό νερό, με στόχο να ανεβάσει στο 70% τα αποθέματα νερού της πόλης. Η κυβέρνηση της Πολιτείας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιο.

Τον Απρίλιο, η Kantar Public πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ 1.000 κατοίκων του Σίδνεϊ και διαπίστωσε πως το 47% των κατοίκων δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι στην περιοχή τους επικρατεί ξηρασία.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Με 3 εκατ. ευρώ ενισχύει το Πάρκο Τρίτση το Πράσινο Ταμείο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» -που εποπτεύεται από την Περιφέρεια Αττικής- για χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. € με στόχο την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του.

Οι 3 παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο είναι:

– Η δημιουργία «έξυπνης διαδρομής» που θα διατρέχει το Πάρκο με βιοκλιματικά υλικά,

– Η αποκατάσταση της στεγάνωσης της Λιμνοδεξαμενής Νο5 και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνη 5 με τη Λίμνη 6 και

– Ο εξοπλισμός, οι υποδομές και οι έξυπνες εφαρμογές για να καταστεί το Πάρκο ελκυστικός πόλος έλξης επισκεπτών.

Το συγκεκριμένο έργο αναβάθμισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο «Φυσικό Περιβάλλον 2020» και πλέον δύναται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσής του Φεβρουάριο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε επισκεφθεί το Πάρκο Αντώνη Τρίτση τον Αύγουστο του 2019, διαπιστώνοντας την κακή περιβαλλοντική του κατάσταση. Κατόπιν, ο Υπουργός κατέθεσε τροπολογία για την μεταφορά της διαχείρισης του Πάρκου στην Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας μια «καθαρή λύση», δεσμευόμενος για τη χρηματοδότησή του από διαθέσιμους πόρους του Υπουργείου.

Ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει σήμερα:

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, χρηματοδοτούμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο την αναγέννηση του πολύπαθου Πάρκου Αντώνη Τρίτση. Διότι θέλουμε να επιτύχουμε δύο πράγματα: να αναβαθμίσουμε τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και διότι είναι χρέος μας η αναβάθμιση κάθε πνεύμονα πρασίνου σε όλη την χώρα. Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει όσα της αναλογούν με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση».

Αναγέννηση Πάρκου – Έξυπνες διαδρομές – Βελτίωση μικροκλίματος Δυτ. Αθήνας

Ως γνωστόν, το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας και έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους στην Αττική. Είναι έκτασης 918 στρεμμάτων, τμήμα του οποίου έχει χαρακτηριστεί «υγρότοπος κατηγορίας Β’». Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, η πρόταση ανάπτυξής του -που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο- «στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και την ανάδειξή του σε ένα Πρότυπο Πάρκο».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Δασικοί χάρτες ώρα ΜΗΔΕΝ – Ποσοστό κύρωσης ΜΗΔΕΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος 2020

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ασκώντας οξεία κριτική για την απόφαση ακύρωσης των δασικών χαρτών από το ΥΠΕΝ.

Αναλυτικά:

Το περιβαλλοντικό έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη παίρνει σάρκα και οστά. Με την Υπουργική Απόφαση του κυρίου Χατζηδάκη που δημοσιεύτηκε χθες (ΦΕΚ Β΄2773/8.7.2020), ακυρώνεται όλο το έργο των δασικών χαρτών που υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και, τώρα, η χώρα γυρίζει δεκαετίες πίσω.

Η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της χώρας, εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου, εργαλείο αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, απαραίτητο για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Χάρη στην επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων, δόθηκε ώθηση στο έργο και η Ελλάδα, από το 1,09% κυρωμένων χαρτών το 2015, απέκτησε κυρωμένους δασικούς χάρτες για το 44,31% της χώρας και αναρτημένους στο 55%, τον Μάιο 2019, ενώ είχαν ανατεθεί και οι μελέτες για όλες τις υπόλοιπες περιοχές.

Με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020 και τη χθεσινή Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) ο κύριος Χατζηδάκης βάζει ταφόπλακα σε ολόκληρο το έργο, ακυρώνοντας την επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους δημόσιους λειτουργούς των Δασικών Υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια. Καθιστά ακόμη αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών έως το 2021, όπως είχε δεσμευθεί η χώρα και έναντι των θεσμών.

Οι συνέπειες θα είναι άμεσες, με πιο σημαντική την περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου που θα ταλαιπωρήσει πολίτες και κράτος.

Με την Υπουργική αυτή Απόφαση τροποποιούνται οι κατηγορίες των εκτάσεων που θα εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη με την προσθήκη σειράς αμφιβόλου εγκυρότητας διοικητικών πράξεων, ενώ ταυτόχρονα αλλάζουν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών, εξαιρώντας και δασικές περιοχές, κλείνοντας το μάτι σε ρουσφέτια αλλά και υποθηκεύοντας τη συνταγματικότητα της ρύθμισης.

Η ΥΑ έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, όπως επισημάναμε και κατά τη συζήτηση του άρθρου 48 του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, δίνοντας παράταση μέχρι τις 30.9.2020, παρότι προβλεπόταν η αναμόρφωση των δασικών χαρτών εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου. Αυτή είναι και η πρώτη απόδειξη της ασυνέπειας του Υπουργού.

Και αυτή η ημερομηνία όμως δε θα τηρηθεί, οδηγώντας σε μία ατέρμονη διαδικασία, τάχατες αναμόρφωσης και αναθεώρησης των χαρτών, που θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς δασικούς χάρτες, θα καθυστερεί τις δικαιοπραξίες σε μη δασικές εκτάσεις, θα οδηγήσει τους πολίτες και τους επενδυτές στα πολιτικά γραφεία των φίλων του κυρίου Χατζηδάκη για τακτοποιήσεις και εξαιρέσεις κάθε είδους.

Ο κύριος Χατζηδάκης χρησιμοποιεί τις αντιρρήσεις επί των μη κυρωμένων χαρτών για να δικαιολογήσει την ακύρωση και αναμόρφωση των κυρωμένων όπου, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις. Στοχεύει έτσι στην εξαίρεση δασών και από το κυρωμένο και από το μη κυρωμένο δασικό τμήμα, με γνωστές ρουσφετολογικές μεθόδους της Δεξιάς. Από την άλλη, έχει παγώσει τις εγκεκριμένες και προγραμματισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων για να βραχυκυκλώσει το έργο των δασικών υπηρεσιών και για να μπορεί να τις κατηγορήσει μετά.​

Δυστυχώς, για τον κύριο Χατζηδάκη, όσο και αν στρέφεται κατά όσων εκφράζουν με επιχειρήματα την αντίθεση τους στις διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, ο Συνήγορος του πολίτη, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, πανεπιστημιακοί καθηγητές, έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τις επιζήμιες συνέπειες και τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των διατάξεων.

Η ΥΑ αποδέχεται τα πληροφοριακά έγγραφα για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων, παρότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΣτΕ, κάτι που επεσήμανε και ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βουλή, ενώ συνεκτιμά το ψηφιακό αρχείο της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και άλλα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης, όταν η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δασικών Υπαλλήλων τα έχει χαρακτηρίσει στη Βουλή μη αξιόπιστα, εφόσον δεν έχουν επιστημονική και θεσμική βάση.

Η ΥΑ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα ΠΙΣΩ για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και ανοίγει την όρεξη σε καταπατήσεις και ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις.

Είναι η ώρα ΜΗΔΕΝ για το έργο των δασικών χαρτών. Η διάταξη θα κριθεί για τον αντισυνταγματικό της χαρακτήρα όμως, μέχρι τότε, η χώρα μας θα έχει απολέσει ένα βασικό στοιχείο του κράτους δικαίου αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο σχεδιασμού της ανάπτυξης στην ύπαιθρο και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μετά τις περιοχές Natura 2000, ο κύριος Χατζηδάκης έβαλε στο μάτι και τα δάση. Είναι υποχρέωση των ενεργών πολιτών, των οικολογικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων να βάλουν φρένο στην παμφάγο διάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά του Ελληνικού περιβάλλοντος, ακυρώνοντας τις αντι-περιβαλλοντικές της πολιτικές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οικονόμου: Η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δημήτρης Οικονόμου Υφυπουργός ΠΕΝ

Μια από τις κεντρικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, και προσωπική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται πράξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Υπουργική Απόφαση για τις τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, που υπογράφει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου.

Δεδομένης της υποχρέωσης που απορρέει από το άρθρο 26 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων, οι Τεχνικές Οδηγίες που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση στοχεύουν στη συγκέντρωση και παροχή οδηγιών και καλών πρακτικών που θα διευκολύνουν το έργο της προσαρμογής κατά τρόπο σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά.

Προβλέπονται απλές, «έξυπνες» και συνάμα όσο το δυνατόν οικονομικές λύσεις για την απαραίτητη προσαρμογή των κτιρίων, με έμφαση τα δημόσια κτίρια η προσαρμογή των οποίων βάσει του ισχύοντος πλαισίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31.12.2020, σε άλλη περίπτωση θα θεωρούνται αυθαίρετα.

Με την Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται αναλυτικά οι Τεχνικές Οδηγίες για την υλοποίηση «εύλογων προσαρμογών» στα κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο αυτών, δηλαδή κάθε απαραίτητη ή/και κατάλληλη τροποποίηση και ρύθμιση της μορφής και της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, που μπορεί να υλοποιηθεί όπου απαιτείται και ανά συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς να προκύπτει δυσανάλογο ή αδικαιολόγητο βάρος, με στόχο την διασφάλιση της προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Ακόμα στην απόλαυση ή άσκηση σε ίση βάση με τους άλλους όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Εύλογες προσαρμογές μπορούν να υλοποιούνται και σε εξειδικευμένες παρεμβάσεις για την ικανοποίηση ατομικών αναγκών ατόμου, το οποίο, αν και σε προσβάσιμο περιβάλλον, έχει ανάγκη επιπλέον εξειδικευμένης προσαρμογής.

Για το θέμα αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, καθώς και σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η άθληση και η αναψυχή, που αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, περνά μέσα από τα κτίρια όπου ζούμε και εργαζόμαστε και τις υποδομές που χρησιμοποιούμε.

Οι τεχνικές οδηγίες, που ορίζονται με την Υπουργική Απόφαση, εξασφαλίζουν ότι οι απαραίτητες προσαρμογές στα υφιστάμενα κτίρια και τους περιβάλλοντες χώρους τους, θα γίνονται λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, προκειμένου να τους προσφέρεται αυτόνομη, ασφαλής και άνετη πρόσβαση ώστε να προσεγγίζουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, τις υπηρεσίες και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Ανάγκες που στην πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα μας δεν λαμβάνονταν υπόψιν στον αρχικό σχεδιασμό».

Πεδίο εφαρμογής των Τεχνικών Οδηγιών αποτελούν τα υφιστάμενα πριν από την ισχύ του Ν.4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» κτίρια των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 26 και των διατάξεων του άρθρου 27.

Πρωταρχικό στόχο κατά την υλοποίηση των προσαρμογών αποτελεί η ικανοποίηση των αναγκών όλων των χρηστών, συνεπώς και όλων των κατηγοριών ατόμων με αναπηρία. Σε περίπτωση όμως αποδεδειγμένης αδυναμίας ικανοποίησης των αναγκών κάποιας κατηγορίας εξ αυτών, θα πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίζεται η ικανοποίηση των αναγκών όλων των υπολοίπων κατηγοριών, κατ’ αντιστοιχία με τις διατάξεις του αρ. 1 της ΥΑ 52907/2009 «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών» (Β ́2621).

Τα παραπάνω επισημαίνονται δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελούν μια ομοιογενή ομάδα με τις ίδιες ανάγκες και δυνατότητες. Υπάρχουν εμφανείς ή αφανείς, σοβαρές ή ελαφρές, μόνιμες ή προσωρινές αναπηρίες, μία ή συνδυασμός περισσοτέρων (κίνησης, όρασης, ακοής, ομιλίας, αντίληψης, ψυχικές/γνωστικές κ.λπ.), που γεννούν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές δυνατότητες στα άτομα που τις βιώνουν. Παρόμοιες ανάγκες παρόμοιες έχουν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως άτομα με χρόνιες παθήσεις, άτομα με προσωρινή αναπηρία (πχ. τραυματίες), ηλικιωμένοι, άτομα που μεταφέρουν αποσκευές, μικρά παιδιά ή άτομα μεγάλης ή μικρής σωματικής διάπλασης.

Για τον έλεγχο των απαιτούμενων προσαρμογών ώστε τα υφιστάμενα κτίρια να καταστούν προσβάσιμα, ακολουθείται η Μεθοδολογία Ελέγχου Προσβασιμότητας Δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών, που επεξεργάστηκε Διυπουργική Επιτροπή και Εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών το 2009.

Με σειρά προτεραιότητας εξετάζονται τα εξής θεματικά πεδία:

I. Προσέγγιση – Είσοδος

II. Οριζόντια κυκλοφορία

III. Κατακόρυφη κυκλοφορία

IV. Εξυπηρετήσεις- εξοπλισμός

Η επιλογή των προσαρμογών για το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρου του στοχεύει στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας με βάση τις επτά αρχές του Καθολικού Σχεδιασμού, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Δυνατότητα χρήσης από το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα χρηστών (αποφυγή διάκρισης και στιγματισμού, πρόβλεψη ίδιων ή/και ισοδύναμων μέσων, διασφάλιση ισότιμης ιδιωτικότητας και ασφάλειας των χρηστών, ελκυστικότητα του σχεδιασμού)

2. Ευελιξία στη χρήση (ικανοποίηση χρηστών με ευρύ φάσμα ικανοτήτων και προτιμήσεων, παροχή επιλογών στις μεθόδους χρήσης, προσαρμοστικότητα στους ρυθμούς του χρήστη)

3. Απλή και διαισθητική χρήση (σχεδιασμός με εύκολα κατανοητή χρήση ανεξάρτητα από την εμπειρία του χρήστη, τις γνώσεις, τις γλωσσικές δεξιότητες ή το επίπεδο συγκέντρωσης αυτού, εξάλειψη της περιττής πολυπλοκότητας, συνέπεια με τις προσδοκίες και τη διαίσθηση των χρηστών)

4. Εύληπτη πληροφόρηση (αποτελεσματική μετάδοση της πληροφόρησης στον χρήστη ανεξάρτητα από τις συνθήκες περιβάλλοντος ή τις αισθητηριακές ικανότητες του χρήστη, χρήση διαφορετικών μορφών πληροφόρησης, έντονη αντίθεση μεταξύ πληροφορίας και περιβάλλοντος, συμβατότητα του σχεδιασμού με βοηθήματα που χρησιμοποιούν οι χρήστες)

5. Ανοχή σε σφάλματα (ελαχιστοποίηση κινδύνων και δυσμενών συνεπειών από τυχαίες/ακούσιες ενέργειες, πρόβλεψη προειδοποιήσεων για κινδύνους και σφάλματα, πρόβλεψη λειτουργιών ασφαλούς αποτυχίας, αποθάρρυνση ασυνείδητης δράσης σε εργασίες που απαιτούν επαγρύπνηση)

6. Χαμηλή σωματική προσπάθεια (ο σχεδιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και άνετα, με ελάχιστη κόπωση και με ουδέτερη στάση του σώματος του χρήστη, με καταβολή λογικής δύναμης/ προσπάθειας, με ελαχιστοποίηση επαναλαμβανόμενων ενεργειών).

7. Μέγεθος και χώρος προσέγγισης και χρήσης (πρόβλεψη κατάλληλου μεγέθους και χώρου για προσέγγιση, χειρισμό και χρήση ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματος, τη στάση του σώματος ή την κινητικότητα του χρήστη, πρόβλεψη επαρκούς χώρου για τη χρήση βοηθητικών συσκευών ή προσωπικής βοήθειας).

Για την υλοποίηση των απαιτούμενων προσαρμογών, συντάσσεται «Μελέτη Προσβασιμότητας», η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής:

I. Αρχιτεκτονικά Σχέδια υφιστάμενης κατάστασης κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου σε κλίμακα 1:00 και 1:50 (κατόψεις, τομές, όψεις)

II. Αρχιτεκτονικά Σχέδια κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου με τις προσαρμογές σε κλίμακα 1:100 και 1:50 (κατόψεις, τομές, όψεις)

III. Στατική Μελέτη που αφορά στις προσαρμογές εφόσον απαιτείται. Στην περίπτωση που δεν απαιτείται, σχετική Βεβαίωση από Πολιτικό Μηχανικό ότι δεν θίγεται ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου

IV. Η/Μ Μελέτη που αφορά στις προσαρμογές εφόσον απαιτείται.

V. Τα σχέδια του περιβάλλοντος χώρου μπορούν να είναι και σε μικρότερη κλίμακα (1:200) εφόσον πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις ή οικόπεδα

VI. Αρχιτεκτονικές Λεπτομέρειες για τις προσαρμογές σε κλίμακα 1:20 και 1:50

VII. Τεχνική Έκθεση

Για την εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών, προκειμένου τα κτίρια να καταστούν προσβάσιμα βάσει των τεχνικών οδηγιών της παρούσης, εκδίδεται η ανάλογη διοικητική πράξη, βάσει των διατάξεων των άρθρων 28 και 29 του ν.4495/2017.

Στο Κεφάλαιο Β της Υπουργικής Απόφασης παρουσιάζονται αναλυτικά οι Τεχνικές Οδηγίες για τις προσβάσιμες διαδρομές, την προσβάσιμη είσοδο, την κάλυψη υψομετρικών διαφορών – οριζόντια κα κατακόρυφη κυκλοφορία (ράμπες, αναβατόρια, ανελκυστήρες, κλίμακες), τους χώρους υγιεινής, τη σήμανση, τους χώρους αναμονής και τη διαφυγή σε έκτακτες περιπτώσεις, τους περιβάλλοντες χώρους κτιρίων. Ακόμη, περιλαμβάνονται οι Τεχνικές Οδηγίες για τα διατηρητέα κτίρια και τις ελάχιστες παρεμβάσεις σε αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την κύρωση από την Ελλάδα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (Ν. 4074/2012), η οποία θεσμοθετεί τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, και την ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του Ν. 4488/2017, που θέτει τις κατευθυντήριες διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης:

Αφενός αναγνωρίζεται ότι η αναπηρία είναι μια εξελισσόμενη έννοια και ότι η αναπηρία προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ των εμποδιζόμενων προσώπων και των περιβαλλοντικών εμποδίων και των εμποδίων συμπεριφοράς, που παρεμποδίζει την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ίση βάση με τους άλλους και

Αφετέρου κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Ιδίως υποχρεούται να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους, να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα άτομα με αναπηρίες την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που προσφέρει, να παρέχει, όπου απαιτείται σε συγκεκριμένη περίπτωση, εύλογες προσαρμογές υπό τη μορφή εξατομικευμένων και κατάλληλων τροποποιήσεων, ρυθμίσεων και ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς την επιβολή δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες, να προάγει με θετικά μέτρα την ισότιμη συμμετοχή και άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες στον τομέα της αρμοδιότητας ή δραστηριότητάς του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα