Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας 17-30 Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εξελίξεις στο χώρο των υποδομών με την ματιά του ypodomes.com

Δύο εντυπωσιακές εβδομάδες έκλεισαν τον φετινό Ιούνιο. Κορυφαίο γεγονός, ίσως και για ολόκληρη τη χρονιά ήταν η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα φέρνει το αέριο του Αζερμπαιτζάν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. Επίσης είχαμε πολύ σημαντικές υπογραφές συμβάσεων κατασκευής. Ας τα δούμε αναλυτικα:

Το σούπερ νέο της χρονιάς έγινε λίγο πριν φύγει ο Ιούνιος. Οι Αζέροι επέλεξαν τελικά τον ΤΑΡ αντί του Nabucco και η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη καθώς μεγάλο μέρος του αγωγού θα περνά από το έδαφός της. Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία είναι η διαδρομή του αγωγού που κάνει την Ελλάδα ρυθμιστικό παράγοντα στο παιχνίδι της παγκόσμιας ενέργειας.

Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πρώτη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά με 4,8χλμ γραμμής και 5 νέους σταθμούς. Ανάδοχος είναι ο ΑΚΤΩΡ που θα πρέπει μέχρι τα μέσα του 2018 να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες και να δώσει σε λειτουργία τη νέα αυτή γραμμή.

Υπογραφή είχαμε και για το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο της ΕΡΓΟΣΕ στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος που περιλαμβάνει την κατασκευή νέας διπλής γραμμής, νέους σταθμούς και την σήραγγα Παναγοπούλας μήκους 4,5χλμ. Το έργο που ανέλαβε η ΚΞ Intrakat-Aktor-J&P αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

Υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση του αεροδρομίου των Χανίων που θα επιτρέψει την βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και της γενικότερης βαθμολόγησης του παγκοσμίως. Ανάδοχος είναι ο ΑΚΤΩΡ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Σε κατασκευαστικούς ρυθμούς ξαναπέρασε το έργο του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία και στις 4 εργολαβίες. Οι ρυθμοί των εργασιών είναι αυξανόμενοι και όλοι εύχονται τα προβλήματα που υπήρξαν να γίνουν οριστικά παρελθόν. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το 2015.

Η SOCAR είναι επίσημα η νικήτρια του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΣΦΑ. Είναι μία από τις μεγάλες ειδήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων καθώς το χαστούκι της ΔΕΠΑ ήταν ηχηρό και αυτή η θετική είδηση χρειαζόταν και για ψυχολογικούς λόγους αλλά συνδέεται άμεσα και με τον αγωγό ΤΑΡ.

Στις 26 Ιουνίου εγκαινιάστηκε η λειτουργία του 3ου προβλήτα που κατασκεύασε η Κινεζική COSCO. Το έργο θα εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο την δυναμική του λιμανιού ενώ αναμένεται να αποφέρει μεγάλα κέρδη στην  COSCO και σημαντικά έσοδα στο Κράτος.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το λιμάνι του Ναυπλίου. Στη Β` φάση πέρασαν οι διαγωνισμοί για τα εργοστάσια απορριμμάτων της Αττικής. Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σκιάθου και της διάνοιξης της οδού Κανακάρη στην Πάτρα.

Η J&P  ανέλαβε το έργο κατασκευής της 3ης δεξαμενής της ΔΕΣΦΑ. Νέα παράταση για το τέλος του 2015 πήρε το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Ιδρύθηκε και επίσημα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης που θα αναλάβει και την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ.

Η ΚΞ ΝΑΟΥΜ-ΤΕΔΡΑ είναι ανάδοχος στο οδικό έργο Σουληνάρι-Κορυφάσιο στην Πελοπόννησο. Στην κυκλοφορία δόθηκε το οδικό τμήμα Χαλκηδόνα-Παραλίμνι της ΕΟ Θεσσαλονίκη-Έδεσσα. Το ψηφιακό σήμα έπιασε την Κρήτη από τις 28 Ιουνίου. Ξεκίνησε η ολοκλήρωση της ΕΟ Ρόδου-Λίνδου.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βουλγαρία χρειάστηκαν 40 χρόνια για να ολοκληρώσουν τον αυτοκινητόδρομο Trakiya.  Στις Σευχέλλες σχεδιάζουν το πρώτο έργο ΑΠΕ με θαλάσσιο αιολικό πάρκο. Στη Νότια Αφρική η Google θα κατασκευάσει γιγαντιαίο Φωτοβολταϊκό πάρκο.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα