fbpx
Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Ανατολική Οδός:το 2010 οι πρώτες παραδόσεις

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου είναι ο αυτοκινητόδρομος που ενώνει την Αθήνα με την Κόρινθος, την Τρίπολη και τελικά την Καλαμάτα. Στην κοινοπραξία Μορέας που έχει αναλάβει το έργο της Ανατολικής Πελοποννήσου συμμετέχουν η ¶κτωρ Παραχωρήσεις του Ομίλου Ελλάκτωρ με 86,67% και η Intracom Συμμετοχών με 13,33%.

Ένα παρακλάδι του δρόμου θα συνδέει και την Σπάρτη μέσω του Λεύκτρου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών το 2011 στην Καλαμάτα και το 2012 στην Σπάρτη εκτιμάται ότι η απόσταση Αθήνα- Καλαμάτα θα μειωθεί κατά 90 λεπτά και άλλα τόσο η απόσταση Αθήνα-Σπάρτη. Ούτος η άλλως οι σημαντικότερες εργασίες γίνονται στο τμήμα Τρίπολη – Καλαμάτα όπου ο δρόμος ήταν απλή Εθνική. Να θυμίσω ότι το τμήμα Κόρινθος- Τρίπολη ήταν ολοκληρωμένο από το Β ΚΠΣ από την δεκαετία του 1990 αλλά με αρκετές κακοτεχνίες και αστοχίες.

Με το σύνολο των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος ? Τρίπολη ? Καλαμάτα να έχουν διανοιχτεί, το έργο προχωρά σημαντικά. Την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009 παραδόθηκε στην κυκλοφορία η δεύτερη σήραγγα του Αρτεμισίου. Με το άνοιγμα της δεύτερης σήραγγας η πρώτη θα κλείσει τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της και περί τα τέλη του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν (επιτέλους) και οι 2 δίνοντας τέλος στην επικίνδυνη χρήσης της μίας σήραγγας μίας μόνο λωρίδας ανά κατεύθυνση.

Η παράδοση του σημαντικού τμήματος Τρίπολη- Αθήναιο- Λεύκτρο θα παραδοθεί σταδιακά μέχρι τοn Αύγουστο 2010 ενώ μέχρι το τέλος του 2009 θα παραδοθεί το τμήμα Αθήναιο-Λεύκτρο και περιλαμβάνει τη σήραγγα Ραψομμάτη, υπάγεται στην σύμβαση και στις αποκλειστικές ημερομηνίες και είναι το πρώτο βασικό βήμα για την δραστική μείωση του χρόνου οδήγησης.

Σε 12 μήνες αναμένεται και η ολοκλήρωση της σήραγγας Καλογερικού μήκους 650μ. Η σήραγγα Ραψομμάτη που είναι και το δυσκολότερο ίσως τεχνικό έργο της Ανατολικής Οδού είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει και στις 2 κατευθύνσεις. Στο ίδιο τμήμα συμπεριλαμβάνεται και η γέφυρα Αλφειού.


Υπό ολοκλήρωση βαίνουν πλέον και οι σήραγγες στο Νεοχώρι και στη Στέρνα. Το τμήμα Λεύκτρο- Παραδείσια που ανήκει στην τελευταία εργολαβία θα παραδοθεί το Φθινόπωρο του 2011 ενώ στο τμήμα Παραδείσια -Τσάκωνα με την αμαρτωλή προϊστορία τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τα τεχνικά έργα στα συγκεκριμένο τμήμα χαρακτηρίζονται αρκετά δύσκολα λόγω της επικινδυνότητας των εδαφών. Υπό κατασκευή είναι και ο ανισόπεδος κόμβος στα Παραδείσια.

Πλέον υπάρχει η αισιοδοξία πως σε διάστημα 3-4 ετών τόσο με την ολοκλήρωση της Ανατολικής Οδού το 2012 όσο και της Ολύμπιας Οδού το 2014 η Πελοπόννησος θα έχει ένα αρκετά καλό πλέγμα αυτοκινητόδρομών που θα ενώνουν τις κυριότερες πόλεις με την Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά ακόμα και στην περίπτωση της Καλαμάτας τις 2,5 ώρες.

ΚΑΘΕΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα οδικά έργα στην Πελοπόννησο έχουν οριστικά ολοκληρωθεί. Ο δρόμος που ενώνει την Κόρινθο με την Επίδαυρο και την Ερμιόνη είναι αρκετά υποβαθμισμένος και επικίνδυνος και πρέπει μελλοντικά να γίνει κάτι καλύτερο από την σημερινή εικόνα, ενώ το ίδιο πιστεύω πως πρέπει να γίνει με τον οδικό άξονα Σπάρτη- Γύθειο – Νεάπολη (με το σημαντικότατο ιστορικό και τουριστικό μνημείο της Μονεμβασιάς) και να ενταχτεί σαν κάθετος άξονας στην Ανατολική Οδό, όπως και ο δρόμος που ενώνει τη Σπάρτη με το Λεωνίδιο.

image_pdfimage_print

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών διοδίων το 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήραγγα του Αυτοκινητοδρόμου Μορέα

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο–Σπάρτη», (νόμος 3559/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2020 προς Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 (ώρα 00:00 της 9/1/2020), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2020.

Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή προκύπτουν μειώσεις τιμών της τάξης των 5 λεπτών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) λόγω στρογγύλευσης δεν επηρεάζονται και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2019:

Τιμές διοδίων αυτοκινητοδρόμου Μορέα

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Στη ΜΕΑ Κοζάνης τα απορρίμματα της Κέρκυρας έως το τέλος του 2022

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σκουπίδια ξεχειλίζουν από κάδο

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες 30-10-2019, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με πρωτοβουλία του Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου κ. Μανώλη Γραφάκου, για το οξύτατο πρόβλημα που έχει η Κέρκυρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων της.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τρεις Βουλευτές του νομού, κ. Στέφανος Γκίκας, κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσα, οι Δήμαρχοι Μερόπη Υδραίου της Κεντρικής Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσσης της Νότιας Κέρκυρας και Γιώργος Μαχειμάρης της Βόρειας Κέρκυρας.

Συμμετείχαν επίσης στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του ΥΜΕΠΕΡΡΑ, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει σήμερα η Κέρκυρα, καθώς επιδρά αρνητικά στην καθημερινότητα των πολιτών και πλήττει σημαντικά την τουριστική εικόνα του.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από διάλογο που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι κύριοι άξονες του σχεδίου που συμφωνήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους είναι:

1. Η ταχεία δρομολόγηση της μόνιμης και οριστικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων με τη δημιουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι. Αρχές του 2020 το έργο θα δημοπρατηθεί, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

2. Άμεσα σοβαρή ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τάχιστη δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων. Έτσι θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν προς επεξεργασία.

3. Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019, μέχρι τέλος 2022 θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας. Προϋπόθεση είναι η λήψη της σχετικής απόφαση περί αποδοχής από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ.

4. Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών, από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης από σήμερα μέχρι τέλος 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων που έχει το νησί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, θα εξειδικεύσουν άμεσα τις επόμενες δράσεις τους για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Στα 3,3εκατ.ευρώ η επιδότηση του Δημοσίου για το περασμένο εξάμηνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την έγκριση δέσμευσης για την καταβολή επιδότησης λειτουργίας συνολικού ποσού 3.366.094,08 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 2,71 εκατ. ευρώ) στην αυτοκινητόδρομος Μορέας ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με βάση την σύμβαση παραχώρησης που προβλέπει κάτι τέτοιο, λόγω της χαμηλής, κυκλοφορίας. Το ποσό της συγκεκριμένης επιδότησης αφορά το 6μηνο από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Μαρτίου 2019 φέτος.

Το Σύνολο των Άμεσων Εσόδων του Παραχωρησιούχου στην εξάμηνη περίοδο από 03.09.2018 έως 02.03.2019 έως ανήλθε σε 14.353.761,20 ευρώ,υπολείπεται του Ορίου Κινδύνου Κυκλοφορίας –Εσόδων(Ο.Κ.Κ.Ε.).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους αποζημίωση (ή επιδότηση αν θέλετε) έχει προβλεφθεί για να δίδεται δύο φορές κάθε ημερολογιακό έτος μέχρι τη λήξη της σύμβασης το 2034 καθώς η κυκλοφορία του έχει εκτιμηθεί ότι θα είναι ζημιογόνα.

Τι σημαίνει αυτό; ότι οι επιδοτήσεις αυτές έρχονται μαζί με τα έσοδα του παραχωρησιούχου να καλύψουν το ισοζύγιο εσόδων και εξόδων και να αποπληρωθούν τα δάνεια που έχουν συναφθεί με τις τράπεζες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Μάλιστα, τα έσοδα του παραχωρησιοχου είναι χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις (πριν το 2007).

Υποβάλλοντας το αίτημα αυτό, ο “Μορέας” κατέθεσε πίνακες για: α) Τον αριθμό διελεύσεων ανά κατηγορία οχήματος περιλαμβανομένης της κατηγορίας των απαλλασσόμενων από διόδια τέλη οχημάτων. β) Το εφαρμοζόμενο διόδιο τέλος ανά κατηγορία οχήματος περιλαμβανομένου ΦΠΑ. γ) Το σύνολο διοδίων τελών ανά κατηγορία οχήματος, γενικό σύνολο διοδίων τελών, λοιπά άμεσα έσοδα, σύνολο αμέσων εσόδων. δ) Αιτούμενη επιδότηση λειτουργίας. Ηλεκτρονικά αρχεία καταμετρήσεων σε ψηφιακή μορφή.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα