Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας (26 Σεπτέμβρη-02 Οκτώβρη)

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου τελείωσε με τα πολιτικά γεγονότα και πάλι να καλύπτουν σχεδόν όλη την ειδησεογραφία. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες της χώρας να πιαστεί από κάπου αφήνουν πλέον ελάχιστον χώρο σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια γίνεται. Εν μέσω όλων αυτών είχαμε κάποια σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν και αξίζουν αναφοράς. Ας τα δούμε:

Απεργίες, απεργίεςαπεργίες. Αυτό ήταν το καθημερινό σκηνικό όλης της εβδομάδας με τους Αθηναίους να προσπαθούν με κάθε μέσο να μετακινηθούν. Οι καθολικές απεργίες μέσα στην εβδομάδα με τη συμμετοχή ακόμα και των ταξί έκανε την κατάσταση στους δρόμους ασφυκτική και δύσκολη.

Επαναπροκηρύχθηκαν οι μελέτες του Μετρό για Ανθούπολη και Ελαιώνα (χώροι μετεπιβίβασης) με ελεύθερη κατάθεση προσφορών. Τι γινόταν μέχρι τώρα; Μπορούσες να δώσεις προσφορά μέχρι του 80% της προϋπολογισμένης αμοιβής με αποτέλεσμα να υπάρχει σίγουρο κέρδος σε βάρος φυσικά του Δημόσιου συμφέροντος..

Παράταση σε επιταγμένες εκτάσεις στο τμήμα Κουβαράς-Κομπότι της Ιόνιας Οδού και Κόρινθος-Πάτρα της Ολυμπίας Οδού. Όλα αυτά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή τα έργα θα ξαναρχίσουν και οι εκτάσεις που απαλλοτριώνονται θα γίνουν οδόστρωμα..

Νέα διαβεβαίωση δόθηκε από την Αττικό Μετρό αυτή τη φορά ότι η βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί το 2015. Αυτό προέκυψε από το γεγονός πως το έργο δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος. Ωστόσο λίγο πριν την έλευση του 2012 οι 3 τελευταίοι σταθμοί δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Στη Θεσσαλονίκη και πάλι προσωρινή πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας έγινε πραγματικότητα με τον γνωστό ελληνικό τρόπο. Η γκρίνια για το ατομικό πρόβλημα (συνήθως του παρκαρίσματος) έγινε έκδηλη στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κο Μπουτάρη. Φυσικά υπήρξε και η αντίθεση αντίδραση που ήρθε να συμπληρώσει το ..παζλ των αντιδράσεων.

Ξεκινούν τα έργα των κάθετων αξόνων της Εγνατίας είπε ο Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κος Μαγκριώτης σε Φλώρινα και Καστοριά. Ο Δήμαρχος Βόλβης κατήγγειλε πως υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του δρόμου ενώ η εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ τον διέψευσε πλήρως. Για καλό και για κακό όταν βρέχει εκεί στην περιοχή της Εγνατίας ας έχετε και ..βατραχοπέδιλα. Μπορεί να φανούν χρήσιμα

Στην Κέρκυρα γίνεται διερεύνηση για την πιθανότητα μελλοντικά να δημιουργηθεί νέος διεθνής αερολιμένας στη Λευκίμμη, στο νότιο μέρος του νησιού. Μεγαλόπνοο σχέδιο σε μίζερη εποχή αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

Για τον οδικό άξονα Φλώρινα-Πτολεμαϊδα η μελέτη λέει είχε επιλέξει χάραξη με σήραγγα 4,9 χλμ(!!) και κόστος για ένα δρόμο 50χλμ με κίνηση μερικών χιλιάδων οχημάτων την ημέρα 400 εκ. ευρώ!!! Μάλλον μπέρδεψαν οι μελετητές την εποχή καθώς κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι δεν είμαστε στην Προ-Ολυμπιακή Ελλάδα που όλα ήταν δυνατά. Τώρα εξετάζουν άλλη λύση φθηνότερη. Τι εννοούν άραγε; 200 εκ. ευρώ;

¶ναψαν ..πράσινα φώτα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όχι για να υποδεχθούν τον Παναθηναϊκό αλλά γιατί με τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου 8MW καλύπτει πλέον το 9% των αναγκών του χωρίς τη ΔΕΗ. Ένα ακόμα μπράβο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Είχαμε νέα όμως και στους κάθετους της Ιόνιας Οδού αφού εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στην οδική σύνδεση με τον Αστακό και την πόλη της Πρέβεζας, προάγγελοι της δημοπράτησης των δύο έργων. Πότε ; μάλλον το 2012.

ΜΙΚΡΑ
Αντιδρούν και στα έργα του οδικού άξονα Καρτέρι-Πάργα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ολοκληρώνεται οσονούπω η ανάπλαση του πρώτου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Προετοιμάζεται η ένταξη της αναβάθμισης του λιμανιού της Σούδας στο ΕΣΠΑ. Τέλος η Aegean από τη Σάμο από την 1η Νοέμβρη. Στο τέλος του έτους θα λειτουργήσει ο Α/Κ Αμαρίου στο Ρέθυμνο.

Υπεγράφη στο Ηράκλειο η σύμβαση για τον κόμβο στο Νέο Σώζοντα. Η COSCO ενδιαφέρεται για ποσοστό του ΟΛΠ που φτάνει το 23%. Ανοίγει ο δρόμος για δίκτυο ποδηλατόδρομων στο Βόλο. Στα Χανιά ξεκινά μελέτη για την αναθεώρηση και επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου. ¶λλη μία παράταση στο διαγωνισμό για τη νέα Μαρίνα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Υπογράφηκε η σύμβαση του οδικού έργου ¶μφισσα-Λιδωρίκι. Για το τέλος του 2012 πάει πλέον το έργο του φράγματος Πείρου-Παραπείρου που θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της Πάτρας. Ξεκινά το οδικό έργο Θέρμη-Γαλάτιστα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα εταιρεία ιδρύει ο Χατζηιωάννου (ιδρυτής της EasyJet). Τίτλος της : FastJet! Η Τουρκία συνεχίζει να φωνάζει, να απειλεί, να στέλνει μαχητικά αεροπλάνα, πλοία και άλλα τέτοια ..Ευρωπαϊκά για να σταματήσει η Κύπρος τις γεωτρήσεις. Σύγκρουση συρμών στο Μετρό της Σαγκάης στην Κίνα με εκατοντάδες τραυματίες.

Στην Κωνσταντινούπολη δίνουν 150.000.000 δολάρια για να εκσυγχρονίσουν τα ferry boats της πόλης. Η ΜΕΤΚΑ είναι άλλη μία Ελληνική εταιρεία που ..ξενιτεύεται για να ευημερήσει. Πήρε έργο 348 εκ. ευρώ παρακαλώ στο Ιράκ.

Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα