Connect with us

Έργα πόλης

Αναβαθμίζονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία που αναβαθμίζονται, προσβασιμότητα σε όλους, υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, νέες εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνιστούν το τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών στα μνημεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο και έχει αποδώσει ήδη σημαντικούς καρπούς.

Έως το 2013 που θα ολοκληρωθεί, αναμένεται να έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, κάνοντάς την «πιο φιλική» και «προσιτή» στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

«Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επαναεπισκεψιμότητας των μνημείων. Στόχος μας πάντα είναι τα μνημεία μας να μας εμπνέουν. Και εμάς που είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και τους ξένους επισκέπτες. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν περισσότερο προσβάσιμα» τόνισε ο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, κατά την οποία παρουσιάσθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος αναβάθμισης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ με το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων (ΤΑΠ) και κατά περίπτωση σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές οργανώσεις.

Ένα «απαραίτητο βήμα, ιδίως μέσα στην κρίση» χαρακτήρισε ο υπουργός το πρόγραμμα, διότι -όπως είπε- «τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε σε κάθε τι που μπορεί να αναβαθμίσει τη ζωή μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος από τα 170 μνημεία της χώρας με εισιτήριο, τα 117 δεν παρείχαν ούτε τις βασικές εξυπηρετήσεις στους επισκέπτες. Από άλλα μνημεία απουσίαζαν βασικές υπηρεσίες, όπως ενημερωτικά φυλλάδια και πώληση νερού, άλλα είχαν «θλιβερούς» χώρους υγιεινής, ενώ υπήρχαν και χώροι που είχαν μεν πωλητήριο αλλά δεν είχαν πωλητέα ή πωλητές, κ.ο.κ..

Τα πρώτα αποτελέσματα

Έτσι, ολοκληρώνοντας τον πρώτο χρόνο του προγράμματος 75 από τα 118 μνημεία που δεν είχαν βασικές υπηρεσίες, απέκτησαν. Εβδομήντα επτά μνημεία αναβαθμίστηκαν τουλάχιστον μία κατηγορία, 28 απέκτησαν νερό, 17 απέκτησαν δίγλωσσες πινακίδες και 10 απέκτησαν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ειδικότερα, η αναβάθμιση παροχών στο κοινό οδήγησε 33 χώρους (εκεί που πριν ήταν μόλις 18) στη δεύτερη κατηγορία (Α2) – από τις τέσσερις στις οποίες έχουν καταταχθεί τα μνημεία στο σύνολό τους ανάλογα με τις υπηρεσίες που έχριζαν αναβάθμισης. Στην Α3 κατηγορία βρίσκονται πλέον 102 χώροι (αντί των 42) ενώ στην Α4- και τελευταία- έχουν παραμείνει 43 (από τους 118).

Ακόμη, εκδόθηκαν 169 καινούργια φυλλάδια για τους αρχαιολογικούς χώρους και 340 ενημερωτικά φυλλάδια για πρώτη φορά σε γραφή Braille (ελληνικά – αγγλικά). Δημιουργήθηκαν νέοι χώροι αφής- όπως η απτική απόδοση της κάτοψης του Βράχου της Ακρόπολης αλλά και η δημιουργία πινακίδων στη Ζώνη Μεσημβρία στον Έβρο, καθώς και οπτικές διαδρομές (Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αιανής, Δελφών). Όλα αυτά με τη συνεργασία του Φάρου Τυφλών και του Μουσείου Αφής.

Επιπλέον, έγιναν 120 δίγλωσσες πινακίδες πυρολάβας για να αντέχουν όλες τις καιρικές συνθήκες σε 17 χώρους και 6 δίγλωσσες ενημερωτικές λεζάντες σε 6 μουσεία. Δημιουργήθηκαν 36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ έντεκα νέοι οδηγοί έχουν ανατεθεί από το ΤΑΠ με έτοιμους ήδη τους δύο πρώτους για την Στοά του Αττάλου και την Αρχαία Αγορά.

Ακόμη, τέθηκαν σε λειτουργία 33 πωλητήρια με πωλητέα αντικείμενα και του ΟΠΕΠ, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ να παράγουν τα δικά τους προϊόντα. Μεγάλες επεμβάσεις έγιναν και σε 6 αρχαιολογικούς χώρους (Ακαδημία Πλάτωνος, Δελφοί, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κ.α.). Αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών τοποθετήθηκαν σε 28 χώρους, επισκευές ή δημιουργία χώρων υγιεινής (και για ΑΜΕΑ) έγιναν σε δέκα χώρους και ακόμη νέα φυλάκια, εκδοτήρια και πωλητήρια σε εννέα χώρους.

Αυτή τη στιγμή πάντως κανένα μνημείο δεν βρίσκεται στην Α1 κατηγορία, ούτε η Ακρόπολη καθώς αναμένει την εγκατάσταση ακουστικής ξενάγησης μέσω κινητών τηλεφώνων.

«Μέσα από το πρόγραμμα του ΕΟΤ, visitgreece, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ δημιουργούνται είκοσι τέτοιες εφαρμογές σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ συγχρόνως το ΤΑΠ διά της Επιτροπής Δημοσιευμάτων θα πιστοποιεί πλέον την ποιότητα πρωτοβουλιών ιδιωτών οι οποίοι θέλουν να κάνουν τέτοιες εφαρμογές εισπράττοντας βεβαίως και τα ανάλογα τέλη» είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη.

Την μείωση των τελών υπέρ του ΤΑΠ για την χρήση μνημείων, φωτογραφικού, κινηματογραφικού ή άλλου υλικού, ανακοίνωσε και η ίδια, με τη ρύθμισή τους ανά περίπτωση. Κι αυτό γιατί τα υψηλά τέλη λειτουργούσαν απαγορευτικά για τη χρήση χώρων από μαθητικούς συλλόγους για παράδειγμα ή δήμους που δεν μπορούν να τα καλύψουν αλλά και για τις εκδόσεις αρχαιολογικού περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια (η εφαρμογή των οποίων καθυστέρησε κυρίως λόγω νομικής εμπλοκής μεταξύ ΤΑΠ και ΟΠΕΠ), σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, ήδη η ηλεκτρονική κράτηση εφαρμόζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και εδώ και μια εβδομάδα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ σε ένα εξάμηνο αναμένεται να λειτουργήσει σε 13 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Μιλώντας για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Γερουλάνος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρέπει η δουλειά να συνεχιστεί, και την επόμενη χρονιά θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ώστε αυτά να αναβαθμιστούν και να ανέλθουν στην Α1 κατηγορία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν».

Για το λόγο αυτό, προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό ιδεών για το λογότυπο «Μνημεία και μουσεία της Ελλάδας» και τις εφαρμογές που αυτό μπορεί να έχει.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα (άνω των 18 ετών) και απευθύνεται σε γραφίστες, σχεδιαστές, εικαστικούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, και άλλες συναφείς ειδικότητες. Την επιλογή θα κάνει επταμελής Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους ή διακριθέντες εκπροσώπους των οικείων επιστημών ή τεχνών.

Την προκήρυξη, καθώς και πληροφορίες για τον διαγωνισμό, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να κατεβάσει στην ιστοσελίδα: ideas.culture.gr . Η προθεσμία υποβολής προτάσεων ολοκληρώνεται στις 12 Ιανουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2012.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Τροποποιειται το Ρυμοτομικό Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Την Έγκριση Υποβολής Πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο «Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα κοίλα Κοζάνης» αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 1 Ιουλίου, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη ο οποίος και αναφέρει : « Όπως είναι γνωστό, το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του Ν.46102019 – ΦΕΚ 70 Α’07-05-2019 και αποτελούν πλέον το ενιαίο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα Κοίλα Κοζάνης σε μια έκταση 117,5 στρ..
Για την παραπάνω έκταση το Πανεπιστήμιο διαθέτει ήδη από το 1981 εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο όπου καθορίζονται οι χρήσεις και οι όροι δόμησης. Η συνολική όμως έκταση του γηπέδου που βρίσκονται οι σημερινές εγκαταστάσεις ανέρχεται στα 190,9 στρ. και προέκυψε μετά από παραχωρήσεις οικοπέδων από την πρώην Κοινότητα Κοίλων και απαλλοτριώσεις. Για την συνολική αυτή έκταση που είναι εκτός σχεδίου θα πρέπει να καθορισθεί η χρήση και να εκδοθούν όροι δόμησης μετά από τροποποίηση του υπάρχοντος ρυμοτομικού σχεδίου ως Ειδικό Χωρικό Σχέδιο πλέον σύμφωνα με το άρθρο8 παρ. 9α του Ν.4447\2016.
Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η εκπόνηση μιας σειράς μελετών όπως τοπογραφική και κτηματολογική αποτύπωση Μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ), μελέτη γεωλογικής καταλληλόλητας, υδρολογική μελέτη, υδραυλική μελέτη, περιβαλλοντική έκθεση οριοθέτησης ρέματος και μελέτη Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για την έγκριση των οποίων θα γνωμοδοτήσουν διάφορες Υπηρεσίες και Φορείς μετά από δημοσιοποίησή τους σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται στο παραπάνω νομικό πλαίσιο.
Στο τελικό στάδιο ο φάκελος της μελέτης θα αποσταλεί στη Δ/νση ΠΕΧΩΣ Περιφέρειας Δυτική Μακεδονίας για γνωμοδότηση από το ΣΥΠΟΘΑ της Π.Ε. Κοζάνης και στη συνέχεια στο ΥΠΕΝ για την προώθηση των διαδικασιών για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.
Αναλυτικότερη περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου περιλαμβάνεται στο συνημμένο της παρούσας εισήγησης Τεχνικό Δελτίο, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την βούληση της Περιφέρειάς μας να βοηθήσει την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις προσπάθειες που καταβάλει στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειάς μας όπου αυτό αναπτύσσεται»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης για αυτό και

Εισηγήθηκε : την έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τα παρακάτω χαρακτηριστικά :
Άξονας 7 : Ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού – Τεχνική υποστήριξη και
δημοσιοποίηση
Μέτρο 7.1 : Μελέτες και υπηρεσίες για την ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού
Τίτλος Έργου: Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης
Ποσό (σε €): 69.197,89 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
Προτείνων Φορέας : Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Π.Ε. Κοζάνης
Φορέας Υλοποίησης : Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Φορέας Επίβλεψης : Υπηρεσίες Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης σε νέες γεφυρες στα Τρίκαλα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης στις νέες γέφυρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Διάσελο Φαρκαδόνας και στο Διαλεχτό Τρικάλων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη διάθεση πίστωσης ύψους 240.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για τη δημοπράτηση του έργου.

«Τα έργα υποδομής είναι εργαλείο και προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Δημιουργούμε συνθήκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην ύπαιθρο και είμαστε κοντά στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, που αποτελούν παράδειγμα και δύναμη δημιουργίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, συμπληρώνουμε τις υποδομές στις δύο νέες γέφυρες ενισχύοντας την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Smart Park: Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας και νέες συμφωνίες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εμπορικό Smart Park

Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας σημειώνει το Smart Park από την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και μετά, με τον Ιούνιο να εμφανίζει αύξηση 19% και τον Ιούλιο 15% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, αντανακλώντας την προτίμηση του κοινού για ασφαλείς και ανοιχτούς εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Smart Park, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη δημόσια υγεία αλλά και την ελληνική οικονομία εποχή, το Πάρκο ενισχύει το μείγμα των προσφερόμενων υπηρεσιών του, με την προσθήκη νέου καταστήματος λιανικής πώλησης γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ «PINK WOMAN», συνολικής επιφάνειας περίπου 289 τ.μ.

Συγκεκριμένα, η «ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της REDS Α.Ε., που λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Smart Park, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία εμπορικής μίσθωσης ακινήτου με την εταιρεία «INTRAFASHION GROUP Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρία» που διαθέτει το εμπορικό σήμα «PINK WOMAN», για τη δημιουργία εμπορικού καταστήματος, το οποίο θα λειτουργεί στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park στα Σπάτα. H επωνυμία «PINK WOMAN» έχει διεθνή παρουσία στον τομέα της λιανικής πώλησης ένδυσης, με πάνω από 80 καταστήματα σε 5 χώρες.

Υπενθυμίζεται πως το Smart Park επανεκκίνησε σταδιακά τη λειτουργία του την 4η Μαΐου 2020 με έναν περιορισμένο αρχικά αριθμό καταστημάτων, ενώ από την 11η Μαΐου 2020 το Πάρκο επανήλθε στους συνήθεις ρυθμούς του με το  σύνολο των καταστημάτων του να επαναλειτουργεί. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εργαζομένων και των επισκεπτών του Smart Park αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται διαρκώς πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας όλων.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα