Newsroom

Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Ο ρυθμός των ειδήσεων για τα έργα υποδομής έχουν αρχίσει να αυξάνονται καθώς το ενδιαφέρον της οικονομίας στρέφεται σταδιακά, επιτέλους, στην ανάπτυξη. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα μάθουμε ποια μεγάλα έργα θα μπουν σε ρυθμούς κατασκευής.

Η είδηση της εβδομάδας είναι η υπογραφή της επέκτασης του Μετρό για Πειραιά ενώ εξίσου σημαντική είναι η εξέλιξη για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ας δούμε τις εξελίξεις όπως καταγράφηκαν από το ypodomes.com την εβδομάδα που τελείωσε εχτές.

Το πράσινο φως έδωσε το ΣτΕ για τους δύο διαγωνισμούς του ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την τηλεματική. Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στην διοίκηση να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και την υποβολή των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τους συμμετέχοντες. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και τα δύο έργα να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα.

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η επέκταση θα μείνει στην ιστορία καθώς συνολικά η δημοπράτηση του έργου κράτησε 5,5 χρόνια καθώς βγήκε στον αέρα τον Σεπτέμβριου του 2006! Κατασκευαστικά η γραμμή 3 θα επεκταθεί κατά 7,5χλμ και 6 νέους σταθμούς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως ο Κορυδαλλός και η Νίκαια.

Οριστική ανατροπή στον διαγωνισμό για τα έργα γ`φάσης του Νέου Λιμένα Πατρών. Ο αρχικός μειοδότης ΑΚΤΩΡ με 48,62% έκπτωση τελικά έχασε το έργο καθώς η ΤΕΡΝΑ κατέθεσε ένσταση για ελλείψεις σε κάποιο έγγραφο. Η ΤΕΡΝΑ είναι τελικά η νέα οριστική ανάδοχος και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε την υπογραφή της σύμβασης και την εκκίνηση των εργασιών.

Προκηρύχθηκε το έργο της αναβάθμισης του Αεροδρομίου των Χανίων «Ι.Δασκαλογιάννης». Το έργο αυτό διεκδικήθηκε πολύ έντονα από τους φορείς της περιοχής και πλέον είναι γεγονός πως στις 10 Απριλίου θα γίνει η δημοπράτηση του. Ο προϋπολογισμός δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος καθώς είναι 100.000.000 ευρώ. τα έργα περιλαμβάνουν επέκταση του διαδρόμου και κτιριακά έργα.

Διαλύθηκε η εργολαβία στο σιδηροδρομικό τμήμα 40-54 μεταξύ Τιθορέας και Λιανοκλαδίου. Δυστυχώς η τεχνική εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει και πλέον αναζητείται νέος ανάδοχος. Όλα αυτά ενώ περιμένουμε την εργολαβία για την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης όχι μόνο στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι αλλά και το τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός που συνολικά έχει μήκος 106χλμ.

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά οι 8 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Η σημαντική αυτή εξέλιξη υποδηλώνει το μέγεθος των κοιτασμάτων. Οι ανάδοχοι αναμένονται μέχρι το Πάσχα ενώ στο τέλος καλοκαιριού περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα που πιθανόν να είναι από θετικά έως εξαιρετικά.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Επιστολή έστειλε η Ένωση Εφοπλιστών για ανεπάρκεια των τουριστικών υποδομών στη Σαντορίνη. Πάγωσε από το ΣτΕ ο διαγωνισμός για το έργο λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου. Το ίδιο και για τα έργα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού μέχρι τις 16 Μαρτίου. Έτοιμο για δημοπράτηση είναι το έργο ενίσχυσης του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία. Στο Δήμο Πειραιά παραχωρήθηκε ο παλιός σταθμός του ΟΣΕ στον Άγιο Διονύσιο στο Λιμάνι.

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ καθώς ανακοινώθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία αξιοποίησης του IBC, του κτιρίου που στεγάζεται το Golden Hall. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν όμως και για τις εταιρείες του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ. Στο ΣτΕ προσέφυγαν Δήμοι από τα Μεσόγεια για να διεκδικήσουν οφέλη από την αξιοποίηση του παλιού Αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σε δημοπράτηση: το έργο αποπεράτωσης της διώρυγας Αμφιλοχίας, η ολοκλήρωση της Ραλλείου Σχολής στον Πειραιά, οδικό έργο στον ¶σο Κεφαλονιάς, η βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου στο Μαρούσι, η επέκταση του ΧΥΤΑ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, έργα αποχέτευσης σε Βροντού, Καρίτσα, Μακρύγιαλο και Μεθωνη του Νομού Πιερίας. Επίσης προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Πράσινο Νησί και Πράσινο Χωριό.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης του κέντρου της πόλης. Ελληνό-Τουρκική κοινοπραξία ανακηρύχθηκε ανάδοχος για 28 χρόνια για την εκμίσθωση της Μαρίνας Μυτιλήνης. Προτάσεις για εκτεταμένες αναπλάσεις 45 εκ.ευρώ πρότεινε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Επτά συνολικά είναι οι ενδιαφερόμενοι για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο Λονδίνο θα χτίσουν Μουσείο προς τιμήν των Αγώνων του 2012. Άνοιξε μετά από μήνες το Αεροδρόμιο της Βάρνας στη Βουλγαρία. Παρά τις έντονες αντιδράσεις συνεχίζεται η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Τορίνο και Λυών.

Πηγή:ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ