Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας (07-13 Νοεμβρίου)

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πιο μεγάλη ώρα για την Ελλάδα ήταν τελικά την εβδομάδα που τελείωσε εχθές. Το πολιτικό δράμα που παιζόταν τους τελευταίους μήνες έληξε (;) με την αλλαγή σκυτάλης σε μία πολυκομματική κυβέρνηση. Αναφορικά με τα έργα υποδομής και τα νέα τους αυτά επισκιάστηκαν από τα σημαντικά γεγονότα.

Ωστόσο η ειδησεογραφία είναι πάντα παρούσα για να καταγράφει τα γεγονότα στον τομέα των έργων στην ταλαιπωρημένη χώρα μας. Τα σημαντικότερα είναι τα παρακάτω:

Ξεκινούν οι μελέτες για τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη που συζητείται να κατασκευαστεί με παραχώρηση. Πρόκειται για ένα από τα έργα νέας γενιάς που θα μπορούσαν να σύρουν την χώρα στην ανάπτυξη. Ωστόσο είμαστε ακόμα στα πρώτα νηπιακά βήματα ενός τέτοιου σκοπού.

Η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης έγινε πολλές φορές θέμα συζήτησης και πλέον οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι τολμηρές. Μία από αυτές θέλει την ύπαρξη μιας νέας υπερυψωμένης Περιφερειακής με σκοπό την διαμπερή κίνηση από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και η θετική γνωμοδότηση για την πλήρη ανισοπεδοποίησης του τμήματος της Περιφερειακής ΠΑΘΕ- Ευκαρπία. Ως αρχή υπεγράφη και η σύμβαση για το μεγάλο έργο του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 στη συμβολή της Περιφερειακής με τον ΠΑΘΕ.

Ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος με την δημιουργία αποχετευτικού δικτύου σε Παλλήνη, Γέρακα και Ανθούσα που πλέον όλες μαζί αριθμούς πάνω από 100.000 μόνιμους κατοίκους.

Δημοπρατούνται οι μελέτες για την Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας με αντικείμενο την κάλυψη με το υπόγειο μέσο περιοχών της πόλης. Όσον αφορά την δημοπράτηση του πρώτου τμήματος οι διαρροές μιλούν για τέλος του 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πάμε για 2013 και βλέπουμε..

Μέσα στο έτος που διανύουμε θα δοθούν οι προσφορές για την πρώτη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης από το Σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ στο σταθμό ΜΙΚΡΑ στην Καλαμαριά. Το έργο ίσως να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2012 με στόχο να ολοκληρωθεί το 2016. Ο στόχος είναι εξαιρετικά αισιόδοξος αν λάβουμε υπόψη μας την αστοχία των μελετών των έργων μετρό που έχουν ως αποτέλεσμα της καθυστέρηση των έργων.

Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου σταθμού διοδίων στην περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα στον Ίασμο Κομοτηνής. Η Εγνατία όμως προκήρυξε και 4 νέα ΣΕΑ στον βασικό άξονα σε Περιστέρι, Πολύμυλο, Λαγκαδά και Νέα Καρβάλη. Επίσης δημοπρατήθηκε για τις 27 Δεκέμβρη το έργο της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας.

ΜΙΚΡΑ
Ο επί 4 χρόνια ανενεργός υποσταθμός της ΔΕΗ στο Αεροδρόμιο της Κέρκυρας δημοπρατείται.. Σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης της οδού Ούλωφ Πάλμε στο Ηράκλειο. Εγκαινιάστηκε η τροχαία του ΒΟΑΚ. Σε φάση ολοκλήρωσης είναι το έργο του Νέου Νοσοκομείου στη Χίο. Στις 14 Νοέμβρη η δημοπρασία για τις συχνότητες με 3 μνηστήρες.

Πράσινο φως δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ για την επέκταση του φυσικού αερίου από την Αττική στην Μεγαλόπολη. Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ύψους 127 εκ ευρώ έρχονται το 2012 στην Θεσσαλονίκη. Ξεκινά στην Καλαμάτα η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης. Παράταση ενός έτους δόθηκε για το φράγμα Ιασίου στη Ροδόπη. Όχι λένε στην Αλεξανδρούπολη για τα χρυσορυχεία στο Πέραμα.

Στην Πάτρα παρουσιάστηκε η Α` φάση της μελέτης για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Προσωρινό μειοδότη είχαμε για τη σύνδεση της παράκαμψης της πόλης με τον Διακονιάρη. Υπεγράφη η σύμβαση για την παράκαμψη Καρδίτσας. Εγκαινιάστηκε πεζογέφυρα επί της Λ.Κηφισίας στο Π.Ψυχικό. ξεκινά η μελέτη για τον οδικό άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.

Επαναδημοπράτηση έχουμε για τον οδικό άξονα Θίσβη-Κανάβαρι. Ξεμπλοκάρει το έργο Παραλογγοί-Τριπόταμα στην Γορτυνία. Νέα κάρτα spotlighted από το «Ελ. Βενιζέλος» για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα. Ξεμπλόκαρε ο Περιμετρικός της πόλης της Καλαμάτας.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Apple αναπτύσσει φωτοβολταϊκό πάρκο για να καλύψει μέρος των ενεργειακών της αναγκών. Στα 3,5 χλμ κάτω από το βυθό έφτασε το γεωτρύπανο της Nobble. Στην κυκλοφορία δόθηκε μέρος του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Λευκωσία με τη Λεμεσό.

Πηγή:ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα