Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο των υποδομών (29 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου)

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ταχύτητες ΔΕΘ κινείται πλέον η χώρα και οι διεργασίες για τις εντυπώσεις είναι πλέον συνεχείς. Στο Υπουργείο Υποδομών τρέχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να εξαγγείλουν ή να πουν για τα τρέχοντα έργα.

Η εβδομάδα που πέρασε είχε πολύ σημαντικά νέα σχετικά με τις υποδομές με τα οδικά έργα να κυριαρχούν στο προσκήνιο αλλά λόγω ΔΕΘ το Μετρό Θεσσαλονίκης έβγαλε πάρα πολλές ειδήσεις.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Στο Αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» στα Ιωάννινα αυτή την εποχή κατασκευάζεται μόνο ο πύργος ελέγχου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για όλη την Ήπειρο καθώς η αναβάθμιση του αεροδρομίου κρίνεται κρίσιμη. Δυστυχώς είναι ένα από τα θύματα της κρίσης..

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης από σήμερα ξεκινούν τα έργα στο σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ με αποτέλεσμα να κλείσει η Δελφών για 10 μήνες. Ο σταθμός ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ θα υποστεί τροποποιήσεις λόγω σημαντικής παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που βρέθηκε ενώ σκέψεις για ένα σύγχρονο παρκινγκ στο σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ απασχολεί τους υπεύθυνους. Η κινητικότητα περισσεύει στα έργα του Μετρό..

Υπό μελέτη είναι ο άξονας Ε61 που ενώνει τις Σέρρες με τη Δράμα και την Καβάλα. Για το πότε θα ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις δεν γνωρίζουμε και μάλλον θα αργήσουμε πολύ να ζήσουμε εκείνες τις μέρες. Στον ΒΟΑΚ θα δημοπρατηθούν έργα 250 εκ. ευρώ το επόμενο διάστημα ενώ το κόστος για την ολοκλήρωση του φτάνει το 1,5 δις ευρώ.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν έτοιμοι για να ξεκινήσουν τα έργα στον 6ο προβλήτα με την υπογραφή της σύμβασης. Το άλλο μεγάλο έργο που αφορά άμεσα την πόλη είναι το έργο της Μαρίνας στον πρώτο προβλήτα και σύμφωνα με τη διοίκηση τα έργα θα αρχίσουν στις αρχές του 2012.

Τα καμπανάκια για τις εγκλωβισμένες επεκτάσεις του Μετρό πλέον είναι συνεχή με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν 374 εκ. ευρώ από την μη λειτουργία τους. Το πρόβλημα με τη Siemens δεν λέει να λυθεί, πρωτοβουλίες δεν παίρνονται και ο κόσμος βλέπει έτοιμους σταθμούς να στέκουν άδειοι.. Από το Δεκέμβριο δωρεάν wi-fi θα έχουμε σε 7 κεντρικούς σταθμούς.

Η ευχάριστη έκπληξη της εβδομάδας είναι η πορεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ ? ΟΑΣΑ που πήραν ΟΚ από την Τρόικα και βρίσκονται εντός στόχων. Καλή συνέχεια.

Στον ΟΛΠ ενέκριναν το θεματικό πάρκο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά που αφορά τις δύο πολυόροφες Αποθήκες της Ηετιώνιας Ακτής, έργο το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης μέσω Εταιριών Ειδικού Σκοπού.

Στο Αεροδρόμιο Μακεδονία σε εξέλιξη είναι τα έργα αναβάθμισης τόσο του διαδρόμου προσαπογείωσης 10-28 όσο και του αεροσταθμού ενώ η καθυστέρηση για το πρώτο το φέρνει να τελειώνει πλέον τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το 2015 θα ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Ποτίδαια- Κασσανδρεία ενώ το πρόβλημα με τα 5 χλμ του δρόμου Νέα Μουδανιά- Ποτίδαια υφίσταται και αναζητείται λύση.

Τίτλοι τέλους για την «εγκλωβισμένη» εργολαβία της παράκαμψης Λαμίας και πλέον το ζητούμενο είναι το συμμάζεμα και της παράκαμψης Καραβόμυλου και Στυλίδας για να έχουμε εργολαβία σκούπα και να ολοκληρωθούν τα έργα του Μαλλιακού Κόλπου.

Πλειοδότης η Κ/Ξ ΙΤΑ- ΤΕΡΝΑ για την έρευνα σε 4 γεωθερμικά πεδία σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Τα έργα πράσινης ενέργειας αρχίσουν και γιγαντώνονται και πλέον θεωρούνται ως αξιόλογες επενδύσεις.

Ο Προαστιακός Πάτρας είναι το μοναδικό μέσο σταθερής τροχιάς στην πόλη και είναι πλέον το αγαπημένο παιδί των Πατρινών. Για ανταπόδοση ο Προαστιακός επεκτάθηκε μέχρι τον ¶γιο Βασίλειο ικανοποιώντας Δήμο και επιβάτες ενώ ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι ο Ψαθόπυργος.

Στο έργο του αυτοκινητόδρομου ¶κτιο- Αμβρακία τα νέα είναι ευχάριστα με τις 4 εργολαβίες να προχωρούν ικανοποιητικά ενώ υπάρχουν φιλόδοξες σκέψεις για την παράδοση του πρώτου τμήματος που αφορά την παράκαμψη της πόλης της Αμφιλοχίας μέχρι το τέλος του 2011!

ΜΙΚΡΑ
Πρόσκληση απηύθυνε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για σημαντικά έργα λιμενικών υποδομών. Προβλήματα με τα δεδουλευμένα έχουμε στο έργο του ΒΟΑΚ ¶γιος Νικόλαος- Καλό Χωριό. Σε εξέλιξη σημαντικά έργα πολιτισμού στη Σκύρο. Στα Τρίκαλα είχαμε επιχείρηση του Ληθαίου Ποταμού. Στην Κάρπαθο πανηγυρίζουν για την ολοκλήρωση έργων 19 εκ. ευρώ.

Το 2012 θα γίνει η δημοπράτηση λιμανιού στα Νέα Μουδανιά. Στο ΕΣΠΑ οδικό έργο στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Από μέρα σε μέρα αναμένεται η υπογραφή για το Φράγμα Αποσελέμη. Μέχρι το τέλος του έτους θα παραδοθεί η παράκαμψη Μαλλίων. Το 2014 θα είναι έτοιμο το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Υπογράφηκε η σύμβαση για το λιμάνι Πισαετού στην Ιθάκη. Δημοπρατούνται οδικά έργα στην Πρέβεζα από την Περιφέρεια ενώ ανακοινώθηκαν οι ανάδοχοι άλλων 5 έργων στην ¶ρτα. Ανάπλαση στην πλατεία Αριστοτέλους με ανάδειξη του χώρου και λιγότερα τραπεζοκαθίσματα μας υπόσχεται ο Δήμος. 11,75 εκ. ευρώ για αστικές αναπλάσεις διαθέτει η Περιφέρεια στην Ήλεια.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Γερμανία έρχονται αντιμέτωποι με έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του τέλους των πυρηνικών εργοστασίων και το κλείσιμο του ματιού στην Ελλάδα για αγορά ενέργειας είναι πλέον εμφανές. ¶ραγε θα ενδώσουμε στο φλερτ;

Στην Ισλανδία «ζάμπλουτος Κινέζος» θέλει να αγοράσει 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (!!) και να δημιουργήσει τουριστικές υποδομές. Δεν κοιτά λίγο νοτιότερα προς την Ελλάδα; Ρεκόρ επενδύσεων αναμένεται στην Νορβηγία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πηγή: ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα