Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στις υποδομές την εβδομάδα 23-29 Ιανουαρίου 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Τελείωσε άλλη μία εβδομάδα που έφερε πολύ σημαντικές ειδήσεις όχι μόνο στον χώρο των υποδομών αλλά και ειδήσεις σημαντικές για το μέλλον της χώρας. Μέσα σε αυτές τις μέρες αυτό που κρατήσαμε ως σημαντικότερη είδηση είναι η παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου του παλιού λιμένα της Πάτρας στον Δήμο. Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη την εβδομάδα 23-30 Ιανουαρίου 2012.

Για το Τραμ της Αθήνας τα ευχάριστα νέα έρχονται. Μετά από χειμέρια νάρκη ετών αρχίζει και πάλι να ενεργοποιείται. Η επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα είναι στην πρώτη σειρά προτεραιότητας και ξεκινούν οι τοπογραφικές μελέτες. Ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα υπόγειο τμήμα 3,5χλμ για να υπάρχει ταχύτητα στη διέλευση του μέσου στους στενούς δρόμους του Κερατσινίου.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα συνεχή προβλήματα στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο που κατρακυλά συνεχώς. Ως αντισταθμιστικό ανακοινώθηκε η επέκταση του δρομολογίου Αθήνα-Χαλκίδα στον Πειραιά καθώς μετά την βλάβη στο τμήμα 3 Γέφυρες-¶νω Λιόσια ο Πειραιάς είχε μείνει χωρίς δρομολόγια Προαστιακού?

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης και όπως ανακοινώθηκε θα εξυπηρετεί 87.000 επιβάτες ημερησίως. Είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης του 2009. Αναμένονται οι προσκλήσεις για τις καταθέσεις των οικονομικών προσφορών που λίγο έχουν καθυστερήσει.

Σε πολύ καλό δρόμο η κατασκευή του οδικού άξονα ¶κτιο-Αμβρακία μήκους 50χλμ. Το 2ο μεγαλύτερο οδικό έργο στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί όπως όλα δείχνουν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 ενώ το τμήμα της παράκαμψης Αμφιλοχίας αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2012.

Στην Εγνατία Οδό προβληματίζονται με το ..αυτονόητο. Μειώθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων μετά την επιβολή διοδίων. Είναι απόλυτα λογικό ένας δωρεάν δρόμος για χρόνια να έχει μείωση λόγω διοδίων αλλά στην Εγνατία ψάχνουν το λόγο. Ίσως τον βρουν στην μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και 5 χρόνια την χώρα.

Αναστάλθηκε η λειτουργία των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ENERGA και HELLAS POWER για οικονομικούς λόγους που φτάνουν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Με αυτό τον τρόπο η προσωρινή ως φαίνεται ανοιχτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται και πάλι στην αγκαλιά της ΔΕΗ..

Το σημαντικότερο νέο όμως της εβδομάδας ήταν φυσικά η (προσωρινή) σύμβαση παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου του παλιού λιμένα από τον ΟΛΠΑ στο Δήμο μετά τις πολύ μεγάλες αντιδράσεις που έφτασαν ως το ξήλωμα των κιγκλιδωμάτων. Τελικά η λογική επικράτησε και τώρα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Στην Ήπειρο η μεγάλη είδηση δεν είναι άλλη από την έγκριση 4 εκ.ευρώ για την μελέτη του τμήματος Ιωάννινα-Κακαβιά που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Πρόκειται για μία διεκδίκηση όλης της Περιφέρειας και πλέον φαίνεται πως δρομολογούνται οι εξελίξεις που θα ολοκληρωθούν με την μελλοντική δημοπράτηση και κατασκευή του τμήματος αυτού που θα εξυπηρετεί και τους πολυάριθμους Αλβανούς μετανάστες.

Στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, που θεωρείται ως το κορυφαίο project της δεκαετίας ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το ΥΠΕΚΑ για την μελέτη Αθεμπίγιο. Μία άλλη είδηση ήταν η πρόθεση πώλησης ποσοστού έως και 70% της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ η οποία είναι και η διαχειρίστρια του χώρου αλλά και της μετατροπής των συνολικά 6.500 στρεμμάτων που έχει για ..προίκα.

Στο Μετρό της Αθήνας θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για την υπογραφή της σύμβασης σηματοδότησης και την ολοκλήρωση των 7 παγωμένων σταθμών. Το Νέο Ρυθμιστικό προβλέπει 34 νέους σταθμούς που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2021 (λέμε τώρα) και περιλαμβάνει μία νέα Γραμμή (4) και επεκτάσεις των γραμμών 2 και 1.

Στις 10 Φεβρουαρίου υπογράφεται και ξεκινά το έργο ολοκλήρωσης του τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη. Περιλαμβάνει όλους του σταθμούς σε αυτό το τμήμα ενώ θα κατασκευαστεί και τμήμα περίπου 7χλμ στην περιοχή Διακοπτού και Ελαιώνα. Το έργο θα ολοκληρωθεί αν όλα κυλήσουν ομαλά το 2015.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν : τα έργα βελτίωσης των υδραγωγείων στο Δήμο Πύλης στα Τρίκαλα, η γέφυρα Ρετσιανών στην Άρτα, έργα του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η αποχέτευση σε Ωρωπό, Χαλκούτσι, Μαρκόπουλο, Αυλώνα, η αποχέτευση στη Στυλίδα,

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι ο νέος περιφερειακός δρόμος στον Άγιο Νικόλαο. Στο Ρέθυμνο εξετάζουν την επέκτασης της χωματερής στο Αμάρι ενώ αποφάσισαν την κατασκευή και δεύτερου γυμναστηρίου. Στα Ιωάννινα ολοκληρώνεται το ΠΔ για τη λίμνη Παμβώτιδα. Στο Βόλο ξεκινούν έργα συντήρησης του οδικού δικτύου στη Νέα Ιωνία ενώ σε εξέλιξη είναι τα έργα στο νέο λιμάνι Πισσαετού στην Ιθάκη.

Δημοπρατείται το οδικό έργο Διάσελλα-Μπαρακιτικά στην Ηλεία, το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Θάσο και μεγάλο έργο ανάπλασης στα Γρεβενά. Προσωρινοί μειοδότες: η Δομοτεχνική για το έργο του Περιφερειακού Βόλου, η ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ για το έργο του Αεροδρομίου στην Πάρο, η ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ για το λιμάνι του Γυθείου και η Κ/Ξ ΔΟΜΙΚΗ-ΘΕΜΕΛΗ για το έργο του ΒΟΑΚ Γούρνες-Χερσόνησος. Στον Έβρο σε εξέλιξη είναι τα έργα αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Στην Κρήτη υπογράφηκε η σύμβαση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσάρας ενώ πληρώνουν τις αποζημιώσεις και ξεμπλοκάρει το έργο στο Φράγμα Πλακιώτισσας. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμό για την ανάπλαση του άξονα Αχεροποιήτου- Αγίας Σοφίας.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η υψηλότερη γέφυρα του κόσμου εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Μεξικό. Είναι τόσο ψηλή που χωρά από κάτω ο Πύργος του Άιφελ. Σιδηροδρομικό έργα: στη Βουλγαρία ανέλαβε η ΓΕΚ-Τέρνα και στη Ρουμανία ο ΑΚΤΩΡ. Στην Ισπανία ακυρώθηκαν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Στην Κύπρο αγωνία είχαμε όλη την εβδομάδα για υπερχείλιση των φραγμάτων καθώς θα επηρέαζε τις πόλεις της Λεμεσού και της Πάφου.

Πηγή:ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα