Connect with us

Αθλητικές Υποδομές

Αυγενάκης: “Τρέχουμε” για να αναβαθμίσουμε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις πολλαπλές ενέργειες αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που για πολλά χρόνια μαράζωναν χωρίς εργασίες συντήρησης και αρκετές υπέστησαν λεηλασίες και δολιοφθορές, ανέλυσε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα.

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική» την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Ολυμπιακές υποδομές μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι και παρέθεσε αναλυτικά το σοβαρό έργο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 15 μήνες. Τόνισε δε, ότι αντιμετωπίστηκαν σωρεία χρόνιων προβλημάτων και δόθηκε ξανά ζωή στις εγκαταστάσεις, προχωρώντας με όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό για την αξιοποίησή τους, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας.

Αναλυτικά, η ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Για να μιλήσω με αθλητικούς όρους, είμαστε σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου, σε ένα μαραθώνιο όπου τρέχουμε με σπριντ. Κι έχουμε κάνει αλματώδη πρόοδο για την ανάδειξη των Ολυμπιακών μας ακινήτων:

Στο ΟΑΚΑ:

– Απομάκρυνση σκουπιδιών ετών, από το 2004, και καθαρισμός αποθηκών και χώρων που είχαν εγκαταλειφθεί, όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

– Συντήρηση και αποκατάσταση αθλητικών υποδομών του Ολυμπιακού Συγκροτήματος «Σπύρος Λούης», αντικατάσταση φθαρμένου υλικού του συνόλου των εγκαταστάσεων, αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών. Έχει ήδη υλοποιηθεί η Α’ φάση και βρισκόμαστε ήδη στη Β’ φάση.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη:

– Εργασίες ανακατασκευής υποδομής και ταρτάν των κουλουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου και των δύο ανοιχτών βοηθητικών προπονητηρίων Κ1 και Κ2.

– Εργασίες ανακατασκευής της μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Γκάλης».

– Ανακατασκευή και ενίσχυση περίφραξης και θυρών εισόδου/εξόδου

– Ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχουν ήδη υλοποιηθεί τα έργα:

– Ανακατασκευή συνεδριακής αίθουσας και δημιουργία νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

– Δημιουργία δύο νέων γηπέδων τένις.

– Μεταφορά φυλακίου λίμνης, τοποθέτηση νέων μπαρών κυκλοφορίας στην κεντρική είσοδο και στο χώρο στάθμευσης των 9 στρεμμάτων.

– Δημιουργία νέας, σύγχρονης παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο.

– Τοποθέτηση σκιάστρων, για εξοικονόμηση ενέργειας και αισθητική αναβάθμιση, στους υαλοπίνακες περιμετρικά στην κεντρική αρένα καθώς και αντικατάσταση και αναβάθμιση σε σύγχρονο περιβαλλοντικά φιλικό φωτισμό LED στις προπονητικές αίθουσες 5 και 6.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη:

– Ανάπλαση καναλιού (τοποθέτηση φωτισμού στα γεφυράκια, ελαιοχρωματισμοί εκατέρωθεν του καναλιού, τοποθέτηση νέου φωτισμού, τοποθέτηση παγκακιών κλπ).

– Εργασίες αναβάθμισης των χωρών στάθμευσης (διαγράμμιση θέσεων, τοποθέτηση μπαρών ελέγχου κυκλοφορίας κλπ).

– Εργασίες συντήρησης και ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο, που ήταν παρατημένο, μια χωματερή δίπλα στη θάλασσα.

Στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά:

– Εργασίες καθαρισμού και επισκευής των υδρορροών στέγης του κλειστού προπονητηρίου ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και εργασίες επαναχρωματισμού κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών χώρων.

– Εργασίες μόνωσης ταρατσών ανά τετράδες ξενώνων (16 ξενώνες).

– Εργασίες αποκατάστασης φθορών για την ασφαλή λειτουργία της ανοικτής κολυμβητικής δεξαμενής.

– Εργασίες συντήρησης εξέδρας γηπέδου στίβου και σφαιροβολίας.

– Αντικατάσταση σωληνώσεων-κολυμβητικής δεξαμενής στο «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ» στον Πειραιά.

Βρίσκονται σε εξέλιξη:

– Εκσυγχρονισμός – Συντήρηση Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ».

– Εργασίες συντήρησης στα κτήρια προπονητηρίων.

– Τοποθέτηση Wifi στους ξενώνες, στο κλειστό κολυμβητήριο Πειραιά «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ» και στο διοικητήριο.

Η συνεργασία με τη Lamda Development

Και φυσικά, έχουμε υπογράψει με τη Lamda Development «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» για την μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Το Μνημόνιο προβλέπει:

– Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις, με όλες τις δραστηριότητες, λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους, παραμένουν σε λειτουργία έως την, υλοποιούμενη κατά στάδια, αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

– Ο θεματικός πόλος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, που θα εξυπηρετούν επιπλέον τόσο τους κατοίκους όμορων περιοχών, όσο και τους επισκέπτες του Πάρκου από το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής.

– Η μετεγκατάσταση κάθε μίας από τις υπό αντικατάσταση αθλητικές εγκαταστάσεις θα υλοποιείται σταδιακά με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέας εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

– Με τη θέση σε λειτουργία κάθε νέας αθλητικής εγκατάστασης εντός της Περιοχής Αθλητισμού του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά οφείλουν να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τη χρήση τους ελεύθερη στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

Στο Σκοπευτήριο Βύρωνα:

Καταρχάς ορίσαμε Επιτροπή Διοίκησης, μετά από πολλά χρόνια! Και ήδη έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για τα εξής έργα:

– Εργασίες ολοκλήρωσης του πεδίου βολής 25 μέτρων (κατασκευή οροφής στην βληματοδόχο, κατασκευή προφράγματος, τοποθέτηση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τοποθέτηση των μηχανημάτων στόχων και λοιπές συμπληρωματικές εργασίες, απαραίτητες για την λειτουργία του πεδίου βολής).

– Επισκευαστικές εργασίες για την λειτουργία του κυλικείου του σκοπευτηρίου.

– Θέρμανση και ψύξη κλειστού πεδίου βολής 10 μέτρων.

– Τοποθέτηση ρολών στη γραμμή βολής του ανοικτού πεδίου βολής των 50 μέτρων, απαραίτητα για την καθαριότητα του χώρου, την ασφάλειά του και την προστασία του από τα καιρικά φαινόμενα.

– Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων (από το 1991) μηχανημάτων στόχων όλων των πεδίων βολής (10, 25 και 50 μέτρων), με την παραχώρηση των ηλεκτρονικών στόχων του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου του Μαρκόπουλου.

Στο Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού:

– Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς της κυριότητας από τον ΟΑΕΔ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

– Διορίστηκε Επιτροπή Διοίκησης, με σκοπό να εκπονήσει τον προγραμματισμό και να προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, για να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το αθλητικό συγκρότημα της βορειοανατολικής Αττικής, που παρέμενε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια.

Ήδη έχουν γίνει μια σειρά από ενέργειες:

– Διαμόρφωση του πρασίνου του περιβάλλοντα χώρου του Αθλητικού Κέντρου και φρεσκάρισμα του ταρτάν του σταδίου.

– Παραδόθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σειρές εγκεκριμένων μελετών πυρασφάλειας, οι οποίες κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Τεχνικών και Αθλητικών έργων και Υποδομών της Γ.Γ.Α. για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

– Συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων του Αθλητικού Κέντρου (πολεοδομικές διατάξεις, συντελεστές δόμησης).

– Συμφωνία με την Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού για φιλοξενία αθλημάτων στις εγκαταστάσεις.

– Έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των δύο κλειστών και του κολυμβητηρίου για την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.

Στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων:

Υπογράψαμε με την ΚΑΕ ΑΕΚ, το Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και τις οκτώ μαχητικές Ομοσπονδίες που κάνουν χρήση της εγκατάστασης «Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων». Πρόκειται για την πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης, 16 χρόνια μετά από τους Αγώνες στην Αθήνα το 2004. Το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό και αθλητικό έργο που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αλλά και μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας:

– Εκμισθώνεται από το Σ.Ε.Φ. στην ΚΑΕ ΑΕΚ το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και συγκεκριμένοι χώροι εντός της ίδιας αθλητικής εγκατάστασης στις Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων που φιλοξενούνταν ήδη.

– Δίνεται η δυνατότητα στις Ομοσπονδίες να μπορούν να διεξάγουν στις εγκαταστάσεις Πανελλήνια Πρωταθλήματα των αθλημάτων τους και να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για γραφειακούς, προπονητικούς και αποθηκευτικούς λόγους.

– Η ΚΑΕ ΑΕΚ αναλαμβάνει να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως έδρα των αγώνων της, ενώ μπορεί να μετατρέψει και να μετασκευάσει τον κεντρικό αγωνιστικό χώρο του σε αγωνιστικό χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου αγώνες καλαθοσφαίρισης.

Χώρος Άθλησης στο Σχιστό Κορυδαλλού:

Παραχωρήσαμε κατά χρήση στον Δήμο Κορυδαλλού την απαλλοτριωμένη από τη ΓΓΑ έκταση 115 στρεμμάτων στο Σχιστό (περιοχή πρώην Λατομείων). Ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που εκκρεμούσε επί δύο δεκαετίες και είχε ξεκινήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης, δρομολογείται η κατασκευή αθλητικού κέντρου, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις κ.ά. Αξιοποιούμε σε μια μέχρι τώρα ανενεργή επένδυση και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη τόσο του τοπικού αθλητισμού όσο και της ευρύτερης αθλητικής οικογένειας.

Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας:

Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Παιανίας, με αντικείμενο την επαναλειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων «Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ» και «Προπονητικό Κέντρο του Βόλεϊ», προκειμένου να αποδοθούν στην αθλητική οικογένεια, να φιλοξενήσουν σημαντικές διοργανώσεις και να εξυπηρετήσουν τον μαζικό αθλητισμό. Σε συνέχεια του Συμφώνου Συνεργασίας:

– Έχουν ξεκινήσει ήδη οι μελέτες για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών για την επισκευή και ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η εκτέλεση του έργου και η διαχείριση και λειτουργία των Γυμναστηρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα