Connect with us

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για την υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικά νέα έχουμε για την νέα γενία έργων με παραχώρηση που θα βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια  να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να πάρει ανάσα ο κατασκευαστικός κλάδος που σήμερα υποφέρει από την συνεχή μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων και των ελλειπών εσόδων


Ένα από τα μεγαλύτερα project είναι η υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας- Περάματος. Το έργο αυτό δεν είναι νέο καθώς υπήρχε και στο ρυθμιστικό σχέδιο της προηγούμενης δεκαετίας, ωστόσο είχε εγκαταλειφθεί ως προοπτική. Η ζεύξη θα εκτείνεται σε 11,7 χιλιόμετρα, τα 1.150 μ. υποθαλάσσια σήραγγα και τα υπόλοιπα δρόμος, που θα παρακάμπτει το Πέραμα για να καταλήξει με σύνδεση στην Αττική Οδό.

«Αν δούμε το έργο από περιβαλλοντική σκοπιά, αποτελεί απείρως καλύτερη λύση από την υφιστάμενη», δηλώνει στη Real planet o υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. «Τόσα χρόνια το Πέραμα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παρκινγκ. Από τη στιγμή που θα κατασκευαστεί η σήραγγα, ο χρόνος μετακίνησης θα υποτριπλασιαστεί, το κόστος θα μειωθεί στα 2/5, ενώ η ποιότητα ζωής στο Πέραμα θα βελτιωθεί σημαντικά», υποστηρίζει.

Ο κόμβος του Περάματος εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη γραμμή οχημάτων στην Ελλάδα, σημειώνει το υπουργείο. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση, περισσότερα από 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα περνούν από την περιοχή για να επιβιβαστούν στα φέριμποτ με προορισμό τη Σαλαμίνα, ενώ εξυπηρετούνται και 2 εκατομμύρια πεζοί.

Ο δρόμος που έχει σχεδιαστεί συμπληρωματικά της υποθαλάσσιας σήραγγας προβλέπεται να είναι περιμετρικός και να παρακάμπτει το Πέραμα αλλά και την πόλη της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξεκινά λίγο πιο έξω από το Πέραμα, κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού, και θα βγαίνει στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου, απ? όπου θα καταλήγει στα όρια του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας.

Το έργο αναμένεται αν ξεπεράσει όλα τα εμπόδια (Δήμος Σαλαμίνας, Περιφέρεια, κάτοικοι, κόμματα κλπ) να δημοπρατηθεί το 2013 και θα αποτελεί μέρος της νέας γενιάς έργων παραχώρησης μαζί με εκείνες του άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκα και τη σήραγγα της Λευκάδας.

Το κόστος κατασκευής της σήραγγας αναμένεται να αγγίξει τα 350 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης. Το βασικό όμως αγκάθι του έργου, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι ότι θα πρέπει να περάσει και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας για να αντιμετωπιστούν θέματα προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην Σαλαμίνα ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 35.000 μόνιμοι κάτοικοι ενώ υπολογίζεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες το νούμερο αυτό δεκαπλασιάζεται! Η προοπτική της κερδοφορίας μιας τέτοιας επένδυσης είναι σχεδόν εξασφαλισμένη ενώ με αυτό το έργο το real estate του νησιού θα εκτοξευθεί κατακόρυφα αφού η πρόσβαση θα γίνεται μόλις σε ένα λεπτό αντί των 15 λεπτών που είναι σήμερα.

Η συχνότητα της μεταφοράς ιχ και επιβατών σήμερα από και προς τη Σαλαμίνα είναι κάθε 15 λεπτά ενώ τον Αύγουστο αυτό το νούμερο γίνεται ακόμα πιο συχνό. Ένα σενάριο το οποίο δεν έχει αποκλειστεί ακόμα είναι η διπλή ζεύξη καθώς εξετάζεται και η σύνδεση της Φανερωμένης με την Νέα Πέραμο που θα έκανε πλέον το νησί της Σαλαμίνας οριστικά μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε παλαιότερο σχεδιασμό το έργο της υποθαλάσσιας σύνδεσης Σαλαμίνας Περάματος συμπεριλαμβανόταν και διέλευση του Τραμ αλλά φυσικά με την πάροδο των ετών και την μη προώθηση του Τραμ όπως προβλεπόταν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και ιδιαίτερα πιθανό καθώς θα ακύρωνε μερικώς και την παραχώρηση σε ιδιωτική κοινοπραξία.

Σε αυτό το στάδιο είμαστε σε φάσεις μελέτης και δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για την οριστική ένταξη του έργου στα υπό παραχώρηση. ¶γνωστη είναι και η αντίδραση των δύο Κοινοπραξιών των φέρρυ καθώς που εκμεταλλεύονται το δρομολόγιο Πέραμα-Σαλαμίνα καθώς θα χάσουν ένα από τα πιο επικερδή «πόστα» σε όλη την Ελλάδα.
 

image_pdfimage_print

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Κινητικότητα στην Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα

Με πρόταση από τον τεχνικό σύμβουλο έχει προχωρήσει το θέμα της Ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοαρκαρνανίας. Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου ο βουλευτής Λευκάδας με τη Νέα Δημοκρατίας, κ.Θανάσης Καββαδάς, πρόκειται για αναγνωριστική μελέτη η οποία συνοδεύεται από έκθεση και ένα προκαταρκτικό προσδιορισμό περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Σημειώνεται δε πως θα ακολουθήσει η αξιολόγηση όλων των ανωτέρω και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την προώθηση του έργου.  Ως πιο πιθανό σενάριο είναι εκείνο του ΣΔΙΤ που μπορεί να αποτρέψει και την επιβολή διοδίων, κάτι που δεν επιθυμούν οι κάτοικοι του νησιού.

Η υποθαλάσσια σύνδεση δείχνει να είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να υλοποιηθεί. Σύμμαχος σε αυτό, είναι ο ρηχός βυθός της περιοχής, γεγονός που υπολογίζεται πως η σήραγγα μαζί με τις προσβάσεις της δεν θα είναι μεγαλύτερη από 600-700 μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως υποθαλάσσια σήραγγα έχει προκρίνει ως καταλληλότερη λύση για την ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί ότι η υποθαλάσσια Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας είναι ένα από τα έργα προς υλοποίηση.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΡΕΜΝΟΥΣ

Ο κ.Καββαδάς συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και ενημερώθηκε για δύο βασικά έργα της περιοχής, το πολύκροτο οδικό έργο Άκτιο-Αμβρακία και την πρόσβαση για την παραλία των Εγκρεμνών.

Σε ό,τι αφορά τους Εγκρεμνούς, ο Υπουργός τόνισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί αμέσως μόλις οι συνθήκες της πανδημίας επιτρέψουν τις μετακινήσεις, καθώς αναμένεται το εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργείο εναεριτών από την Σλοβενία που θα τοποθετήσει τα ήδη συναρμολογημένα τμήματα της σκάλας η οποία κατεβαίνει στην ακτή.

Πρόκειται για ένα έργο ειδικών απαιτήσεων, όπου τα τμήματα της σκάλας, τα οποία όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής, είναι έτοιμα, θα τοποθετηθούν επιτόπου από το ανωτέρω συνεργείο. Από τη στιγμή επανεκκίνησης των εργασιών η ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστεί 30-45 μέρες.

Σε ό,τι αφορά την πολύπαθη Αμβρακία Οδό, ο Βουλευτής ενημερώθηκε ότι το Υπουργείο αναμένει το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες από την πλευρά της Κυβέρνησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Αυτή είναι η τελική χάραξη για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, στα 450 εκατ. ευρώ το κόστος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα

Ένα από μεγάλα έργα νέας γενιάς που βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού εδώ και πολλά χρόνια, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, είναι μόλις ένα βήμα από την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωση του.

Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει την τελική μορφή που θα έχει το έργο. Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι το κόστος του θα αγγίζει τα 450εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και ότι σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι ένα πλήρως χρηματοδοτήσιμο project.

Τα πορθμεία Σαλαμίνας και Περάματος ενώνονται με ferry boats 24 ώρες την ημέρα, 12 μήνες το χρόνο, ανά 15 λεπτά. Αυτό κάνει το δρομολόγιο Σαλαμίνα-Πέραμα, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη, μετά από το Ντόβερ-Καλαί, που ενώνει την Μεγάλη Βρετανία με την Γαλλία.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ φορέων, υπουργείου και συμμετεχόντων ενώ λήφθηκε και η απαραίτητη έγκριση από την υπηρεσία αρχαιολογικής τεκμηρίωσης. Τελικό βήμα, η έγκριση από το ΓΕΝ (θα σταλεί τις επόμενες ημέρες), μιας και το μεγαλύτερο μέρος της χάραξης περνά από περιοχή που διοικητικά του ανήκουν. Στη συνέχεια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα σταλεί για έγκριση στο ΥΠΕΝ. Τελικό βήμα είναι η έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης του διαγωνισμού, που είναι το άνοιγμα των τεχνικών και οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη αναδόχου, που θα μας οδηγήσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Πηγαίνοντας στο αντικείμενο του έργου, αυτό που μαθαίνει το ypodomes.com είναι πως η τελική λύση, αφορά στην κατασκευή μίας νέας αρτηρίας περίπου 17χλμ με αρχή το Σχιστό και ολοκλήρωση την πόλη της Σαλαμίνας.

Οδηγώντας κατά μήκος της Λεωφόρου Σχιστού (από Πειραιά ή Λαμπράκη ή Λ.Αθηνών), θα στρίβουμε στον κόμβο του ναυτικού οχυρού και από εκεί θα ξεκινά το έργο, με ένα οδικό άξονα ο οποίος θα μας οδηγεί σε κόμβο εκεί που βρίσκεται το κολυμβητήριο Περάματος (απέναντι από το Πορθμείο Περάματος) όπου θα βυθίζεται προοδευτικά μέσα στην υποθαλάσσια σήραγγα η οποία θα εδράζεται στο βυθό. Θα υπάρχει ταυτόχρονα και σύνδεση με το τοπικό οδικό δίκτυο.

Το μήκος της σήραγγας θα είναι 1.100 μέτρα (400 μέτρα συν οι εκατέρωθεν προσβάσεις) και θα αποτελείται περίπου από 9 προκατασκευασμένα τμήματα (οι λεγόμενοι “σπόνδυλοι”). Αυτοί θα κατασκευάζονται από σκυρόδεμα σε παρακείμενη ξηρά δεξαμενή, θα “ταπώνονται” στις άκρες και θα μεταφέρονται στο σημείο πόντισης. Εκεί, ο σπόνδυλος θα πλημμυρίζει και θα βυθίζεται στην προγραμματισμένη θέση του και στη συνέχεια το νερό θα αφαιρείται με αντλίες. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλα τα τμήματα μέχρι την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου μέρους του έργου.

ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Η σταδιακή ανάδυση από την σήραγγα, θα μας οδηγεί στη Σαλαμίνα, στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου και από εκεί μέχρι την είσοδο του Ναυστάθμου. Στη συνέχεια θα υπάρχει μία ακόμα σήραγγα που με μήκος περίπου 700 μέτρα, θα παρακάμπτει την περιοχή των Παλουκίων και θα καταλήγει βόρεια της πόλης της Σαλαμίνας (παρακάμπτοντας την ταυτόχρονα) σε ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ Σαλαμίνας). Από αυτό τον κόμβο ο οδηγός θα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του για τον τελικό του προορισμό στο νησί (προς Αιάντειο-προς Φανερωμένη κλπ).

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο με τη λειτουργία του θα αναβαθμίσει τις δύο περιοχές. Το μεν Πέραμα θα μπορέσει να ανασχεδιάσει τις οδικές του αρτηρίες που σήμερα κατακλύζονται από διερχόμενα οχήματα όλο το 24ωρο και το καλοκαίρι δημιουργούνται φαινόμενα κυκλοφοριακού κορεσμού.

Η Σαλαμίνα θα διαθέτει πλέον οδική παράκαμψη στους δύο πιο πυκνοκατοικημένους οικισμούς της και η κυκλοφορία θα είναι πλέον πιο ήπια στο τοπικό οδικό δίκτυο. Ο χρόνος που θα χρειάζεται ο οδηγός θα είναι 2-3 λεπτά (από την είσοδο στην σήραγγα στο Πέραμα).

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το έργο της ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος, συζητείται εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, πρώτος το είχε δημοπρατήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στέφανος Μάνος, μαζί με την Αττική Οδό ως έργο παραχώρησης. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το έργο ακυρώνεται με απόφαση του Κώστα Λαλιώτη τον Οκτώβριο του 1993 και μπαίνει στα συρτάρια του υπουργείου.

Θα το δούμε να εμφανίζεται και πάλι το 2012, μαζί με τα έργα της ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας και Ελευσίνας-Υλίκης. Θα χρειαστούν 4 χρόνια για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, τον Μάρτιο του 2016 για να προκηρυχθεί ως έργο παραχώρησης, με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Στην Β`φάση συνεχίζουν τα τρία σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι οι ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία VINCI CONCESSIONS – VINCI HIGHWAYS – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Το έργο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και εντάσσεται στο πακέτο των 13δισ.ευρώ στο οποίο έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα. Είναι ένα από τα δυνατά όπλα του υπουργείου για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του κατασκευαστικού κλάδου.

Ο χρόνος κατασκευής του εκτιμάται σε περίπου 4 χρόνια από την έναρξη της παραχώρησης και συνολικά της παραχώρησης σε 35 χρόνια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Λιμάνι – Οδικά και Σιδηροδρομικά έργα κάνουν κόμβο την Αλεξανδρούπολη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Λιμάνι-δρόμος-σιδηρόδρομος είναι το τρίπτυχο για το υπουργείο Υποδομών για την ανάπτυξη της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα του Έβρου. Μετά από καθυστερήσεις ετών, ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής έδωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για αυτή την τριάδα των έργων σε ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία της χώρας που δύναται να εξελιχθεί σε μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο για τη χώρα, τα Βαλκάνια και την Ε.Ε.

Το περασμένο Σάββατο ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, την Αλεξανδρούπολη μαζί με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Πάλμερ και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για αμερικανική επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να θυμίσουμε πως πρόκειται για ένα από τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας που οδηγείται προς ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ελληνοαμερικανική κοινοπραξία στον επικείμενο διαγωνισμό.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Επιπλέον, μετά την επαναπροσέγγιση Αθήνας-Σόφιας ξαναζεσταίνεται σε πρώτη φάση το έργο Sea2Sea τουλάχιστον αναφορικά με το πυρηνικό του τμήμα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Μπουργκάς. Οι δύο χώρες κατέληξαν σε υπογραφή Συμφωνίας Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, σε πρώτη φάση για την αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ.Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία που πρέπει να γίνει – και που είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο – για τη σιδηροδρομική σύνδεση και την ηλεκτροκίνηση, που αφορά το ελληνικό τμήμα, από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο. Όπως προέβλεψε ο υπουργός Υποδομών, είναι κάτι το οποίο θα κινηθεί στους επόμενους 18 μήνες. Το σημαντικότερο νέο που βγήκε σε αυτό το πεδίο είναι πως εξαφαλίστηκε το σχετικό κονδύλι (που ξεπερνά τα 100εκατ.ευρώ). Σύμφωνα με τον κ.Καραμανλή, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility (CEF). Το έργο θα έχει αναθέτουσα αρχή την ΕΡΓΟΣΕ.

Επιπλέον κινητικότητα έχουμε και σε ένα έργο που είναι πάγιο αίτημα των φορέων του Έβρου εδώ και χρόνια. Πρόκειται για την σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού. Το έργο με αναθέτουσα αρχή την Εγνατία Οδό, όπως εξήγγειλε ο υπουργός, θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το πρώτο εξάμηνο του 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα