Στην Πάτρα για τις εργασίες του 6ου Συνεδρίου «Αναπτυξιακές Προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα», που διοργανώνουν η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και το www.pelop.gr, βρίσκεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σήμερα, Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, εκπροσωπώντας τον Προέδρο του Κόμματος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε:
– «Το 6ο Συνέδριο σας έχει γίνει πλέον θεσμός, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτ. Ελλάδας, μιας Περιφέρειας που διαθέτει όλα τα απαιτούμενα προσόντα και εφόδια για την καταξίωσή της σε μια από τις πλέον σύγχρονες, ανεπτυγμένες και προηγμένες περιφέρειες της Ευρώπης.
– Δυστυχώς, το «αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε, η Κυβέρνηση, μετά από 3 χρόνια αναμονής, είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση, για τη δήθεν μετά-τα-μνημόνια εποχή, μιλά για ένα αναπτυξιακό σχέδιο, που δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές, ασυγχώρητες γενικότητες και κάποιες λίγες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις. Δεν περιλαμβάνει κανένα χρονο-διάγραμμα, δεν περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένους στόχους, δεν έχει κάποιο σχέδιο. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τη δεινή θέση στην οποία έχει έρθει η χώρα εξαιτίας των πολιτικών επιλογών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
– Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ δεν δεσμεύεται από το κατ’ ευφημισμόν αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης. Η Ελλάδα χρειάζεται κοστολογημένο πρόγραμμα και όχι ολιστικές αερολογίες. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ με μείωση φόρων και εισφορών, με κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και με απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
– Η ΝΔ έχει ξεκινήσει και παρουσιάζει το δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Οι γενικές αρχές του αναπτυξιακού σχεδίου της ΝΔ παρουσιάστηκαν από τον κ. Κ. Μητσοτάκη, στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ:
1. Νέες δουλειές από ιδιωτικές επενδύσεις:
Προσδοκούμε σε µία επενδυτική έκρηξη περίπου 100 δις € σε µία πενταετία, ικανή να μειώσει την ανεργία στο 14% περίπου έως το 2022. Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να διαμορφωθεί στο 4% περίπου, κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2018-2021 και το ονομαστικό Α.Ε.Π. να φτάσει τα 218 δις € περίπου το 2021.
2. Ανασυγκρότηση του Κράτους και μείωση της φορολογίας:
Θέλουμε ένα Κράτος λιτό και αποτελεσματικό. Δεσμευόμαστε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, µε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%.
Η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις: υπερ-αποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα µε τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας. Επιπλέον, εκτός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση µε το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
3. Οι πολιτικές µας για τους νέους και τους πιο αδύναμους. Η πρότασή µας είναι πρόταση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής: Εστιάζει στους νέους και φροντίζει τους αδύναμους.
Απελευθερώνει τον κρυμμένο πλούτο της πατρίδας µας. Δίνει ευκαιρίες σε όλους και δεν αφήνει πίσω κανέναν.
Ειδικότερα για την Δυτική Ελλάδα:
– Ένα σημαντικό θέμα είναι η «εθνική οδός» Πατρών-Πύργου. Το έργο έσπασε σε 8 εργολαβίες, εκ των οποίων οι 4, πήγαν σε γνωστό επιχειρηματία φίλο της Κυβέρνησης -πλην όμως χρεοκοπημένο- ο οποίος δεν μπορούσε στη συνέχεια να εκπληρώσει το έργο. Το έργο πρέπει να ξεμπλοκάρει το συντομότερο δυνατόν, για να μπορέσει και η περιοχή της Ηλείας να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον κορμό του εθνικού δικτύου, με ένα δρόμο ο οποίος να είναι σύγχρονος και ασφαλής.
– Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Αμβρακίας οδού. Μετά από πολλές καθυστερήσεις φαίνεται ότι το έργο αυτό αρχίζει να ξεκολλά και εκτιμούμε ότι σε 2 με 2,5 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το σημαντικό τμήμα αυτοκινητοδρόμου, έτσι ώστε και η Λευκάδα, το Άκτιο, η Πρέβεζα να συνδεθούν με την Ιόνια Οδό.
– Αναφορικά με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι έχουν πια αλλάξει την όψη της Ελλάδας, παρότι αναγνωρίζουμε ότι το κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, είναι σημαντικό. Τα έργα σχεδιάστηκαν από τη ΝΔ, είναι έργα τα οποία το 2012 ξεμπλόκαραν από τη ΝΔ. Είναι έργα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τα πολέμησε. Είναι έργα τα οποία τελικά μας στοίχησαν εκατοντάδες εκατομμύρια, περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε να στοιχήσουν, λόγω των τραγικών χειρισμών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 1ο εξάμηνο του 2015.
– Η Δυτ. Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αναξιοποίητο αναπτυξιακό δυναμικό. Θα ωφεληθεί από την προαναφερόμενη αναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ, η οποία απελευθερώνει την επιχειρηματικότητα, μειώνει τη φορολογία και τη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα μας έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, της κάθε πόλης. Είναι ζήτημα, όχι απλά μεγάλων έργων, αλλά συνδυασμένων πολιτικών προτεραιοτήτων που θα αναδείξουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα μοχλεύσουν πόρους και θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδύσεις.
– Το λιμάνι της Πάτρας: Πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, η οποία παραμένει στο κενό. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: αξιοποίηση των λιμανιών χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να γίνει. Το πείραμα του Πειραιά δείχνει ότι τέτοιου είδους συμβάσεις είναι ωφέλιμες: αναβαθμίζουν τα λιμάνια, δημιουργούν καλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης και δημιουργούν ένα αναπτυξιακό πλαίσιο και μία επενδυτική τόνωση, η οποία συχνά πηγαίνει πέρα από τις αμιγώς λιμενικές δραστηριότητες. Το λιμάνι της Πάτρας, πρέπει να είναι και εμπορικό λιμάνι, το οποίο θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός. Υπάρχει σημαντική προοπτική στο λιμάνι της Πάτρας, στο εμπορικό σκέλος, στο επιβατικό σκέλος, στο αναπτυξιακό σκέλος, για το τι σημαίνει ένα οργανωμένο λιμάνι για όλη την παράκτια ζώνη και την αναβάθμισή της.
– Πολύ σημαντικά είναι και τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα. Η διαχείριση του νερού, ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή της Αχαΐας, μία μεγάλη πρόκληση, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή με ακραία καιρικά φαινόμενα, με πλημμύρες. Η Δυτ. Ελλάδα, η οποία έχει αφθονία νερού, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει ζητήματα λειψυδρίας.Στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είμαστε τόσο πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στις πολιτικές μας.
– Η Πάτρα ως πόλος γνώσης, έρευνας και καινοτομίας: έχετε μία πολύ υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή κοινότητα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και ερευνητικές δομές εξαιρετικά σημαντικές. Η Πάτρα μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της γνώσης. Το ζήτημα είναι πως θα απελευθερώσουμε το δυναμικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πώς θα έρθουν σε επικοινωνία με την επιχειρηματική κοινότητα της Πάτρας, πώς θα ενθαρρύνουμε στοχευμένη έρευνα και καινοτομία, πώς θα προσελκύσουμε κεφάλαια, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα από νέες επιχειρήσεις μέσα από έρευνα η οποία θα βγαίνει μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
– Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας. Δύο Περιφερειακές ενότητες, πλούσιες με ποιοτικό αγροτικό τομέα και με πολύ σημαντικό αναξιοποίητο ακόμα τουριστικό δυναμικό. Όλη η Δυτική Ελλάδα είναι μία περιοχή πολύ πιο προσβάσιμη. Με το αεροδρόμιο του Ακτίου και με την Ιονία Οδό, θα οδηγήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό ρεύμα ειδικά στον τουρισμό, το οποίο όμως πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον.
Και να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η Ολυμπία είναι από τα ισχυρότερα ονόματα, από τα ισχυρότερα brands στον κόσμο. Δεν την έχουμε αξιοποιήσει τουριστικά και οικονομικά στο βαθμό που θα έπρεπε. Για τη ΝΔ, η σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να μην είμαστε απλά εξαρτημένοι από το καλοκαιρινό μας προϊόν. Να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο και να μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την επισκεψιμότητα σε όλους τους αρχαιολογικούς μας χώρους.
– Όχι άλλα χαμένα χρόνια! Η ανάπτυξη δε μπορεί να περιμένει! Η νέα εποχή δεν μπορεί να περιμένει. Το μέλλον μας δεν μπορεί να περιμένει! Με τον κ. Τσίπρα στην Κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστούμε με τη μετριότητα, την ηττοπάθεια, τη λιτότητα και την απαισιοδοξία.
– Είναι άμεση η ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Μιας αλλαγής με εμπιστοσύνη στις μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν επενδύσεις, δουλειές, τεχνογνωσία, ανάπτυξη».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV