Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας (20- 26 Ιουνίου)

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την εβδομάδα να τελειώνει θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε άοσμη. Τα σημαντικλά νέα έλειψαν και τα γεγονότα ήταν περιορισμένα και μάλλον διαδικαστικά. Ωστόσο υπήρξαν κάποιες εξελίξεις που χαρακτήρισαν το διάστημα το οποίο περνάμε:

Στην Ευρώπη βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει στην Ελλάδα πρότειναν να χρηματοδοτήσουν εξολοκλήρου τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ χωρίς η χώρα μας να συνδράμει το δικό της μερίδιο. Είναι τέτοιο το οικονομικό μας χάλι που χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τη δική μας συμμετοχή. Ωστόσο είναι μια πολύ ενθαρρυντική πρόταση.

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου το μέτρο που επίσημα επιτρέπει (σε πιλοτική βάση) την κυκλοφορία των ποδηλάτων στις λεωφορειολωρίδες. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις με σημαντικότερη αυτή των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων που εξέδωσαν και ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίθεση τους. Από την άλλη πλευρά οι ποδηλάτες υποδέχτηκαν το νέο με ικανοποίηση βλέποντας ότι με τον καιρό το ποδήλατο κατακτά όλο και περισσότερα προνόμια.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το σημαντικό οδικό έργο του άξονα Τρίκαλα- Λάρισα. Πρόκειται για ένα έργο που απασχολεί τους κατοίκους των 2 περιοχών εδώ και αρκετά χρόνια.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν λειτουργία 3 νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό. Το ζήτημα είναι πλέον να αποπληρωθούν τα βαριά δάνεια που κληρονόμησε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία.

Ολοκληρώθηκε στο λιμάνι του ΟΛΠ το έργο της διαπλάτυνσης του λιμανιού μπροστά από τον ΗΣΑΠ καθώς σε λίγο καιρό ξεκινούν τα έργα του Μετρό στην περιοχή και θα δώσει ανάσα στις μετακινήσεις.

Το 2014 θα ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας- Ελλάδας. Τον Ιούλιο θα δημοπρατηθεί η δημιουργία μαρίνας στην πρώτη προβλήτα του ΟΛΘ στο κέντρο σχεδόν της πόλης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο ανάδοχος του διαγωνισμού για την παραχώρηση των 4 γεωθερμικών πεδίων σε Έβρο, Νέστο, Σαμοθράκη, Χίο. Η πρώτη πεζοδρόμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα γίνει στην Αγίας Σοφίας.

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του οδικού τμήματος Αρδάνιο – Μάνδρα που είναι μέρος του κάθετου της Εγνατίας Οδού Αρδάνιο- Ορμένιο. Ανάδοχος εταιρεία είναι η ΙΟΝΙΟΣ ΑΤΕ.

Στις 29 Ιουνίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση για την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα με τη δημιουργία πάρκου, Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Καινοτομία η ελεύθερη είσοδος για το κοινό.

Στις 28 Ιουνίου η ηλεκτροκίνηση στο σιδηρόδρομο μπαίνει Αθήνα και φτάνει μέχρι τις 3 Γέφυρες. Το ηλεκτρικό τρένο πλησιάζει στο κέντρο της Αθήνας, όμως κανείς δεν είναι σε θέση να μας ενημερώσει πότε αυτό θα είναι εφικτό. Είναι όμως μία καλή είδηση κυρίως για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο αλλά και μελλοντικά για το δίκτυο του Υπεραστικού Σιδηρόδρομου.

ΜΙΚΡΑ
Δρομολογήθηκε και πάλι πλοίο στη γραμμή Κίσσαμος -Καλαμάτα. Στη Λαμία ξεκίνησαν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης με παλιά ελαστικά. Στο ΕΣΠΑ μπήκε η παράκαμψη Αρναίας στη Χαλκιδική. Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για το οδικό έργο της Παράκαμψης Αλιάρτου. Διεθνής διάκριση και βραβείο για τη Μαρίνα Φλοίσβου, ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθήνας. Το έργο της αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων ξκαι πάλι κόλλησε με αποτέλεσμα να είναι άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης του. Σε εξέλιξη είναι το έργο του οδικού άξονα Κυλλήνη- Εθνική Οδός.

Πηγή- Σύνταξη: ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα