Connect with us

Editorial

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα σε έργα και υποδομές την εβδομάδα 6-12 Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις


Και αυτή η εβδομάδα τελείωσε στη σκιά ιστορικών πολιτικών εξελίξεων επισκιάζοντας τα πάντα όπως είναι λογικό. Σε αυτή τη σκιά βρίσκεται όλη η ειδησεογραφία για τα έργα και τις υποδομές και είναι η παρακάτω:
 

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα. Αυτό σημαίνει την έναρξη των προσπαθειών για εύρεση πετρελαίου σε αυτές τις περιοχές και οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν στη ιστορική προσπάθεια της χώρας για την μείωση του χρέους.
 

Πρόβλημα στην Ολυμπία Οδό δημιουργήθηκε λόγω κατολίσθησης στο ύψος του Διακοπτού που κράτησε το σημείο κλειστό μέχρι και το Σάββατο το βράδυ. Οι αντιδράσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν σημαντικές ενώ εκτός άλλων κατηγορήθηκε και εργοτάξιο της ΕΡΓΟΣΕ. Τελικά αργά το Σάββατο ο δρόμος άνοιξε και πάλι.
 

Επεκτείνεται ο Προαστιακός της Πάτρας μέχρι τα Βραχνείκα από την 1η Μαίου. Η επιτυχία του μέσου φέρνει αυτή την επέκταση και είναι και ένας οδηγός για την υγιή ανάπτυξη του σιδηρόδρομου στην Περιφέρεια της Ελλάδας.
 

Έφτασε στην Αθήνα ο πρώτος από τους 17 νέους συρμούς του Μετρό που θα χρησιμοποιηθεί για τις επεκτάσεις προς Ελληνικό, Ανθούπολη, Χαιδάρι και μελλοντικά προς Πειραιά. Επίσης με απόφαση της Αττικό Μετρό πέρασε στην ΣΤΑΣΥ την διαχείριση της επέκτασης προς Ελληνικό που αναμένεται να ανοίξει σε ένα περίπου χρόνο.

Advertisement

 

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια των κυλιόμενων σκαλών και ανελκυστήρων για τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής που κατασκευάζεται εδώ και 6 σχεδόν χρόνια. ¶λλη μία δικαστική αναβολή φέρνει καθυστέρηση στην υπόθεση της κατασκευής του σταθμού ΠΑΠΑΦΕΙΟ.
 

Μικρότερο ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές να γίνει το Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου για να γίνει ελκυστικό. Ενδιαφέρον για τη μορφή του Αεροδρομίου έχει δείξει και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.
 

Το Ίδρυμα Ωνάση φαίνεται πως τελικά θα χρηματοδοτήσει την πεζοδρόμηση Πανεπιστημίου και την επέκτασης του Τραμ μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει παρθεί ακόμα αλλά πιθανότατα είναι δρομολογημένα και το έργο τώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να δημοπρατηθεί το 2013.
 

Advertisement
ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μετατροπή του ¶η Στράτη σε πράσινο νησί. Έξι έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑ του Βόλου εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Καταστράφηκε στη Σάμο ο ΧΥΤΑ στο Δυτικό μέρος του νησιού. Συζητείται η επαναλειτουργία της γραμμής Φλώρινα-Έδεσσα και Θεσσαλονίκη- Έδεσσα.
 

Επαναδημοπρατούνται στις 27 Μαρτίου ο δρόμος Καλλονή-Σίγρι και στις 3 Απριλίου η ολοκλήρωση του φράγματος Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα. Ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού τμήματος Λάρισα-Βόλος μέσω του ΕΣΠΑ. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος. Τον Μάρτιο αναμένεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του IBC.
 

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η αναβάθμιση του Αεροδρομίου των Χανίων και η δημοπράτηση του έργου αναμένεται σύντομα. Πάλι στα Χανιά, ξεκίνησαν τα έργα εκσυγχρονισμού των ΚΤΕΛ ενώ ετοιμάζεται και νέο αμαξοστάσιο σε πολύ κοντινή κοινωνία. Έτοιμο για ένταξη στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Ρέματος Πικροδάφνης. Εγκρίθηκαν οι όροι για το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη- ¶γιος Νικόλαος.
 

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Βουλγαρία πλήρωσε το χρέος της για τον αγωγό Μπουργκάς ?Αλεξανδρούπολη. Η Βραζιλία παραχώρησε 3 μεγάλα αεροδρόμια της για 14 δις δολάρια.
 

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα