Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας (28 Νοέμβρη – 4 Δεκέμβρη)

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την πολιτική σταθερότητα να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και τις φωνές για χρεοκοπία να μειώνονται σταθερά η κουβέντα περί των έργων δείχνει να ανεβαίνει επιτέλους στην ατζέντα. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός της χώρας συνεπικουρούμενος από τον Υπουργό Υποδομών χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω των έργων και του ΕΣΠΑ.

Έτσι η εβδομάδα που τελείωσε η κουβέντα αυτή κυριάρχησε στην ειδησεογραφία. Ας δούμε αναλυτικά:

Χαμός. Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στην Ολυμπία Οδό με το διαφαινόμενο «κούρεμα» στον Πύργο ή ακόμα χειρότερα στην Πάτρα, αποκόπτοντας από το δίκτυο αυτοκινητόδρομων όλη τη Δυτική Πελοπόννησο. Ακόμα και το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας παρέμβηκε ενώ οι ερωτήσει στη Βουλή για το θέμα πέφτουν βροχή.

Κίνδυνος να σταματήσουν για κάποιο διάστημα τα έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη καθώς η ανάδοχος εταιρεία έκανε το ..σφάλμα να προχωρήσει πολύ γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα να χρήματα που αναλογούν στις εργασίες που έχουν γίνει να μην είναι ακόμα διαθέσιμα..

 

Οι παγωμένες επεκτάσεις φαίνεται ότι θα ..ξεπαγώσουν και μάλιστα εντός του Ιανουαρίου καθώς το ζήτημα Siemens φτάνει στο τέλος του και μαζί ένα σήριαλ 3 ετών και την καθημερινή ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων επιβατών στα Νότια και τα Δυτικά Προάστια.

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ στην Βουλή. Αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα για ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια με την εγκατάσταση δεκάδων φωτοβολταϊκών πάρκων με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους. Πότε θα ξεκινήσει; Κανείς δεν ξέρει.

Δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης της Ζώνης 3 στο Φάληρο που περιλαμβάνει και την αξιοποίηση του γηπέδου του Ταε Κβον Ντο. Αν όλα πάνε καλά θα δοθούν οι προσφορές μέχρι το τέλος του έτους και ο πλειοδότης θα αρχίσει τις πρώτες εργασίες το 2012. Ως αντάλλαγμα θα έχει την κυριότητα του χώρου για 30 χρόνια.

¶ρθηκε τα καμποτάζ στην Ελλάδα. Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει για περισσότερα από 10 χρόνια την ναυτιλιακή και τουριστική κοινότητα και ήρθε η ώρα να «ανοίξουν» τα Ελληνικά λιμάνια στις ξένες εταιρείες. Οι υπέρμαχοι λένε ότι αυτό θα φέρει εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών ενώ οι σκεπτικιστές ότι θα χαθούν πολλές Ελληνικές θέσεις εργασίες. Δεν μένει παρά να το δούμε στην πράξη.

ΜΙΚΡΑ
Το 2012 θα έτοιμος ο φράχτης στον Έβρο. 35 μεγάλα λιμενικά έργα θα ξεκινήσουν με την διαδικασία του fast track. Κερδίζει έδαφος η κατασκευή της περιμετρικής στην Καλαμάτα μετά από πολλούς μήνες αδράνειας. Αρχές του 2012 η δημοπράτηση των 4 εργοστασίων για τα απορρίμματα της Αττικής. Το πρώτο βιοκλιματικό πάρκο στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα στην Κατερίνη.

Το ΙΚΑ ζητά σύμβουλο για την μίσθωση του Μακεδονία Παλλάς στην Θεσσαλονίκη. Την ίδρυση της ΕΥΔΑΠ Νήσων ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ. Πρόταση για θαλάσσια στην συγκοινωνία έγινε στην Χαλκίδα. Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τις αστικές αναπλάσεις σε Βεργίνα και Παλατίτσια. Αλλάζει η όψη της Πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα με αρχιτεκτονική παρέμβαση του Δήμου.

Στο ΕΣΠΑ μπήκε το σιδηροδρομικό έργο Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός και το λιμενικό έργο στο Παράλιο ¶στρος, ενώ στο ΕΣΠΑ θα μπει το Αστρονομικό πάρκο του Όρλιακα στα Γρεβενά. Δημοπρατήθηκε μεγάλο αρδευτικό έργο στη Φθιώτιδα, η ολοκλήρωση του άξονα Αρκαδικό-Χάνι Μερκύρη στην Αρκαδία.

Υπεγράφη από την Περιφέρεια Αττικής αντιπλημμυρικό έργο στα Βριλήσσια. Παρουσιάστηκε στην Τρίπολη το έργο της επέκτασης του φυσικού αερίου. Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο Ανισόπεδος Κόμβος Φαρκαδόνας. Υπογράφεται η σύμβαση Καραβόπορο-Λυγαριά της ΕΟ Τρίκαλα-¶ρτα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Μεγάλη Βρετανία επενδύουν σε έργα οδικά και σιδηροδρομικά αξίας 30 δις ευρώ για να ισχυροποιήσουν την ανάπτυξη. Μάλλον κάτι θα ξέρουν.. Οφέλη 18 δις δολαρίων αναμένει η Κύπρος από το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ. Ξεκινούν τα έργα στην Μαρίνα Λάρνακας μέσα στον Δεκέμβριο.

Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα