Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στις υποδομές στην εβδομάδα 9-15 Ιανουαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Η πρώτη εβδομάδα του 2012 που δεν είχε αργίες ολοκληρώθηκε εχτές και τα γεγονότα που καταγράφηκαν δείχνουν ότι οι εξελίξεις στον χώρο της ανάπτυξης θα περάσουν από δύο μόνο πύλες: το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Καθώς οι ιδιωτικές τράπεζες είτε αδυνατούν είτε δεν θέλουν προς το παρόν να εμπλακούν σε επενδυτικές δραστηριότητες το ΕΣΠΑ και η ΕΤΕπ γίνονται οι μεγάλοι σύμμαχοι της χώρας στο δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το Μετρό της Αθήνας κυριάρχησε στις ειδήσεις της εβδομάδας. Τελικά όπως έγινε γνωστό μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Siemens θα περιμένουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι για να παραδοθούν και οι τελευταίοι σταθμοί που παραμένουν «αιχμάλωτοι». Προτεραιότητα δόθηκε στις επεκτάσεις προς Χαϊδάρι και Περιστέρι. Η επέκταση προς Ελληνικό θα πρέπει να περιμένει δυστυχώς..

Για το ίδιο θέμα σε ένα μήνα περίπου θα υπογραφεί η σύμβαση για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά. Το έργο αν δεν προκύψει το παραμικρό (πράγμα αδύνατο) θα παραδοθεί εντός του 2017. Με την εκκίνηση των έργων θα είναι και το μοναδικό εν ενεργεία έργο Μετρό στην Αθήνα.

Advertisement

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού αρχίζουν σιγά-σιγά να μας απασχολούν και οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Έντονη είναι η συζήτηση για την απόδοση των επεκτάσεων στην υπάρχουσα Κ/Ξ με την προϋπόθεση να μην επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο και να παραταθεί ο χρόνος παραχώρησης.

Εξίσου σημαντική είναι η είδηση για την κατάληξη της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού που τελικά μάλλον θα φτάσει μέχρι την παραλιακή λεωφόρο.

Δεν πρόλαβε να έρθει ο νέος χρόνος και στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα τα σχέδια για την επέκταση του δρόμου μέχρι την Καλαμάτα άρχισαν να μας απασχολούν. Απρίλιο ή Μάιο ο δρόμος μαζί με την λειτουργική απόδοση του τμήματος Παραδείσια-Τσακώνα θα είναι έτοιμος κάνοντας το Αθήνα-Καλαμάτα υπόθεση 2 ωρών και κάτι.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρεί ?και μάλλον έτσι είναι- ότι είναι νευραλγικής σημασίας η ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Οδού Ε-65 και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναβληθεί η κατασκευή του καθώς αυτό θα αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία της Θεσσαλίας.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Ξεκινά ο περιφερειακός της Καλαμάτας με την θεμελίωση της γέφυρας του Νέδοντα. Στην ίδια πόλη ξεκινούν οι εργασίες μετατροπής του παλιού Νοσοκομείου σε Δημαρχείο. Υπογράφηκε η σύμβαση για την παράκαμψη Βιάννου στην Κρήτη. Στον Βόλο επιμένουν και ζητούν να γίνουν τα σιδηροδρομικά έργα ανάπτυξης στην περιοχή. Η Ήπειρος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Σε εξέλιξη είναι τα έργα ανάπλασης στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Εγκρίθηκαν οι όροι στα έργα: Καλύβες- Άγ. Πάντες του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, την ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα-Σέρρες, το οδικό τμήμα Παχειά Άμμος- Ιεράπετρα, φράγμα Χαβρία στην Χαλκιδική και την παράκαμψη Ζαγοράς.

Advertisement

Έργα ύψους 52 εκ. ευρώ εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Αττικής. Εγκαινιάστηκε το νέο Δημοτικό Στάδιο στο Λαγκαδά. Ξεκινά το έργο στον κάθετο της Εγνατίας Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή που αποτελεί μέρος του άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή. Ξαναλειτούργησε μετά από 3 μήνες το Μακεδονία Παλλάς.

Δημοπρατήθηκε το έργο για 3 νέες ΕΠΑ στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής ο οδικός άξονας της Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου πρόκειται να διαπλατυνθεί. Προωθείται η ολοκλήρωση της Εθνικής Πινακοθήκης.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατασκευάζεται αγωγός πετρελαίου που παρακάμπτει τα στενά του Ορμούζ. Ενώ εδώ παλεύουμε να βάλουμε ηλεκτροκίνηση στο βασικό δίκτυο της χώρας μέχρι το ?2015, στη Βρετανία θα επενδύσουν 40 δις ευρώ για νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας.
Στην Αίγυπτο το 2015 θα είναι έτοιμο το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που θα βρίσκεται στο Κάιρο. Στο Ντουμπάι ανακοίνωσαν την κατασκευή τεράστιου φ/β πάρκου ισχύος 1GW.

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα