Νίκος
Καραγιάννης

Αποστολή στο Στρασβούργο

Αυστηροποιείται περαιτέρω η κατασκευή κτιρίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς μέχρι το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να κατασκευάζονται με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Εχθές το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε νέους κανόνες με τις οποίες η κατασκευή κτιρίων θα πρέπει να υλοποιείται με αυξημένους όρους περιβαλλοντικής ευθύνης.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μεγάλο μέρος από το κτιριακό απόθεμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα είναι παλιό και ενεργοβόρο και ο μεγάλος στόχος είναι όχι μόνο στα νέα κτίρια αλλά και στην παροχή κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων.

Αυτό θα σημάνει την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών καθώς βγαίνει από το κάδρο η χρήση λέβητα με ορυκτά καύσιμα η οποία θα απαγορεύεται από το 2025 να επιδοτείται και προωθείται η επιδότηση για εγκατάσταση και λειτουργία αντλίας θερμότητας και λέβητα με ηλιακή θερμική εγκατάσταση αλλά και άλλων υβριδικών συστημάτων.

Για τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2030 θα πρέπει επίσης να ενσωματώνονται τεχνολογίες όπως η ενεργειακή θωράκιση με τη χρήση θερμομόνωσης και έξυπνων συστημάτων ύδρευσης και ηλεκτρισμού για την μείωση της κατανάλωσης τους. Μέχρι το 2030 οι νέες κατοικίες, δημόσια και μη οικιστικά κτίρια θα πρέπει να έχουν εξοπλισμό συλλογής ηλιακής ενέργειας όπως οι γνωστοί στην Ελλάδα ηλιακοί θερμοσίφωνες αλλά και ηλιακών πάνελ για την υποβοήθηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια υπάρχει η άνω τελεία “εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου”.

Για τα νέα δημόσια κτίρια αυτός ο στόχος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2028 καθώς θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την κατασκευή ιδιωτικών κτιρίων. Για την χώρα μας η οποία παρουσιάζει πλούσιο κτιριακό δυναμικό αλλά ιδιαίτερα ενεργοβόρο η οδηγία αυτή μπορεί να αποτέλεσει σημείο αιχμής για την μείωση των εκπομπών των ρύπων του θερμοκηπίου στις αστικές περιοχές ενώ θα προσδώσει και καλύτερη ποιότητα εργασίας και διαβίωσης στους χρήστες αυτών των κτιρίων.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και να εξασφαλίσουν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Όσον αφορά τις κατοικίες, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20‑22% μέχρι το 2035.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της νέας οδηγίας είναι πως θα πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν στοιχεία που θα βαθμολογούν τα νέα κτίρια στο πόσο με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, πόσο συμβάλλουν ατομικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μέχρι το 2030 όλες οι καινούριες κατοικίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια, αλλά μόνο εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου.

Από τους νέους κανόνες θα μπορούν να εξαιρούνται αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά περίπτωση, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν να εξαιρούνται κτίρια που προστατεύονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή ιστορική τους αξία, κτίρια που χρησιμοποιούνται προσωρινά, καθώς και εκκλησίες και χώροι λατρείας.

Η οδηγία εγκρίθηκε με 370 ψήφους υπέρ, 199 κατά και 46 αποχές. Θα πρέπει πλέον να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV