Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Ανατολική Οδός:το 2010 οι πρώτες παραδόσεις

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου είναι ο αυτοκινητόδρομος που ενώνει την Αθήνα με την Κόρινθος, την Τρίπολη και τελικά την Καλαμάτα. Στην κοινοπραξία Μορέας που έχει αναλάβει το έργο της Ανατολικής Πελοποννήσου συμμετέχουν η ¶κτωρ Παραχωρήσεις του Ομίλου Ελλάκτωρ με 86,67% και η Intracom Συμμετοχών με 13,33%.

Ένα παρακλάδι του δρόμου θα συνδέει και την Σπάρτη μέσω του Λεύκτρου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών το 2011 στην Καλαμάτα και το 2012 στην Σπάρτη εκτιμάται ότι η απόσταση Αθήνα- Καλαμάτα θα μειωθεί κατά 90 λεπτά και άλλα τόσο η απόσταση Αθήνα-Σπάρτη. Ούτος η άλλως οι σημαντικότερες εργασίες γίνονται στο τμήμα Τρίπολη – Καλαμάτα όπου ο δρόμος ήταν απλή Εθνική. Να θυμίσω ότι το τμήμα Κόρινθος- Τρίπολη ήταν ολοκληρωμένο από το Β ΚΠΣ από την δεκαετία του 1990 αλλά με αρκετές κακοτεχνίες και αστοχίες.

Με το σύνολο των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος ? Τρίπολη ? Καλαμάτα να έχουν διανοιχτεί, το έργο προχωρά σημαντικά. Την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009 παραδόθηκε στην κυκλοφορία η δεύτερη σήραγγα του Αρτεμισίου. Με το άνοιγμα της δεύτερης σήραγγας η πρώτη θα κλείσει τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της και περί τα τέλη του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν (επιτέλους) και οι 2 δίνοντας τέλος στην επικίνδυνη χρήσης της μίας σήραγγας μίας μόνο λωρίδας ανά κατεύθυνση.

Η παράδοση του σημαντικού τμήματος Τρίπολη- Αθήναιο- Λεύκτρο θα παραδοθεί σταδιακά μέχρι τοn Αύγουστο 2010 ενώ μέχρι το τέλος του 2009 θα παραδοθεί το τμήμα Αθήναιο-Λεύκτρο και περιλαμβάνει τη σήραγγα Ραψομμάτη, υπάγεται στην σύμβαση και στις αποκλειστικές ημερομηνίες και είναι το πρώτο βασικό βήμα για την δραστική μείωση του χρόνου οδήγησης.

Σε 12 μήνες αναμένεται και η ολοκλήρωση της σήραγγας Καλογερικού μήκους 650μ. Η σήραγγα Ραψομμάτη που είναι και το δυσκολότερο ίσως τεχνικό έργο της Ανατολικής Οδού είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει και στις 2 κατευθύνσεις. Στο ίδιο τμήμα συμπεριλαμβάνεται και η γέφυρα Αλφειού.


Υπό ολοκλήρωση βαίνουν πλέον και οι σήραγγες στο Νεοχώρι και στη Στέρνα. Το τμήμα Λεύκτρο- Παραδείσια που ανήκει στην τελευταία εργολαβία θα παραδοθεί το Φθινόπωρο του 2011 ενώ στο τμήμα Παραδείσια -Τσάκωνα με την αμαρτωλή προϊστορία τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τα τεχνικά έργα στα συγκεκριμένο τμήμα χαρακτηρίζονται αρκετά δύσκολα λόγω της επικινδυνότητας των εδαφών. Υπό κατασκευή είναι και ο ανισόπεδος κόμβος στα Παραδείσια.

Πλέον υπάρχει η αισιοδοξία πως σε διάστημα 3-4 ετών τόσο με την ολοκλήρωση της Ανατολικής Οδού το 2012 όσο και της Ολύμπιας Οδού το 2014 η Πελοπόννησος θα έχει ένα αρκετά καλό πλέγμα αυτοκινητόδρομών που θα ενώνουν τις κυριότερες πόλεις με την Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά ακόμα και στην περίπτωση της Καλαμάτας τις 2,5 ώρες.

ΚΑΘΕΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα οδικά έργα στην Πελοπόννησο έχουν οριστικά ολοκληρωθεί. Ο δρόμος που ενώνει την Κόρινθο με την Επίδαυρο και την Ερμιόνη είναι αρκετά υποβαθμισμένος και επικίνδυνος και πρέπει μελλοντικά να γίνει κάτι καλύτερο από την σημερινή εικόνα, ενώ το ίδιο πιστεύω πως πρέπει να γίνει με τον οδικό άξονα Σπάρτη- Γύθειο – Νεάπολη (με το σημαντικότατο ιστορικό και τουριστικό μνημείο της Μονεμβασιάς) και να ενταχτεί σαν κάθετος άξονας στην Ανατολική Οδό, όπως και ο δρόμος που ενώνει τη Σπάρτη με το Λεωνίδιο.

image_pdfimage_print

Αττική Οδός

Επαναλειτουργούν από σήμερα 12 σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών σε Αττική Οδό και Μορέα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αττική Οδός

Οι εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» ενημερώνουν ότι, από σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, τα 9 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και τα 3 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα), επαναλειτουργούν κανονικά.

Οι εταιρείες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, και για την προστασία του προσωπικού και των πελατών, είχαν διακόψει τις επισκέψεις του κοινού στα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα, χωρίς όμως οι διαθέσιμοι υπάλληλοι των Σημείων Εξυπηρέτησης και οι εκπρόσωποι της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν, άμεσα και με επαγγελματισμό, όλα τα αιτήματα των πελατών, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η επαναλειτουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Συνδρομητών γίνεται βάσει των κανόνων υγιεινής, όπως αυτοί ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, σε όλους τους χώρους διατίθενται αντισηπτικά και μάσκες μίας χρήσης για τους επισκέπτες, οι οποίοι δεν θα φορούν δικές τους μάσκες.

Ακολουθεί αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας των ΣΕΣ και της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών (ΤΕΠ)

Σ.Ε.Σ. Αττικής Οδού

ΔευτέραΠαρασκευή 08:00 – 18:00
Σάββατο 09:00 – 15:00

Σ.Ε.Σ. Μορέα (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα)

ΔευτέραΠέμπτη 09:00 – 15:00 & ΠαρασκευήΣάββατο 10:00 – 16:00
Κυριακή 10:00 – 16:00 Σπαθοβούνι & 12:00 – 18:00 Νεστάνη – Καλαμάτα

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών (Τ.Ε.Π) 210-6682 222

ΔευτέραΣάββατο 08:00 – 19:00
Κυριακή 11:00 – 19:00
Fax: 210 – 6682 240
E-mail: customercare@attikesdiadromes.gr

Παράλληλα, λειτουργεί και η Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Πελατών μέσω της πλατφόρμας my e-PASS, στο https://cs.attiki-odos.gr, με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, username & password, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στον λογαριασμό του συνδρομητή, προκειμένου να ενημερωθεί για το χρηματικό του υπόλοιπο, τις διελεύσεις και τις πληρωμές /ανανεώσεις υπολοίπου, κτλ.

Η «Αττική Οδός Α.Ε. και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» παραμένουν στο πλευρό των πελατών τους και φροντίζουν ανελλιπώς για την άριστη εξυπηρέτησή τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Το καλοκαίρι οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αντιπλημμυρικών έργων που έχει αναλάβει ο “Μορέας” για την περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Καλαμάτας, Θουρίας και Αρφαρών, έτσι ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαβούλευση με τον Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την πιο πάνω διαβεβαίωση έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος από τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Καρνέση, με τον οποίον συναντήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της εν λόγω μελέτης.

Η μελέτη αφορά παρεμβάσεις στις περιοχές Αγίου Φλώρου, Πηδήματος, Αρφαρών και στην περιοχή Καλαμάτας με κατασκευή τεχνικών έργων, κυρίως κιβωτοειδών οχετών, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των εν λόγω περιοχών και την προστασία των υποδομών.

Η Περιφέρεια, σημείωσε ο Στ. Αναστασόπουλος, “παρακολουθεί στενά το θέμα και σε κάθε περίπτωση θα ασκείται πίεση ώστε πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες για να είναι δυνατή η έναρξη της κατασκευής του έργου”.

ΔΡΟΜΟΣ ΣΟΥΛΗΝΑΡΙ – ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ

Εξ άλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, σε συνάντησή του με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών, συζήτησε και την ολοκλήρωση του δρόμου Σουληνάρι – Κορυφάσιο, έργο που αφορά την κατασκευή τμήματος περίπου 1 χιλομέτρου υπολειπομένου δρόμου για τη σύνδεση του κατασκευασμένου τμήματος με τον δρόμο Γαργαλιάνοι – κόμβος Ρωμανού.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου -η ολοκλήρωση του οποίου θα συμβάλει στην ασφάλεια όσων κινούνται στον συγκεκριμένο οδικό άξονα- είναι περίπου 5.500.000 ευρώ, ενώ στην παρέμβαση περιλαμβάνεται και ο ηλεκτροφωτισμός όλων των κόμβων από Σουληνάρι έως Κορυφάσιο.

Οπως τόνισε ο Στ. Αναστασόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -που έχει ασχοληθεί προσωπικά για το έργο αυτό- έχει κάνει παρέμβαση και έχει λάβει τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, για τη των απαιτούμενων εργασιών.

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες της Π.Ε. έχει ήδη υποβληθεί τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση του έργου και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών διοδίων το 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήραγγα του Αυτοκινητοδρόμου Μορέα

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο–Σπάρτη», (νόμος 3559/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2020 προς Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 (ώρα 00:00 της 9/1/2020), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2020.

Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή προκύπτουν μειώσεις τιμών της τάξης των 5 λεπτών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) λόγω στρογγύλευσης δεν επηρεάζονται και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2019:

Τιμές διοδίων αυτοκινητοδρόμου Μορέα

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα