Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας 14-20 Ιανουαρίου 2013

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα σημαντικότερα γεγονότα με την ματιά του ypodomes.com

Εβδομάδα έντονης κινητικότητας ήταν αυτή που τελείωσε εχθές. Η μεγάλη είδηση ήταν φυσικά η υπογραφή της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Τα ανοιχτά ζητήματα για τους αυτοκινητόδρομους αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις μας απασχόλησαν για μία ακόμα φορά. Ας δούμε αναλυτικά την κίνηση της εβδομάδας:

Υπογράφηκε μετά από σχεδόν 4 χρόνια διαγωνισμού η σύμβαση κατασκευής για την στοιχειωμένη επέκταση του Τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά. Περιλαμβάνει 5,4χλμ μονής κυκλικής γραμμής που θα οδηγήσει το Τραμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά. Ανάδοχος η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ που μας υπόσχεται πως μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 θα έχει πλήρως ολοκληρώσει το έργο.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες στο θέμα των αυτοκινητόδρομων. Όσον αφορά το πότε αναμένονται μπουλντόζες, το βλέμμα πάει προς το τέλος της Άνοιξης με το Υπουργείο ΑΝΥΠ να επιθυμεί τον Απρίλιο. Οι συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα πρώτα καλά νέα αναμένονται.

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους επιβάτες του ΟΑΣΘ καθώς υπήρχε έστω για λίγο επίσχεση εργασίας από τους εργαζομένους. Τελικά με παρεμβάσεις από την Περιφέρεια και το ΥΠΑΝΥΠ το θέμα έληξε σχεδόν άμεσα. Τώρα περιμένουμε τη συνέχεια.

Κόντρα για την Αττική Οδό είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για επιστροφή του οδικού άξονα στο Δημόσιο λόγω συνολικής απόσβεσης. Ο παραχωρησιούχος μιλά για τήρηση κατά γράμμα της σύμβασης παραχώρησης.

Τα έργα στον οδικό άξονα Άκτιο-Αμβρακία έχουν πέσει σε τέλμα, με τις 3 από τις 4 εργολαβίες να κινούνται σε ρυθμούς έκπτωσης του εργολάβου. Από την πλευρά των αναδόχων μιλούν για λύση  μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως και να έχει στο σύντομο μέλλον θα έχουμε τις τελικές εξελίξεις.

Κολλημένη στις μελέτες του ΟΣΕ είναι το θέμα της ηλεκτροκίνησης στον λεγόμενο Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο που αφορά τα τμήματα Λάρισα-Βόλος, Λάρισα-Καλαμπάκα και Καλαμπάκα-Παλαιοφάρσαλος. Χρήματα έχουν δεσμευτεί αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή θετική εξέλιξη.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Δεν ιδιωτικοποιείται η Εγνατία ως εταιρεία λέει ο νέος Πρόεδρος κος Σαββαϊδης. Εντείνονται οι φήμες για νέα παράταση στα 3 νέα μεγάλα έργα παραχώρησης για τις Υποθαλάσσιες Σαλαμίνας και Λευκάδας αλλά και του οδικού άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη. Ξεκίνησε η κατασκευή του φράχτη στον κάθετο της Εγνατίας Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή.

Ξεκίνησε το έργο ανάπλασης-πεζοδρόμησης της οδού Μεραρχίας στις Σέρρες. Η Αθήνα αποκτά 7 νέες πεζογέφυρες στις μεγάλες Λεωφόρους της. Πακέτο θα πάει τελικά η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς και της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση.

Στην Βουλή έφτασε η καθυστέρηση της δημοπράτησης για το οδικό έργο Καλλονή-Πέτρα στη Λέσβο. Τον Ιούλιο προβλέπεται η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Λάρισα-Τρίκαλα. Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εντυπωσιακοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Κεντρική και Λατινική Αμερική, αναφορικά με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.  Ισραήλ και Κύπρος πάνε χέρι-χέρι στην ενέργεια. Υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή του South Stream  στην Κροατία. 150 δις ευρώ για μεγάλα υποδομής δίνει η Ιαπωνία. Η Google επενδύει 1,2 δις ευρώ στο κεντρικό Λονδίνο.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps