Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

ΑΒΑΞ: Πλήρης αντεπίθεση σε όλα πεδία, επίκεντρο Μετρό, Ελληνικό και σιδηροδρομικά έργα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΒΑΞ

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε ο όμιλος ΑΒΑΞ για την αναδιάρθρωση και τους επόμενους στόχους. Ομιλητές ήταν ο Χρήστος Ιωάννου και ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης. Αρχικά ο κ.Ιωάννου είπε πως το όνομα ΑΒΑΞ συνδέεται με τη συνέπεια και την αξιοπιστία. “Ήταν ορόσημο για εμάς οι 3 σταθμοί του Μετρό που παραδώσαμε πέρυσι το καλοκαίρι” είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως ο όμιλος απασχολεί  πάνω από 2500 εργαζομένους τους οποίους τους ευχαρίστησε. Προανήγγειλε την ίδρυση μιας νέας εταιρείας για τις παραχωρήσεις και έκανε αναφορά στους τομείς δραστηριότητας.

Μίλησε για την Volterra η οποία έχει 300MW και 2% μερίδιο αγοράς, για το έργο στη Μαρίνα Λεμεσού, ένα οικιστικό έργο στο Δήμο Ελληνικού και ακόμα ένα στις Καλύβες Χανίων.

Μιτζάλης: Τα έργα κερδίζονται με τις προσφορές, όχι με τα δικαστήρια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζαλης μιλώντας για τις δραστηριότητες του ομίλου ανέφερε την πληθώρα αντικειμένων που είτε κατασκευάζει ο όμιλος, είτε διεκδικούνται μέσα από τους  εν εξελίξει διαγωνισμούς. Όπως είπε, δίνει την δυνατότητα στον όμιλο να διαφοροποιείται με την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών τομέων οι οποίοι είναι 4:

-Υποδομων-Κτιριακών Έργων (Γέφυρες, Λιμενικά, Οδικά, Σιδηροδρομικά, Οικοδομικά, Περιβάλλον)
-Ενεργειακών Έργων (Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,  σταθμοί αερίου, διυλιστήρια, ειδικά  περιβαλλοντικά έργα)
-Τομέας Έργων Δικτύων (ΟΚΩ, αγωγοί πετρελαίου και φυσικου αερίου, τηλεπικοινωνίες)
-Παραχωρήσεις -ΣΔΙΤ

Γραμμή 3

Στην τελική ευθεία είναι η επέκταση της γραμμής 3 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Θα παραδοθούν το καλοκαίρι 2022 και περιλαμβάνουν 3 σταθμούς (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο). Για την παράδοση των 3 πρώτων σταθμών πέρυσι το καλοκαίρι (μέχρι τη Νίκαια) ο κ.Μιτζάλης είπε πως “Όταν δίνουμε υποσχέσεις τις τηρούμε. Παραδώσαμε εν μέσω πανδημίας τους  3 πρώτους σταθμούς”.

Ακόμα ένα μεγάλο έργο είναι το Καζίνο στη Λεμεσό το οποίο είναι στο 40-45% της συνολικής προόδους, Το έργο ύψους 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να παραδοθεί το 2022.

Επίσης ένα εμβληματικό έργο είναι στο Ιράκ (Bismayah), για ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας ισχύος 1,65GW. Είχε ήδη κατασκευαστεί ενα προηγούμενο έργο ισχύος 1,5GW.

Στα δίκτυα, είναι ο αγωγός IGB, πάει με πολύ καλούς ρυθμούς και στο τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί. Μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.

Ο όμιλος ΑΒΑΞ συμμετέχει σε  13 συνολικά συμβάσεις παραχώρησης

Τα έργα που έρχονται

Για τη γραμμή 4, ο κ.Μιτζάλης ανέφερε πως “μετά από ένα σκληρό ανταγωνισμό είμαστε οι ανάδοχοι του έργου”. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2017 και οι προσφορές άνοιξαν τον Οκτώβριο του 2020. Μάλιστα τόνισε πως “τα έργα κερδίζονται στο γήπεδο των προσφορών και όχι των δικαστηρίων, έχουμε ένα εμβληματικό έργο στα χέρια μας και πιστευουμε ότι εντός του Μάρτη, η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό και θα υπογραφεί στο τέλος της Άνοιξης”.

Υπολογίζεται πως η έναρξη των μελετών θα γίνει  Ιούνιο-Ιούλιο, η παραλαβή των πρώτων εργοταξίων (σταθμών) τέλη του 2021 και η  έναρξη εργασιών από τις αρχές του 2022. Με την υπογραφή της σύμβασης θα ανοίξουν τα πρώτα εργοτάξια που θα είναι στη Βεϊκου και την Κατεχάκη γιατί από εκεί θα ξεκινήσουν οι μετροπόντικες. “Το έργο θα αναστατώσει το κέντρο αλλά μετά θα το χαρεί η κοινωνία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μιτζάλης είπε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα έργα που έχουν μπει στην σειρά υλοποίησης και πιστεύει πως ένα μεγάλο κομμάτι τους θα μπορέσει να αναληφθεί από την ΑΒΑΞ. Ο κ.Ιωάννου αποκάλυψε πως είναι σε συζητήσεις για να αναλάβουν έργα κυρίως στον οικιστικό τομέα (κάποιους από τους πύργους του Ελληνικού).

Ένα άλλο πεδίο μεγάλου ενδιαφέροντος, είναι τα σιδηροδρομικά έργα 3,3 δισ. ευρώ της ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία θα δημοπρατηθούν με το σύστημα ανταγωνιστικού διαλόγου. Μιλάμε για την επέκταση προς Πάτρα, Ραφήνα, Λαύριο, το Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη. “Η δική μας εμπειρία είναι σημαντική σε τέτοιους είδους έργα” υποστήριξε ο κ.Μιτζάλης..

Στις παραχωρήσεις είπε ότι συμμετέχουν σε όλους τους διαγωνισμούς όπως και στα ΣΔΙΤ ενώ έκανε αναφορά στην είσοδο της ΑΒΑΞ στην κοινοπραξία Μυτιληναίος-VINCI για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

“Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο (Υποδομών και Μεταφορών) για να ωριμάσουν έργα και μπορώ να σας το επιβεβαιώσω”,  υπογράμμισε ο κ.Μιτζάλης και κατέληξε λέγοντας “ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης είναι 3-5 χρόνια. Θα χρειαστεί μία μεγάλη κινητοποίηση από τον τεχνικό κόσμο της Ελλάδας. Εμείς είμαστε έτοιμοι για να αναλάβουμε τα έργα που θα μας κατακυρωθούν”.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα