Νίκος
Καραγιάννης

Λήγει αύριο, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, η προθεσμία Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Expression of Interest) για το τεχνικό τμήμα του έργου που αφορά στην κατασκευή του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που διακρίνεται στο EPCI (Engineering Procurement Construction Installation) του αγωγού φυσικού αερίου και στην προμήθεια της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεροποίησης (FSRU – Floating Storage Regasification Unit).

Ως γνωστόν, τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε και η 1η φάση του λεγόμενου “Market Test” για τον Τερματικό Σταθμό LNG, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή της δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για το εμπορικό σκέλος του έργου.

Αναφορικά με το “Market Test”, πρόκειται για τη μη δεσμευτική φάση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα κληθούν να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους για αξιοποίηση της υποδομής για τη μεταφορά φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gastrade, που αναπτύσσει το έργο, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες και τη δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό έχουν λάβει προθεσμία 45 ημερών.

Η διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το τεχνικό σκέλος, είναι η συνήθης. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, θα κληθούν να καταθέσουν τις τεχνικές και οικονομικές τους προσφορές. Όσων οι τεχνικές προσφορές κριθούν άρτιες και γίνουν αποδεκτές, θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού που είναι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, βάσει των οποίων θα αναδειχθούν τελικά οι ανάδοχοι. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης είναι ενταγμένο στην 3η έκδοση της λίστας Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) που εκδόθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αναμένεται να ενταχθεί και στην 4η που θα επικαιροποιηθεί το καλοκαίρι του 2019), ενώ συμπεριλαμβάνεται και στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης του ENTSOG (European Network of Transmission System Operators for Gas), στοιχεία που καταδεικνύουν τη σημασία του ενεργειακού έργου τόσο σε εγχώριο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτή τη βάση, σημειώνεται ότι το έργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης είναι επίσης επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τόσο η Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision) όσο και η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης τοποθετούνται στο Α’ εξάμηνο του 2019, δεδομένου ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται τώρα σε πλήρη εξέλιξη, θα εξοικονομήσουν μετέπειτα πολύτιμο χρόνο όσον αφορά την υλοποίηση του έργου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Ο αγωγός

Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 24 χιλιομέτρων θα ποντιστεί πάνω στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος μέχρι 15 μέτρα, ενώ για βάθος μικρότερο των 15 μέτρων (περίπου 6 χλμ. απόσταση από την ακτή) θα τοποθετηθεί σε όρυγμα και θα επιχωθεί. Ο αγωγός θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή της ακτογραμμής Απαλού και θα συνεχίσει υπόγεια την πορεία του προς τον βορρά για 4 χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι να συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Αμφιτρίτης σε νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό που θα κατασκευασθεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ για τις ανάγκες του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

Η πλωτή μονάδα 

Η πλωτή μονάδα προσδένεται στο σημείο αγκυροβόλησης μέσω διάταξης πυργίσκου που της επιτρέπει να περιστρέφεται κατάντη της φοράς του ανέμου (360ο) ενώ σε περίπτωση που η μονάδα απομακρυνθεί από τη θέση αγκυροβόλησης (λόγω π.χ. συντήρησης) ο πυργίσκος παραμένει στο σημείο αγκυροβολίου και «αναπαύεται» στη βάση αναμονής του στον πυθμένα της θάλασσας. Οι διαστάσεις της πλωτής μονάδας θα είναι περίπου 300 μέτρα μήκος, 32,5 μέτρα διαθέσιμο πλάτος καταστρώματος και ύψος 26,5 μέτρα. Η πλωτή μονάδα περιλαμβάνει: 

– Συστήματα πρόσδεσης δεξαμενοπλοίων και μετάγγισης ΥΦΑ.

– 4 δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ συνολικής χωρητικότητας έως 170.000 κυβικά μέτρα.

– 4 μονάδες αεριοποίησης δυναμικότητας 400 κυβικών μέτρων ΥΦΑ/ώρα (έκαστη).

– Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πλωτής μονάδας σε ηλεκτρική ενέργεια

– Μετρητική μονάδα για την μέτρηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αεριοποιούνται.

– Χώρους διαμονής, ενδιαίτησης πληρώματος.

Το ΑΣΦΑ είναι χωροθετημένο σε στρατηγική θέση ώστε να μπορεί να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα διεθνών προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων μελλοντικά και εκείνων της Αν. Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ενεργειακών διαδρόμων και αγωγών της περιοχής.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, εφόσον το έργο θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά με προφανή οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές, προάγοντας παράλληλα την ενεργειακή αειφορία και τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV