Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Αχαΐα: Με δύο νέους κόμβους στην Ευρεία Παράκαμψη Πατρών ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός 25ετίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο νέα έργα, σημαντικά για την οδική κυκλοφορία, την αποσυμφόρηση περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ενταγμένα στη μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, προχωρούν πλέον προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, εγκρίθηκε η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα»-Άξονας Προτεραιότητας 3 «Ανάπτυξη–Εκσυγχρονισμός–Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών», των νέων συνδετήριων κόμβων Κ3 και Κ7 της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ.

Αφορά τους δύο κόμβους, τον «Κ3» που θα συνδέει στα Συχαινά την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών με την Μικρή Περιμετρική Πατρών μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Μειλίχου και Αλεξανδρουπόλεως και τον κόμβο «Κ7» της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών έως την Ε.Ο. Πατρών–Τριπόλεως στην περιοχή Λαμπραίικα.

«Με τη σημερινή έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ανάβει το πράσινο φως για ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, δύο έργων τα οποία ολοκληρώνουν ένα σχεδιασμό για την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών, πάνω από 25 χρόνια. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως όλο αυτό, είναι δουλειά κόπων και μεγάλων προσπαθειών» υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Αναφερόμενος στον κόμβο Κ7, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαμε σύνδεση με την πρώην Ε.Ο. «111». Αρα με αυτή την παρέμβαση ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ερχόμαστε και απαντάμε στις εκκρεμότητες που έχουμε. Ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ανοίγουμε νέους ορίζοντες. Και αυτή είναι παρέμβαση, στοχευμένη», ενώ μίλησε και για τον κόμβο Κ3 τονίζοντας πως είναι ένας εμβληματικός κόμβος, στο κρίσιμο σημείο πάνω από την Ανθούπολη και τα Συχαινά.

«Αν δούμε μελλοντικά το πώς δίνει εύκολη πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Κόμβο της Βούντενης, είναι κάτι το σπουδαίο για την περιοχή μας. Η Περιφέρεια κάνει το χρέος της αναλαμβάνοντας την ευθύνη, τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ και την τεχνική, διοικητική και κατασκευαστική ολοκλήρωση. Για να τελειώνουμε μία και καλή με τις εκκρεμότητες» και κατέληξε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας:

«Η κοινωνία έχει ανάγκη από κάπου να πιαστεί και αν εμείς δεν είμαστε φορείς αυτής της ελπίδας, δεν υπάρχει μέλλον. Έχουμε μόνο δύο ακόμα εκκρεμότητες, τη σύνδεση του νέου λιμένα Αιγίου με την Εθνική Οδό και στο Δήμο Ήλιδας, το δρόμο προς Σιμόπουλο. Θα τα προχωρήσουμε και τα δύο. Με αίσθημα ευθύνης θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που έχουμε».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, που έκανε την εισήγηση, συμπλήρωσε: «Ο κόμβος Κ3 θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της πρώτης εξόδου από το Ρίο προς την Πάτρα, ενώ χάρη στον κόμβο Κ7, όλοι θα έχουν πρόσβαση στην Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως χωρίς να κινούνται σε Μιντιλόγλι, Φιλοθέη ή Οβρυά».

Κόμβος Κ3

Το έργο αφορά τη συνδετήρια οδό, Κόμβο Κ3 της Μικρής Περιμετρικής Πατρών (Μ.Π.Π.) με την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών (Ε.Π.Π.), μέσω της διάνοιξης και κατασκευής νέου ανισόπεδου κόμβου Κ3 Συχαινών, συνολικού προϋπολογισμού 12.950.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σύνδεση της ΜΠΠ με την ΕΠΠ, δια μέσω της οδού Πανεπιστημίου (Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου) και την αναδιαμόρφωση και επανασχεδιασμό των δύο υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων της οδού Πανεπιστημίου με τις οδούς Μειλίχου και Αλεξανδρουπόλεως.

Παράλληλα, προβλέπει τη βελτίωση και ανακατασκευή της υφιστάμενης δημοτικής οδού Μειλίχου, από την συμβολή της με την οδό Πανεπιστημίου έως την κοιλαδογέφυρα Γ9 της Ε.Π.Π., και τελικά την διάνοιξη και κατασκευή του νέου ανισόπεδου κόμβου Κ3 Συχαινών στην Ε.Π.Π. μεταξύ των σηράγγων Αρχαιολογικού Χώρου και Γηροκομείου.

Περιλαμβάνει την κατασκευή δύο κλάδων-ράμπες πρόσβασης προς Αθήνα και προς Πύργο, με τους οποίους γίνεται η σύνδεση με την Ευρεία Παράκαμψη.

Με το έργο αυτό, επιτυγχάνεται η πρόσβαση από/προς τους δύο οδικούς άξονες και στη συνέχεια από/προς το κέντρο της πόλης, το λιμάνι κ.λπ. χωρίς τη χρήση ήδη κορεσμένων οδών από τις δύο εισόδους της πόλης και χωρίς περαιτέρω κυκλοφοριακή επιβάρυνση περιοχών με σημαντική σήμερα περιβαλλοντική φόρτιση.

Κόμβος Κ7

Το έργο αφορά τη διάνοιξη και κατασκευή νέας συνδετήριας οδού από τον Κόμβο Κ7 της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών (Ε.Π.Π.) έως την Ε.Ο. Πατρών–Τριπόλεως (Ε.Ο. 33) στην περιοχή Λαμπραίικα, συνολικού προϋπολογισμού 8.025.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την κατασκευή της νέας συνδετήριας οδού, τη διαμόρφωση δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων σπειροειδούς δακτυλίου κυκλοφορίας, στην αρχή και το τέλος της νέας οδού, τα κατάλληλα έργα αποχέτευσης των ομβρίων των κυκλοφοριακών έργων και τη διευθέτηση του ρέματος «Μανωλιά», όπου είναι απαραίτητη λόγω των νέων οδικών έργων. Επίσης προβλέπεται και η αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων που διακόπτονται από την αρτηρία.

Το έργο αποτελεί συνέχεια του κάθετου άξονα της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών, που στις σχετικές προϋπάρχουσες μελέτες για το σχεδιασμό του έργου, αναφέρεται ως «Αρτηρία Νερομάνας». Η «Αρτηρία Νερομάνας», ξεκινά από την Παραλία Πατρών, οδεύει παράλληλα με τη διευθετημένη κοίτη του ρέματος και καταλήγει στον κόμβο Κ7 (κλάδοι  Πύργος–Παραλία και  Παραλία–Κόρινθος).

Με το έργο επιτυγχάνεται μέσω της νέας χάραξης, η παράκαμψη του οικισμού της Οβρυάς μετατρέποντας όλες τις διαμπερείς κινήσεις σε περιφερειακές μέσω ενός αξιόπιστου οδικού διαδρόμου με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, ο οποίος και θα αποτελέσει τη συνέχεια του αυτοκινητόδρομου της Ε.Π.Π.  έως την Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως (Ε.Ο. 33).

Χάρη σε αυτό το έργο, όλοι θα έχουν πρόσβαση στην Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως χωρίς να κινούνται σε Μιντιλόγλι, Φιλοθέη ή Οβρυά. Παράλληλα θα διευκολύνονται όσοι από την Ε.Ο. 33 θέλουν να μεταβούν στο νέο λιμάνι ή την λαχαναγορά.

image_pdfimage_print

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Απαιτούνται 220εκατ.ευρώ για τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκη-Έδεσσα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδροομος ΛΕΑ

Με αφορμή τα δημοσιεύματα περί του κομβικού για την Κεντρική Μακεδονία έργου μετατροπής της οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει τα εξής:

1.Η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν έχει οδική σύνδεση με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με τη Θεσσαλονίκη. Η διεκδίκηση της μετατροπής της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πάγια και σταθερή από όλες τις κυβερνήσεις.

2.Για την αποκατάσταση χαρακτηριστικών σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου απαιτείται να ολοκληρωθούν δυο μείζονες παρεμβάσεις: Η παράκαμψη των Γιαννιτσών και η παράκαμψη της Χαλκηδόνας.

3.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ολοκληρώσει το σύνολο των μελετών για τις οποίες έχει την ευθύνη, δηλαδή για τις δυο παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, καθιστώντας το έργο μελετητικά ώριμο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο παρακάμψεων είναι 220 εκ. ευρώ.

4.Έχει ήδη διατεθεί πίστωση 10 εκ. ευρώ για την εκτέλεση των αναγκαίων απαλλοτριώσεων από την Πολιτεία.

5.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται στενά με την Κυβέρνηση για την εύρεση των αναγκαίων πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων και να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες του σημαντικού αυτού έργου για την Κεντρική Μακεδονία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Διευκρινίσεις της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας για τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έργα οδοποιίας αυτοκινητοδρόμου

Με αφορμή τα δημοσιεύματα περί του κομβικού για την Κεντρική Μακεδονία έργου μετατροπής της οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει τα εξής:

1. Η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν έχει οδική σύνδεση με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με τη Θεσσαλονίκη. Η διεκδίκηση της μετατροπής της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Έδεσσας από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πάγια και σταθερή από όλες τις κυβερνήσεις,

2. Για την αποκατάσταση χαρακτηριστικών σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου απαιτείται να ολοκληρωθούν δυο μείζονες παρεμβάσεις: Η παράκαμψη των Γιαννιτσών και η παράκαμψη της Χαλκηδόνας,

3. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ολοκληρώσει το σύνολο των μελετών για τις οποίες έχει την ευθύνη, δηλαδή για τις δυο παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, καθιστώντας το έργο μελετητικά ώριμο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο παρακάμψεων είναι 220 εκ. ευρώ,

4. Έχει ήδη διατεθεί πίστωση 10 εκ. ευρώ για την εκτέλεση των αναγκαίων απαλλοτριώσεων από την Πολιτεία,

5. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται στενά με την Κυβέρνηση για την εύρεση των αναγκαίων πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων και να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες του σημαντικού αυτού έργου για την Κεντρική Μακεδονία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Συνάντηση Νίκα-Καραμανλή για τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Την άποψή του για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη που παραμένει σταθερή, υπέρ της παραλιακής χάραξης και κατά της επιλογής της βελτίωσης – ανακατασκευής του υφιστάμενου δρόμου, που φαίνεται να ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, παρουσίασε χθες στον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο νέος περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι σύντομα ο υπουργός θα επισκεφθεί την Πελοπόννησο.

Σε συνάντησή του, στη συνέχεια, με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο κ. Νίκας ζήτησε την παραχώρηση στρατοπέδων στην Τρίπολη, την Κόρινθο και το Ναύπλιο, για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας, ενώ για την Καλαμάτα συζητήθηκε η παραχώρηση οικοπέδου από το δήμο για την ανέγερση κτηρίου Στρατιωτικού Μουσείου, με την οικονομική συμβολή της Περιφέρειας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Νίκας μετέβη χθες στην Αθήνα και είχε τις εξής συναντήσεις:

1) Με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησαν μεγάλα ζητήματα υποδομών που απασχολούν το Δήμο Καλαμάτας, τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είναι το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, το τρένο, οι δρόμοι Καλαμάτας – Ριζομύλου, Ριζομύλου – Πύλου – Μεθώνης και Ριζομύλου – Κορώνης. Επίσης, ο Π. Νίκας ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή για το φυσικό αέριο. Σύντομα ο υπουργός θα επισκεφθεί την Πελοπόννησο.
Σημειώνεται ότι η άποψη του Παναγιώτη Ε. Νίκα για το δρόμο Καλαμάτας – Ριζομύλου – Πύλου – Μεθώνης παραμένει σταθερή.

2) Με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αντώνιο Οικονόμου, με τους οποίους συζήτησε την παραχώρηση στρατοπέδων στην Τρίπολη, την Κόρινθο και το Ναύπλιο, άμεσα, για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την επόμενη εβδομάδα, ο Π. Νίκας θα υποβάλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τις ανάγκες της Περιφέρειας σε τετραγωνικά μέτρα κτηριακών εγκαταστάσεων ανά πρωτεύουσα, ώστε να υπογραφεί χρησιδάνειο.

Αναφορικά με την Καλαμάτα, συζητήθηκε η παραχώρηση οικοπέδου από το δήμο για την ανέγερση κτηρίου Στρατιωτικού Μουσείου, με την οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα