Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας (5-11 Δεκέμβρη)

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι να πει κανείς για την εβδομάδα που πέρασε. Ήταν έντονη, με σημαντικές ειδήσεις γύρω από τις υποδομές, σημαντικές αποφάσεις αλλά και αντιπαραθέσεις ακόμα και στη Βουλή. Κυρίαρχο ζήτημα τελικά ήταν αυτό του Ελληνικού που τελικά την Πέμπτη ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία αξιοποίησης του,

Φλέγον και το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού και των παγωμένων επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας. Ας δούμε αναλυτικά την κίνηση

Το Ελληνικό μας απασχόλησε όλη την εβδομάδα. Θα δημοπρατηθεί; Πότε; Στις 8 στις 16; Τελικά η μπίλια «έκατσε» στις 8 Δεκεμβρίου ημέρα δημοσίευσης του διεθνούς διαγωνισμού. Επελέγησαν και οι σύμβουλοι και τώρα αναμονή μέχρι τον Μάρτιο για τα πρώτα αποτελέσματα.

Αλληλούια φαίνεται ότι θα πούμε για τις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κου Βορίδη μέχρι τα τέλη του έτους θα υπογραφεί η «καταραμένη» σύμβαση με την Siemens και από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η παράδοση των σταθμών που θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2012. Εν τω μεταξύ οι κλειστοί και έτοιμοι σταθμοί προκαλούν λύπη..

Το θέμα της Ολυμπίας Οδού ήταν ένα από τα φλέγοντα της εβδομάδας. Οι βουλευτές των περιοχών που διέρχεται έκαναν τις ερωτήσεις στη Βουλή βροχή ενώ η δυσαρέσκεια έφτασε σε τέτοια επίπεδα που τελικά από το Υποδομών έφτασαν να που πως «δεν υπάρχει πρόθεση για κούρεμα» του δρόμου. Επί της ουσίας όμως είμαστε ακόμα σε αναμονή.

Αναμονή όπως και στα υπόλοιπα έργα στους αυτοκινητόδρομους που ως φαίνεται θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον τους επόμενους 3 μήνες για να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες και να δούμε και πάλι τα εργοτάξια να ζωντανεύουν. Οι οδικοί άξονες είναι εκτός από την Ολυμπία Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (που περιλαμβάνει και τις σήραγγες Τεμπών), η Ιόνια Οδός και η Κεντρική Οδός Ε65.

 

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης η πρόοδος έφτασε στο 41% κάνοντας άλμα σε σχέση με το περσινό έτος ενώ αναμένουμε και την ειδοποίηση για τις καταθέσεις των προσφορών της επέκτασης για Καλαμαριά. Μέσα στο 2012 θα έχουμε και την προκήρυξη των μελετών για τις επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Εύοσμο.

Τρία ολόκληρα χρόνια ταλαιπώρησε ο ΗΣΑΠ τους 400.000 χιλιάδες και πλέον επιβάτες του λόγω των έργων ανακαίνισης της γραμμής, με στόχο να πιάνουν τις ταχύτητες του Μετρό. Από σήμερα ξεκινά και πάλι την λειτουργία του ως ενιαία γραμμή από τον Πειραιά μέχρι την Κηφισιά δίνοντας happy end και ?ελπίζουμεκαλύτερες επιδόσεις.

Ξεκινούν και πάλι τα παγωμένα έργα του Μαλιακού που εδώ και 3 χρόνια παραμένουν με κλειστά εργοτάξια. Την παράκαμψη Λαμία αναλαμβάνει ο Μοχλός και το Στυλίδα-Ράχες η Κ/Ξ ¶κτωρΤέρνα. Μόλις ξεκινήσουν τα έργα θα χρειαστούν περίπου 1,5-2 χρόνια για την ολοκλήρωση και απόδοση στην κυκλοφορία των τελευταίων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου στο πέταλο του Μαλιακού.

Υπογράφηκε το JESICCA και ξεκινά. Πρόκειται για έργο της ΕΕ που χρηματοδοτεί έργα αστικής ανάπτυξης και η παρούσα σύμβαση αφορά τις περιοχές της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας κα τα Ιόνια Νησιά.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
¶λλα 146 έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ από το ΥΠΕΚΑ ύψους 450 εκ. ευρώ. Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στο τμήμα του ΒΟΑΚ Πάνορμος-Εξάντης στον Νομό Ρεθύμνου. Ιδρύεται εταιρεία παροχής αερίου για την Πελοπόννησο. Στους Δήμους περνά η εκμετάλλευση των αιγιαλών. Στις 12 Απριλίου ο διαγωνισμός μετατροπής της παγόδας σε ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η προστασία της Πάρνηθας. Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για : τα έργα στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου, την επέκταση του προσήνεμου μώλου στο λιμάνι της Καβάλας και την κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Χίο. Το Αστήρ Παλλάς πλειοδότησε με 43 εκ. ευρώ για την παραχώρηση της Μαρίνας Βουλιαγμένης ενώ η J&P ΑΒΑΞ θα κατασκευάσει το μεγάλο έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολη ισχύος 50 MW.

Συνάντηση με το Υποδομών για το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας και τα οδικά έργα είχαμε χωρίς σημαντική πρόοδο. Μεγάλη πρόοδος στο έργο του οδικού άξονα ¶κτιο-Αμβρακία. Τον Σεπτέμβρη του 2012 θα λειτουργήσει η παράκαμψη Αμφιλοχίας. Η εταιρεία Τοξότης ΑΕ προσωρινός μειοδότης του έργου της αποπεράτωσης του φράγματος Τριανταφυλλιάς στην Φλώρινα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην Βουλγαρία έργο συμβούλου για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου ανέλαβε η Εγνατία Οδός. Στην ίδια χωρά παραμένουμε καθώς μας «τέλειωσε» το όνειρο της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς ? Αλεξανδρούπολη και μαζί ανάπτυξη για τον Νομό Έβρου. Στο Κατάρ συμφώνησαν με την Shell για την κατασκευή εργοστασίου πετροχημικών.

Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα