Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα υποδομών της εβδομάδας (2-8 Ιανουαρίου)

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του 2012 και τα θέματα που μας ..κληρονόμησε το 2011 μας απασχόλησαν και αυτή την εβδομάδα. Μετρό, αυτοκινητόδρομοι ήταν και πάλι εδώ. Η κίνηση λόγω του εορτασμού του νέου έτους και των Θεοφανείων δεν άφησε και πολλά περιθώρια. Ας δούμε αναλυτικά την κίνηση της εβδομάδας που μόλις τελείωσε.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης όπως και πάλι μας διαβεβαίωσαν θα λειτουργήσει το 2015. Οι εργασίες είναι αλήθεια ότι πάνε καλύτερα και τα περισσότερα προβλήματα έχουν μπει σε μία τάξη. Για μία ακόμα φορά μας υποσχέθηκαν ότι το έργο της επέκτασης για Καλαμαριά θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στον Πειραιά και το θέμα ήταν η κατασκευή ή όχι του monorail, ενός υπερυψωμένου τρένου (που μοιάζει με τραμ) που θα διασχίζει το λιμάνι του Πειραιά από την μία άκρη έως την άλλη.

Advertisement

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις έρευνες πετρελαίου σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο και οι ελπίδες για ενεργειακή αυτονομία της χώρας μεγαλώνουν. Πρόκειται για την πολύ σοβαρή εξέλιξη στην γενικότερη προσπάθεια της χώρας μας στην διεθνή σκακιέρα της ενεργειακής πολιτικής. Τα αποτελέσματα θα τα μάθουμε μέσα στο 2012.

Μέσα στον μήνα αναμένεται να πάει η σύμβαση της Siemens με την Αττικό Μετρό για να ξεκινήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης των παγωμένων επεκτάσεων προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Χαϊδάρι. Τα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2012.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα έργα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου που αφορούν τις 3 σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα 11χλμ, έργα σε 14χλμ δρόμου αλλά και την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στο τμήμα Κατερίνη-Κλειδί. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την απεμπλοκή του έργου και την έναρξη και πάλι των εργασιών.

Υπογράφηκε με καθυστέρηση μηνών η συμπληρωματική σύμβαση 44.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής της σήραγγας Καλλιδρόμου μήκους 9χλμ. τα έργα στη σήραγγα (μαζί με την ηλεκτροκίνηση) αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015 και να λειτουργήσει ως η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα των Βαλκανίων.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Διαγωνισμούς έχουμε για την προμήθεια φωτοβολταϊκών ξεκίνησε από το Δήμο Νεάπολης-Συκεών και στο Βόλο για την συντήρηση του οδικού δικτύου της πόλης ενώ μεγάλος διαγωνισμό ξεκίνησε για χρυσορυχεία στο Κιλκίς. Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσε ο Μητροπολίτης Πειραιά εναντίον της κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Επτά λιμενικά ταμεία σε όλη την Ελλάδα πέρασαν στα χέρια των Δήμων. Ξεκινά το έργο παράκαμψης Λάρισας, έτοιμο το 2014.

Συμβάσεις υπεγράφησαν για : έργα υποδομής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, την κατασκευή δύο βιοκλιματικών σχολείων στην Κατερίνη και την κατασκευή του οδικού τμήματος Καραβόπορος-Λυγαριά της ΕΟ Τρίκαλα-Άρτα. Στην Κρήτη ξεκινά μελέτη σκοπιμότηατς για τη σύνδεση Ηρακλείου-Χερσονήσου με ελαφρύ τρένο!

Advertisement

Στο ΕΣΠΑ μπήκε η επέκταση της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα και η ύδρευση του Νομού Καρδίτσας από την λίμνη Σμοκόβου. 6 μνηστήρες έχουμε για τις 24 άγονες αεροπορικές γραμμές.

Ξεκινούν τα έργα για τις ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις στις Σέρρες. Ανατροπή είχαμε στον διαγωνισμό για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και ανάδοχος ανακηρύχθηκε ο τρίτος κατά σειρά μειοδότης.

Τέσσερις νέες λεωφορειολωρίδες δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη ενώ στο Αεροδρόμιο Μακεδονία είχαμε πάνω από 4 εκ. επιβάτες. Στο τέλος του 2012 θα λειτουργήσει το νέο υβριδικό ενεργειακό πάρκο στην Ικαρία. Στην Κόρινθο θα αξιοποιήσουν τον παλιό σιδηροδρομικός σταθμό. Δημοπρατήθηκε το έργο της διευθέτησης των χειμάρρων στη Θέρμη.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τελείωσε η πρώτη φάση ερευνών στην Κύπρο και η πλατφόρμα «Όμηρος» αποχώρησε από το θαλάσσιο οικόπεδο. Ρεκόρ στο τουρισμό κατέγραψε η Νέα Υόρκη με 50 εκ. Τουρίστες για το 2011.
Στο Λονδίνο επιστρέφουν ανανεωμένα και οικολογικά τα διώροφα λεωφορεία. Στην Αλβανία διεξάγονται διαγωνισμοί για ενεργειακά έργα.

Στην Νορβηγία ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Στη Βουλγαρία προτεραιότητα δίνουν για την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων στα κεντρικά και βόρεια της χώρας. Στην Τουρκία 118 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν το 2011 σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Στο Μεξικό σχεδιάζουν νέο αγωγό πετρελαίου μήκους 240χλμ.

Στη Γερμανία αύξηση κατά 60% είχαμε στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας το 2011. Στην Ισπανία για το ίδιο έτος είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στα μεγάλα μουσεία της Μαδρίτης.

Advertisement

Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα