Connect with us

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για την υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικά νέα έχουμε για την νέα γενία έργων με παραχώρηση που θα βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια  να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να πάρει ανάσα ο κατασκευαστικός κλάδος που σήμερα υποφέρει από την συνεχή μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων και των ελλειπών εσόδων


Ένα από τα μεγαλύτερα project είναι η υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας- Περάματος. Το έργο αυτό δεν είναι νέο καθώς υπήρχε και στο ρυθμιστικό σχέδιο της προηγούμενης δεκαετίας, ωστόσο είχε εγκαταλειφθεί ως προοπτική. Η ζεύξη θα εκτείνεται σε 11,7 χιλιόμετρα, τα 1.150 μ. υποθαλάσσια σήραγγα και τα υπόλοιπα δρόμος, που θα παρακάμπτει το Πέραμα για να καταλήξει με σύνδεση στην Αττική Οδό.

«Αν δούμε το έργο από περιβαλλοντική σκοπιά, αποτελεί απείρως καλύτερη λύση από την υφιστάμενη», δηλώνει στη Real planet o υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. «Τόσα χρόνια το Πέραμα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παρκινγκ. Από τη στιγμή που θα κατασκευαστεί η σήραγγα, ο χρόνος μετακίνησης θα υποτριπλασιαστεί, το κόστος θα μειωθεί στα 2/5, ενώ η ποιότητα ζωής στο Πέραμα θα βελτιωθεί σημαντικά», υποστηρίζει.

Ο κόμβος του Περάματος εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη γραμμή οχημάτων στην Ελλάδα, σημειώνει το υπουργείο. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση, περισσότερα από 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα περνούν από την περιοχή για να επιβιβαστούν στα φέριμποτ με προορισμό τη Σαλαμίνα, ενώ εξυπηρετούνται και 2 εκατομμύρια πεζοί.

Ο δρόμος που έχει σχεδιαστεί συμπληρωματικά της υποθαλάσσιας σήραγγας προβλέπεται να είναι περιμετρικός και να παρακάμπτει το Πέραμα αλλά και την πόλη της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξεκινά λίγο πιο έξω από το Πέραμα, κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού, και θα βγαίνει στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου, απ? όπου θα καταλήγει στα όρια του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας.

Το έργο αναμένεται αν ξεπεράσει όλα τα εμπόδια (Δήμος Σαλαμίνας, Περιφέρεια, κάτοικοι, κόμματα κλπ) να δημοπρατηθεί το 2013 και θα αποτελεί μέρος της νέας γενιάς έργων παραχώρησης μαζί με εκείνες του άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκα και τη σήραγγα της Λευκάδας.

Το κόστος κατασκευής της σήραγγας αναμένεται να αγγίξει τα 350 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης. Το βασικό όμως αγκάθι του έργου, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι ότι θα πρέπει να περάσει και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας για να αντιμετωπιστούν θέματα προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην Σαλαμίνα ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 35.000 μόνιμοι κάτοικοι ενώ υπολογίζεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες το νούμερο αυτό δεκαπλασιάζεται! Η προοπτική της κερδοφορίας μιας τέτοιας επένδυσης είναι σχεδόν εξασφαλισμένη ενώ με αυτό το έργο το real estate του νησιού θα εκτοξευθεί κατακόρυφα αφού η πρόσβαση θα γίνεται μόλις σε ένα λεπτό αντί των 15 λεπτών που είναι σήμερα.

Η συχνότητα της μεταφοράς ιχ και επιβατών σήμερα από και προς τη Σαλαμίνα είναι κάθε 15 λεπτά ενώ τον Αύγουστο αυτό το νούμερο γίνεται ακόμα πιο συχνό. Ένα σενάριο το οποίο δεν έχει αποκλειστεί ακόμα είναι η διπλή ζεύξη καθώς εξετάζεται και η σύνδεση της Φανερωμένης με την Νέα Πέραμο που θα έκανε πλέον το νησί της Σαλαμίνας οριστικά μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε παλαιότερο σχεδιασμό το έργο της υποθαλάσσιας σύνδεσης Σαλαμίνας Περάματος συμπεριλαμβανόταν και διέλευση του Τραμ αλλά φυσικά με την πάροδο των ετών και την μη προώθηση του Τραμ όπως προβλεπόταν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και ιδιαίτερα πιθανό καθώς θα ακύρωνε μερικώς και την παραχώρηση σε ιδιωτική κοινοπραξία.

Σε αυτό το στάδιο είμαστε σε φάσεις μελέτης και δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για την οριστική ένταξη του έργου στα υπό παραχώρηση. ¶γνωστη είναι και η αντίδραση των δύο Κοινοπραξιών των φέρρυ καθώς που εκμεταλλεύονται το δρομολόγιο Πέραμα-Σαλαμίνα καθώς θα χάσουν ένα από τα πιο επικερδή «πόστα» σε όλη την Ελλάδα.
 

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα