Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Ανακύκλωση: Στον πάτο της Ευρώπης κατατάσσεται η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ποσοστό ανάκτησης στερεών απορριμμάτων στη χώρα μας περιορίζεται σε λιγότερο από 20%, ενώ το υπόλοιπο οδηγείται σε υγειονομική ταφή

 Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, αφού το ποσοστό ανάκτησης στερεών απορριμμάτων περιορίζεται σε λιγότερο από 20%, ενώ το υπόλοιπο οδηγείται σε υγειονομική ταφή.
 
Αυτό είχε εξαχθεί ως συμπέρασμα πέρσι, μετά από απάντηση του Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Γιάνεζ Ποτότσνικ, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπαστάμκος.
 
Το ίδιο συμβαίνει και με την τελευταία έκθεση, μόνο που τώρα δεν βρισκόμαστε «στις τελευταίες θέσεις», αλλά ακριβώς στην τελευταία, με προτελευταία την Βουλγαρία.
 
Τα δε στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι οι μ.ό. στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους των κρατών της Ε.Ε. Το ποσοστό ανάκτησης στερεών απορριμμάτων σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη, ανέρχεται σε 70% και περισσότερο.
 
Ο κ. Ποτότσνικ δεν παύει να μιλά για αλλαγή νοοτροπίας: «Αντί τα απόβλητα να αντιμετωπίζονται μόνο ως πρόβλημα, να θεωρούνται δυνητικά πολύτιμος πόρος». Είπε δε προ ημερών: «Πολλές χώρες μέλη εξακολουθούν να πετούν σε χωματερές τεράστιες ποσότητες οικιακών απορριμμάτων, που είναι η χειρότερη λύση για τη διαχείρισή τους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
 
»Ξοδεύονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται ενδεχόμενα οικονομικά οφέλη, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, προκαλούνται ζημιές στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον».
 
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στα μέσα του 2012 για τη διαχείριση των απορριμμάτων, διαπιστώνεται η ύπαρξη μεγάλων διαφορών μεταξύ των λεγόμενων παλαιών και νέων χωρών μελών της ΕΕ.
 
Το πρόβλημα έχει λυθεί καλύτερα από τα παλαιά μέλη. Εξαίρεση αποτελούν η Ιταλία και η Ελλάδα. Παράδειγμα χώρας με υψηλή αποδοτικότητα αποτελεί η Σουηδία, όπου ανακυκλώνεται πάνω από το 96% των απορριμμάτων.
 
 Η γενική, πάντως, κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και γι’ αυτό η Κομισιόν εκπονεί οδικούς χάρτες για τις δέκα χώρες με χειρότερα αποτελέσματα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
 
Σύμφωνα με την εγκριθείσα οδηγία-πλαίσιο για τα απορρίμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2008, η επαναληπτική χρήση ή η ανακύκλωση των απορριμμάτων στην κοινότητα το 2020, πρέπει να φτάσει το 50%.
 
Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν γίνονται συζητήσεις ώστε να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες, ούτε παίρνονται δραστικές αποφάσεις. Υπάρχει δε και έλλειψη απαραίτητων στοιχείων. Τα δανείζομαι από τη γειτονική μας χώρα, προτελευταία στην κατάταξη (από έρευνα της βουλγαρικής ραδιοφωνίας), όπου για να προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, νομοθέτησε ώστε, έως το 2016 τα αξιοποιημένα απορρίμματα πρέπει να αυξηθούν πάνω από δύο φορές και να φτάσουν το 25%, και ως το 2018 – το 40%.
 
Ως πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου, ο νόμος υποχρεώνει σε δύο χρόνια οι δήμαρχοι να εξασφαλίσουν χώρους για χωριστή συλλογή απορριμμάτων στους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 10 χιλιάδων ατόμων. Ως το 2014 αναμένεται οι δήμοι αυτοί να έχουν και λειτουργούντα συστήματα ανακύκλωσης, που να διαχειρίζονται 25% των οικιακών απορριμμάτων.
 
«Πράγματι, τα απόβλητα είναι τεράστιος πόρος για ένα κράτος και πρέπει να σταματήσουμε να τα θεωρούμε απορρίμματα», επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Νόνα Καρατζόβα.
 
«Τα απορρίμματα είναι τεράστια αποθέματα που εξοικονομούν τους φυσικούς πόρους και την εισαγωγή πολλών πρώτων υλών για τη βιομηχανία. Είμαι πεπεισμένη ότι θα μάθουμε να εκτιμούμε και να αξιοποιούμε τους πόρους αυτούς. Αυτό ήδη αρχίζει να συμβαίνει. Τα τελευταία 3-4 χρόνια δημιουργήθηκαν 25 εγκαταστάσεις ανακύκλωσης».

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα