Νίκος
Καραγιάννης

Αύξηση 12,8% παρουσίασε o ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ανήλθε σε 1.053,2 εκ. ευρώ έναντι 934,0 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 6,1% σε ενοποιημένο επίπεδο (αύξηση κατά 9,4% στον κλάδο χαλκού και αύξηση κατά 4,4% στον κλάδο αλουμινίου) και σε μικρότερο βαθμό στην άνοδο των τιμών των μετάλλων.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 83,5 εκ. ευρώ έναντι 88,8 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε κέρδη 82,5 εκ. ευρώ έναντι κερδών 90,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επηρεασμένα από τη μείωση στα αποτελέσματα μετάλλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,8 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2018, έναντι κερδών 24,7 εκ. ευρώ του πρώτου εξάμηνου του 2017.

Τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (a-EBITDA), που απομονώνουν την επίδραση των τιμών των μετάλλων και εκφράζουν καλύτερα την οργανική κερδοφορία της ElvalHalcor, ήταν ανοδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε κέρδη 68,7 εκ. ευρώ έναντι κερδών 65,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 51,7 εκ. ευρώ έναντι 61,1 εκ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 29,5 εκ. ευρώ από 24,1 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά στον κλάδο του αλουμινίου της ElvalHalcor, το επενδυτικό πρόγραμμα των 150 εκ. ευρώ εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ η αναγκαία χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μετά την υπογραφή των συμβάσεων με την European Investment Bank και την Commerzbank. Με την επένδυση αυτή η ElvalHalcor θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στις αγορές προϊόντων αλουμινίου για συσκευασίες, μεταφορικά μέσα, βιομηχανικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, ενώ θα τεθούν οι βάσεις για επέκταση στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και αεροναυπηγικής. Αναφορικά με την ζήτηση στον κλάδο, και στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να διατηρηθεί η θετική τάση.

Αναφορικά με τον κλάδο του χαλκού, και μετά την ολοκλήρωση της φάσης των εγκρίσεων για την έναρξη της κοινοπραξίας στη Nedzink στην Ολλανδία, καταβλήθηκε το πρώτο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και το πρόγραμμα επενδύσεων ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα.

Αναφορικά με την ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων, αναμένεται να διατηρηθεί η θετική τάση, ενώ ο κλάδος επωφελείται ήδη από τις επενδύσεις του προηγούμενου έτους, καθώς και από την στρατηγική μετατόπιση προς τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με τον κύκλο εργασιών της θυγατρικής στη Βουλγαρία Sofia Med, να έχει αναπτυχθεί στο πρώτο εξάμηνο με διψήφιους ρυθμούς.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο κλάδος του αλουμινίου παρουσίασε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,4% και της αξίας κατά 10,5%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 518,1 εκ. ευρώ. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους, ανήλθαν σε 21,4 εκ. ευρώ έναντι 29,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, λόγω της μείωσης της θετικής επίδρασης από τη μεταβολή του αλουμινίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 43,7 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έναντι 41,8 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο κλάδος χαλκού σε επίπεδο όγκου πωλήσεων είχε σημαντική αύξηση, κατά 9,4% έναντι της προηγούμενης περιόδου του 2017 και της αξίας κατά 15,0%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 535,0 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν σε 11,7 εκ. ευρώ έναντι κερδών 10,6 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2017, λόγω της θετικής επίδρασης του χρηματοοικονομικού αποτελέσματος, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 25 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έναντι 24,1 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV