Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας (30 Μαϊου – 5 Ιουνίου)

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλη μια εβδομάδα τελείωσε και ήταν ίσως η πιο γεμάτη εβδομάδα το τελευταίο διάστημα σε γεγονότα των υποδομών. Οι εξελίξεις στους αυτοκινητόδρομους ήταν πάλι στην κορυφή της ατζέντας ενώ γενικότερα υπήρχε μια κινητικότητα στο χώρο των υποδομών.

Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα:
Η εβδομάδα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα με την είδηση της οριστικής διάνοιξης της μεγάλης σήραγγας των Τεμπών. 2 χρόνια και 9 μήνες χρειάστηκαν για να τρυπηθούν 6 χιλιόμετρα στην «καρδιά» του Κισσάβου. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με τις φήμες για πάγωμα των εργασιών να οργιάζουν.

Στον ΗΣΑΠ έκλεισε το τμήμα από το Μοναστηράκι μέχρι τα ¶νω Πατήσια και θα ανοίξει μαζί με όλη τη γραμμή την Τρίτη 7 Ιουνίου. Ελπίζουμε οριστικά..

Σε λίγες μέρες έρχεται η δημοπράτηση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και το σημαντικότερο έργο είναι η επέκταση του Τραμ που μέσω της οδού αυτής θα φτάσει στα Κάτω Πατήσια. Το περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε λίγες μέρες όμως προκηρύσσεται και το έργο ανάπτυξης Μαρίνας στην Α` προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που επιτέλους αποφάσισε ότι αποτελεί τμήμα της πόλης και όχι ένα ξεκάρφωτο σημείο για την προσέλευση πλοίων. Μία κίνηση με πολλαπλά οφέλη για την πόλη.

Μετά από πολύ καιρό είχαμε νέα για την τύχη της Εξωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και μάλιστα δια στόματος Μαγκριώτη. Σύμφωνα με δηλώσεις του το πρώτο τμήμα ¶γιος Παντελεήμονας- Πεύκα θα δημοπρατηθεί στα τέλη του έτους.

Προσωρινό ανάδοχο είχαμε όμως και στη δημοπράτηση για τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στην Εθνική Οδό και την Εσωτερική Περιφερειακή. Μειοδότης είναι η J&P ΑΒΑΞ και πλέον θα περιμένουμε μα οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.


Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο ανάδοχος μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή 16 σχολείων στην Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία Ελληνικό ΑΕ απέκτησε Διοικητικό Συμβούλιο και την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε και την παρουσίαση του σχεδίου.

Στο έργο της επέκτασης από το Χαϊδάρι στον Πειραιά εκτός διαγωνισμού έμειναν ΑΕΓΕΚ και ΜΟΧΛΟΣ και πλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για νέα δικαστική εμπλοκή. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε νέο γύρο αντιπαραθέσεων.
Στον Μαλιακό εγκρίθηκαν πιστώσεις 5,6 εκ ευρώ για το τμήμα Νέα Κοίτη Σπερχειού ? Ροδίτσα. ¶ραγε έρχεται και η δημοπράτηση για την ολοκλήρωση του τμήματος;

Στην Κύπρο εντύπωση έκανε το νέο για την ανάπτυξη Σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ όλων των μεγάλων πόλεων και μάλιστα με περίοδο αποπληρωμής 15 ετών και ετήσια κρατικά έσοδα 60.000.000 ευρώ!

Στις ιδιωτικές υποδομές τώρα, άνοιξε τις πύλες του το πρώτο εκπτωτικό χωριό της Αττικής στα Σπάτα. Το McArthurGlen λειτουργεί και 1.000 νέες θέσεις εργασίας είναι γεγονός μαζί με την εμπορική ανάπτυξη στην περιοχή.

Προαναγγελία για διαγωνισμούς του ΥΠΕΚΑ για 5 νέα μεταλλεία είχαμε και η αξία τους ανέρχεται σε 28 δις ευρώ.

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη σιδηροδρομική υπογειοποίηση 4 χλμ στην πόλη της Πάτρας. Τώρα αν υλοποιηθεί ποτέ αυτό το έργο που εκτιμάται γύρω στα 400.000.000 ευρώ αυτό είναι μια άλλη κουβέντα..

Εννιά κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΑ και περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.

ΜΙΚΡΑ
Στην Καβάλα πεζοδρομείται και φέτος το καλοκαίρι η παραλιακή. Στα Ιωάννινα έγινε πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων. Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε με 19,6 εκ ευρώ η αναβάθμιση του αεροδρομίου στην Σκιάθο. Απόφαση για τη διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς στο Ίλιον έφερε χαμόγελα στην περιοχή.

Πηγή: ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα