Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας (21 – 27 Νοέμβρη)

Δημοσιεύθηκε

στις

Η εβδομάδες περνούν και πλέον ελάχιστες μένουν μέχρι το τέλος του 2011. Η πολιτική ηρεμία των τελευταίων ημερών αρχίζει και αποδίδει καρπούς καθώς έργα που είναι απαραίτητα όπως οι αυτοκινητόδρομοι και το Μετρό μπαίνουν και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ας δούμε τις κυριότερες ειδήσεις της εβδομάδας 21 – 27 Νοέμβρη.

Δημοπρατήθηκε το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος Εσχατιάς (α` φάση). Το έργο με προϋπολογισμό 82.000.000 ευρώ έφερε αρκετές προσφορές και τελικά προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΜΟΧΛΟΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αντικείμενο του έργου ο εγκιβωτισμός του ρέματος σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων.

Στην Εγνατία Οδό είχαμε πρεμιέρα στους σταθμούς διοδίων σε Μαλακάσι Ιωαννίνων και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης βάζοντας ..φωτιά στο πορτοφόλι των οδηγών αλλά φέρνοντας χαμόγελα στα ταμεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ που είχε στεγνώσει εντελώς από ..ρευστό.

Τον Μάρτιο του 2012 θα ολοκληρωθεί η μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και θα μπει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ενώ τον Οκτώβριο του 2012 αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση του έργου μεταμόρφωσης της παραλιακής «βιτρίνας» της Αθήνας που παραμένει ανεκμετάλλευτη εδώ και δεκαετίες. Ας ελπίσουμε ότι ήρθε όντως η ώρα να αλλάξουν τα δεδομένα.

Παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που έχει σκοπό να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 25-30 δις ευρώ, να εξάγει πράσινη ενέργεια και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες. Μακάρι να είναι όντως τόσο καλό όσο ακούγεται. Η ΤΕΡΝΑ ξεκινά την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας 5 στην Πτολεμαϊδα.

Σημαντικές αντιδράσεις είχαμε στην Ολυμπία Οδό καθώς οι εργαζόμενοι έχουν πλέον σημαντική κόντρα με την εταιρεία κατασκευής. Από την άλλη οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου κάνουν σαφές ότι θέλουν να μην υπάρξει κούρεμα στο μήκος του δρόμου.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης οι μετροπόντικες έχουν διανύσει πάνω από 5 χιλιόμετρα διπλής σήραγγας ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες εργασίες στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Από την άλλη επιτέλους αρχίζουν να ολοκληρώνονται μετά από 5 και πλέον χρόνια οι αρχαιολογικές εργασίες σε 4 σταθμούς του Μετρό.

Ο Υπουργός Οικονομικών κος Βενιζέλος πήρε «πάνω του» το θέμα του ξεπαγώματος των αυτοκινητοδρόμων καθώς και την λύση στο θέμα των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας σε Ελληνικό, Χαϊδάρι και Ανθούπολη. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

ΜΙΚΡΑ
Το ΥΠΕΚΑ διαπραγματεύεται την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων. Μέχρι τον Μάιο θα είναι πεζόδρομος η Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Προκήρυξη διαγωνισμού για κοίτασμα χρυσού και χαλκού στο Κιλκίς τον Δεκέμβρη. Υπεγράφη η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στο Ηράκλειο. Διπλή δημοπράτηση για έργα αποχέτευσης έχουμε στα Ιωάννινα.

Δημοπρατήθηκαν: στην Ξάνθη το οδικό τμήμα Θαλασσιά-¶βατο, στην Αίγινα δίκτυο ύδρευσης, έργο αποχέτευσης σε Τρίλοφο και Καρδία στην Θέρμη. Στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση του λιμανιού στο Παράλιο ¶στρος.

Ξεκινά το μεγάλο έργο της ανάπλασης στο κέντρο της Καλαμαριάς. Υπογράφηκε η σύμβαση για έργο στην Πανεπιστημιούπολη. Αστικές αναπλάσεις 15 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος JESICCA θα έχουμε στην Κρήτη. Υπογράφηκε το έργο άρδευσης της κοιλάδας της ¶μφισσας το οποίο εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμο το 2014. Εγκρίθηκε η ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω καιρού στο αεροδρόμιο Σιπχολ της Ολλανδίας. Στην Νότια Κορέα ετοιμάζουν φαραωνικό αιολικό πάρκο κόστους 9 δις ευρώ. Τον Δεκέμβριο τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην Κύπρο. Δύο μεγάλα έργα απορριμμάτων ανέλαβε στην Κροατία η ΗΛΕΚΤΩΡ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε δύο έργα σε Κατάρ και Μπαχρέιν. Τέλος άλλη μία Ελληνική εταιρεία η ΜΕΤΚΑ ανέλαβε έργο 256 εκ ευρώ στο Ιράκ. Στην Σερβία ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στη μάχη για τον εθνικό αυτοκινητόδρομο της χώρας.

Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα