Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας (14-20 Νοεμβρίου)

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την πολιτική φουρτούνα να καταλαγιάζει -προς το παρόν τουλάχιστοντο ενδιαφέρον για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσα από τα μεγάλα έργα υποδομής είναι ξανά υπαρκτό με τον Πρωθυπουργό της χώρας κο Παπαδήμο να μιλά για ανάπτυξη μέσα από τις επενδύσεις.

Στην ειδησεογραφία αυτής της εβδομάδας ξεχωρίζει η ενεργοποίηση του θέματος του Ελληνικού που ως φαίνεται θα γίνει μόνιμο θέμα τους επόμενους μήνες. Κατά τα άλλα βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης. Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα:

Η εβδομάδα άνοιξε και έκλεισε με τα Τέμπη. Την Δευτέρα 14 του μήνα έκλεισαν με προοπτική να ανοίξουν στις 25 Νοέμβρη. Τελικά για καλή τύχη όλων το Σάββατο 19 Νοεμβρίου άνοιξε και πάλι το πέρασμα, 6 μέρες νωρίτερα, ανακουφίζοντας οδηγούς, κοινοπραξία παραχώρησης και φυσικά την Πολιτεία.

Στο Ελληνικό ξεκινά η μαραθώνια διαπραγμάτευση για την αξιοποίηση 6.500 στρεμμάτων φιλέτου σε μία από τις καλύτερες περιοχές της πρωτεύουσας. Οι επενδυτές αυτή την εποχή ίσως να μην είναι και πολύ διαθέσιμοι αλλά μια τέτοια έκταση σε μία πόλη 4.000.000 δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.

Για μία ακόμα εβδομάδα μας απασχόλησε το θέμα της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά. Από αυτό που καταλαβαίνουμε είμαστε στο τέλος του δρόμου (2,5 χρόνια κράτησε ο διαγωνισμός) και ο ανάδοχος είναι θέμα χρόνου. Όσον αφορά τις ..προβλέψεις για την ολοκλήρωση της επέκτασης γίνεται λόγος για το 2016.

Ένα ακόμα θέμα που αναζωπυρώθηκε είναι η ανάπλαση και η παραχώρηση Φαλήρου στο Ταε κβον Ντό. Εκεί πλέον μετράμε τουλάχιστον 3 συμμετοχές ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση για την διαδικασία η οποία έχει ανοίξει εδώ και 9 μήνες. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έργο που θα μας απασχολήσει το 2012.

Δύο αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για αναπλάσεις στην Θεσσαλονίκη. Είναι η αρχή του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012» που περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Καλή αρχή και ελπίζουμε να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις.

Advertisement

Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι σπουδαίο (θα) είναι. Ο λόγος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που στις αρχές του 2014 (με το καλό) θα στεγαστεί στο κτίριο του Φιξ στη Συγγρού. Ο ΑΚΤΩΡ είναι ανάδοχος της ολοκλήρωσης του έργου που θα κρατήσει 24 μήνες τουλάχιστον.

5 οι μνηστήρες της ..Εγνατίας για τα ηλεκτρονικά διόδια στον αυτοκινητόδρομο. Τα διόδια αναμένεται να μπουν στις αρχές του 2013 και να αντικαταστήσουν τους σημερινούς σταθμούς και φυσικά τις θέσεις εργασίας. Την Παρασκευή 18 του μήνα ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο σταθμός στο Μαλακάσι Ιωαννίνων.

ΜΙΚΡΑ
Στο Δήμο Κορυδαλλού περνά το μεγαλύτερο τμήμα των ?πρώηνγυναικείων φυλακών. Επενδυτικά σχέδια 854 εκ. ευρώ κατατέθηκαν στο ΥΠΑΑΝ. Παράταση για τον Γενάρη για τον διαγωνισμό έρευνας γεωθερμικών πεδίων. Στην Πάτρα το ξανασκέφτονται για την πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου.

Δημοπρατήθηκε η αναβάθμιση του λιμένα Γυθείου για τις 24 Γενάρη. Δημοπρατήθηκε το οδικό τμήμα του ΒΟΑΚ ΓούρνεςΧερσόνησος για τις 17 Γενάρη. Δημοπρατήθηκε έργο αποχέτευσης στο Δήμο Νέστου, στην Καβάλα.

Στις αρχές του 2012 θα είναι έτοιμη η μελέτη για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ. Δρομολογείται ο διαγωνισμός για την ίδρυση εταιρειών παροχής αερίου. ¶γνωστη παραμένει η τύχη του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα 2 χρόνια γιόρτασε το νέο Αεροδρόμιο Λάρνακας που άλλαξε όλη την «βιτρίνα» της Κύπρου, χρόνια πολλά και από εμάς. Στη Ρωσία τελικά συμφώνησαν να μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Στην Καλιφόρνια έσπασε το φράγμα του ενός γιγαβατ σε φωτοβολταϊκά σε στέγες. Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε νέο τεράστιο αγωγό για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.

Πηγή:ypodomes.com

 

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα