Νίκος
Καραγιάννης

Με ανεκτέλεστο 2,2 δισ. ευρώ και “φρέσκα” έργα τα οποία ξεκινούν ο Όμιλος ΑΒΑΞ δείχνει αυτοπεποίθηση για το μέλλον του στον κλάδο. Από αυτά το 90% είναι συμβασιοποιημένο. Σήμερα η ΑΒΑΞ διαθέτει έργα σημαίες στο φάσμα των κατασκευών. Ναυαρχίδα είναι το μεγάλο έργο για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας το οποίο αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας στο οποίο ο μετροπόντικας αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Μαρτίου. To έργο το εκτελεί σε σχήμα με την Ghella-Alstom.

Επίσης πριν από μικρό χρονικό διάστημα υπέγραψε για το μεγάλο έργο του flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης απο κοινού με την Mytilineos. ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΑΒΑΞ, κ Κωνσταντίνος Μιτζάλης μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, εστίασε στα σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν στο έτος που μας πέρασε, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως πολύ πετυχημένο για τον Όμιλο.

Τα οικονομικά στοιχεία

Οι παραχωρήσεις του Ομίλου εκτιμώνται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ με εμβληματικά έργα όπως η Αττική Οδός, η Ολυμπία Οδός και το πιο πρόσφατο, το flyover. Ειδικά για την Αττική Οδό υπολογίζεται πως μετά την λήξη της παραχώρησης τον Οκτώβριο του 2024, θα συνεχίσει να παράγει μερίσματα και έσοδα από επιστροφή κεφαλαίου περίπου 150 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Ο πρόεδρος της ΑΒΑΞ, κ.Ιωάννου ανέφερε πως αναμένεται αύξηση τζίρου κατά 40% για το 2023 και κέρδη 33,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εννιάμηνο του 2022. Παράλληλα σημείωσε πως έχει μειωθεί ο δανεισμός κατά 45% και έχει διαμορφωθεί σε 225 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εντός του 2023 θα αποπληρωθούν 101 εκατ. ευρώ ομολογιακά δάνεια.

Κατά τη διάρκειά του 2022, ο Όμιλος κατάφερε να ολοκληρώσει και να παραδώσει εμβληματικά έργα σε όλο το φάσμα των τομέων δραστηριοποίησής του, όπως ο IGB και η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό. Ανέλυσε επίσης τα πιο σημαντικά τρέχοντα ή αναληφθέντα έργα, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το FlyOver της Θεσσαλονίκης, η φάση Α’ των έργων υποδομής στο Ελληνικό και το City of Dreams Mediterranean Integrated Casino Resort στη Λεμεσό.

Παράλληλα μειώθηκε δραστικά ο δανεισμός του Όμιλου. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Χρήστος κ.Χρήστος Ιωάννου η ΑΒΑΞ βρίσκεται σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων μέσα από μία αποτελεσματική κεφαλαιακή πολιτική θέτοντας τις βάσεις για δυναμικές διεκδικήσεις έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ανέλυσε τις στρατηγικές αποεπενδύσεις στον τομέα των παραχωρήσεων, την ενδυνάμωση της ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, καθώς και τα σχέδια τόνωσης της ρευστότητας για το 2023. Αναφέρθηκε στην κρυμμένη αξία του Ομίλου τόσο στις παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ όσο και στον Τομέα Ακινήτων και Μαρίνων όπου η αξία του χαρτοφυλακίου είναι γύρω στα 500 εκατ. Ευρω.

Σταθερή δύναμη του κλάδου

Αυτό που τονίστηκε από όλα τα στέλεχη στη χθεσινή συνάντηση είναι η ενότητα που υπάρχει στον Όμιλο ΑΒΑΞ. Υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει επάρκεια προσωπικού παρά τις ελλείψεις που εμφανίζονται σε όλο τον κλάδο καθώς λόγω της εκτέλεσης μεγάλων έργων διατηρήθηκε και διευρύνθηκε το ανθρώπινο δυναμικό της.

Ωστόσο υπάρχει η παραδοχή πως υπάρχει ζήτημα έλλειψης προσωπικού καθώς αναμένονται και άλλα έργα. Το θέμα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λυθεί με την πρόσληψη και κατάρτιση νέων απασχολούμενων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV