Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα υποδομών την εβδομάδα 19-25 Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η πιο θεαματική εβδομάδα εδώ και πολύ καιρό για τα έργα και τις υποδομές έφτασε στο τέλος της. Μία σειρά από σημαντικά έργα  ανακοινώθηκαν με πρώτο αυτό της ανάπλασης Πανεπιστημίου στην Αθήνα

Η πιο θεαματική εβδομάδα εδώ και πολύ καιρό για τα έργα και τις υποδομές έφτασε στο τέλος της. Μία σειρά από σημαντικά έργα  ανακοινώθηκαν με πρώτο αυτό της ανάπλασης Πανεπιστημίου στην Αθήνα.
 
Και άλλα πολλά έργα όμως μας απασχόλησαν με σημαντικό το νέο της απεμπλοκής της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Ας δούμε αναλυτικά την κίνηση της εβδομάδας.
 
Ανακοινώθηκε και επίσημα όπως περιμέναμε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση Πανεπιστημίου που θα περιλαμβάνει και την επέκταση του Τραμ στα Πατήσια. Έργο μακρόπνοο, που την χρηματοδότηση της μελέτης ανέλαβε το Ιδρυμα Ωνάση. Στόχος, σε ένα έτος το έργο να μπορέσει να δημοπρατηθεί και να αλλάξει για πάντα εικόνα η Αθήνα. Τίτλος της μελέτης Re-think Athens.
 
Βγήκε η τελεσίδικη απόφαση από το δικαστήριο σχετικά με την εταιρεία που θα αναλάβει την επέκταση του Τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά. Η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ αρχική μειοδότρια δικαιώθηκε και το έργο με άσκοπη καθυστέρησης 3 ετών πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από το καλοκαίρι.
 
Το καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί η σύνδεση της Λευκάδας με την Ιόνιο Οδό μέσω του δρόμου Άκτιο-Αμβρακία. Ο δρόμος αυτός είναι μέρος του οδικού κυκλώματος οδικών αξόνων με την Ιόνια Οδό σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Το έργο αποτελείται από δύο τμήματα και θα είναι έτοιμο το 2015.
 
Στον ΟΑΣΑ το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης τείνει να γίνει η μεγάλη μάστιγα του Οργανισμού. Το 2011 κόπηκαν  λιγότερα εισιτήρια (παρά την στροφή που γίνεται από τα ι.χ στα μέσα μαζικής μεταφοράς). Το μόνο που γλύτωσε τον ΟΑΣΑ από οικονομικό φιάσκο ήταν η εξωφρενική αύξηση κατά 40% των εισιτηρίων.
 
Ο Υπουργός Υποδομών κος Βορίδης επισκέφθηκε τα έργα που γίνονται στις σιδηροδρομικές σήραγγες Καλλιδρόμου και Όθρυος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός που θα ολοκληρώσει τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμο το 2015. Να το πιστέψουμε;
 
Στα έργα του Μαλιακού, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει και πάλι το παγωμένο έργο της παράκαμψης Λαμίας. Αντιθέτως το τμήμα Στυλίδα-Ράχες παραμένει εγκλωβισμένο και μέχρι τώρα αναζητείται λύση. Οι δηλώσεις από το Υπουργείο Υποδομών δεν ήταν πάντως ιδιαίτερα διαφωτιστικές.
 
Όχι καλά και πάλι τα νέα για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Βρέθηκε υδράργυρος σε εργοτάξιο του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και τα μάζεψαν άρον -άρον μέχρι να δουν αν υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες.  Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα στο 2016 φαίνεται πως μεταφέρεται η λειτουργία του Μετρό καθώς και αρχαία βρέθηκαν στα Ανατολικά που δεν περίμεναν και υπάρχει θέμα με την διέλευση του  μετροπόντικα.
 
Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ενέργεια, από την ΔΕΗ φαίνεται πως ξεκολλά. Το 1,2 δις ευρώ που απαιτούντα για την κατασκευή της νέας μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 φαίνεται πως τελικά θα βρεθούν και η ανάδοχος Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-HΙTACHI θα ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες στα τέλη της φετινής χρονιάς.
 
Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ. Μιλάμε για τις δύο μεγάλες ελπίδες του Ελληνικού Κράτους για μεγάλη εισροή εσόδων τα επόμενα χρόνια για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους που έχουμε φορτωθεί.  Οι αντιδράσεις ήταν πολλές για το Ελληνικό καθώς κάποιος πρόσθεσε κατοικίες στον Άγιο Κοσμά.
 
ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στο τέλος Μαρτίου έρχεται διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Αξιού. Αρχές του 2014 θα είναι έτοιμος ο μεγαλύτερος διάδρομος του Αεροδρομίου Μακεδονία που θα επιτρέπει τις υπερατλαντικές πτήσεις. Στα τέλη Απριλίου θα γίνουν οι καταθέσεις των προσφορών για την επένδυση των 400.000.000 ευρώ. Ξεκίνησε η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου στην Ρόδο.
 
Είπα ξείπα στην Βουλή για την «ιερή» επένδυση σε φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη μετά τις έντονες αντιδράσεις. Ξανά σε διαγωνισμό η εκμετάλλευση του Θριάσιου Πεδίου από την ΓΑΙΑΟΣΕ. Στην κυκλοφορία η παράκαμψη Μαλίων στον ΒΟΑ Κρήτης.  Ξεκινά το συμπληρωματικό έργο για την ολοκλήρωση του Φράγματος Αποσελέμη στην Κρήτη.
 
Στο ΕΣΠΑ μπήκαν: τα έργα αναβάθμισης του Ενετικού λιμανιού στο Ρέθυμνο, η περιμετρική οδός Αμύνταιου, μεγάλο έργο ανάπλασης σε Καρδίτσα και Λάρισα. Σε δημοπράτηση: τα έργα αναβάθμισης του Βοστάνειου Νοσοκομείου στην Μυτιλήνη, έργο αποχέτευσης στην Άνοιξη, η μελέτη για την επέκταση της Ιόνιας Οδού στην Κακαβιά.
 
Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για: το οδικό έργο Γαζί-Κρούσωνας, το οδικό έργο Θίσβη-Κανάβαρι,. Ξεκινά το έργο ανάπλασης στο ΔΔ Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Το Πεδίον του Άρεως επιλέχθηκε ως μία από τι έξι πιο καινοτομικές αναπλάσεις αστικών πάρκων στην Ευρώπη!
 
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βρετανία φαίνεται πως τους άρεσε η ιδέα που εφάρμοσε η Ελλάδα και πλέον υπάρχουν σοβαρές σκέψεις μεγάλα τμήματα των αυτοκινητόδρομων της χώρας  να γίνουν ιδιωτικά. Και η Ισπανία αρχίζει έρευνες πετρελαίου στα Κανάρια Νησιά ενώ η Paramount σχεδιάζει ένα τεράστιο θεματικό πάρκο στην χώρα. Με κινέζικα κεφάλαια ύψους 600εκ.ευρώ θα γίνει επένδυση στο παλιό Αεροδρόμιο της Λάρνακας.
 
Στις ΗΠΑ τα 4,5 GW από ΑΠΕ έφτασε η παραγόμενη  ενέργεια, νούμερο που θα κάλυπτε τις μισές ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.  Στην Τουρκία είναι διατεθειμένοι να δώσουν αυτοκινητόδρομους σε ιδιώτες για 25 χρόνια αλλά προσδοκούν 6 δις ευρώ. Τουρκία και Βουλγαρία αποφάσισαν την σύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου τους. Ο Άκτωρ ανέλαβε το έργο αναβάθμισης του οδικού τμήματος Σαντάνσκι – Κουλατα (σύνορα με Ελλάδα).
 
Πηγή:ypodomes.com

Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα