Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στις υποδομές την εβδομάδα 16-22 Ιανουαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση της εβδόμαδας

Σιγά σιγά οι ρυθμοί στις ειδήσεις γύρω από τις υποδομές και τα έργα αυξάνονται και ενδιαφέρουσες εξελίξεις διαμορφώνουν την πραγματικότητα γύρω από αυτά. Είναι γεγονός πως ο αργός βηματισμός σε ότι γίνεται έχει πλέον παγιωθεί αλλά διαφαίνεται και η πρώτη αχτίδα ότι φέτος θα καταφέρουμε να λύσουμε πολλά από τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας όλο και ..πλησιάζει την Καλαμάτα και το ενδιαφέρον αρχίζει να στρέφεται στο άλλο μέτωπο κατασκευών προς Σπάρτη. Εκεί θα έχουμε καθυστέρηση στην παράδοση του δρόμου για κάποιους μήνες και τελικά φαίνεται ότι θα δοθεί προς χρήση στα τέλη του 2013.

Στη Βουλή έφτασε το θέμα των παγωμένων δημοπρατήσεων της ΕΡΓΟΣΕ ύψους 660εκ. ευρώ. Δυστυχώς η καθυστέρηση στα έργα του Σιδηρόδρομου συνεχίζεται αχρηστεύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί εδώ και 20 χρόνια αφήνοντας τον Σιδηρόδρομο τελευταίο και καταϊδρωμένο.

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας συνεχίζει να μας εκπλήσσει αρνητικά. Μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο τμήμα Πειραιά- άνω Λιόσια που ανάγκασαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να τα διακόψει, ήρθε το ατύχημα με τον μερικό εκτροχιασμό συρμού στο σταθμό ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ να ολοκληρώσει την ήδη πολύ κακή εικόνα που έχει η εταιρεία. Τα σχόλια περιττεύουν?

Με επιτυχία έγινε ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση της παράκαμψης Βόλου στο τμήμα Γορίτσα-Αγριά και έχουμε και προσωρινό μειοδότη. Οι αρχές της πόλης εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και αναμένουν να υπογραφεί σύντομα η σύμβαση για να ολοκληρωθεί επιτέλους ο δρόμος που παραμένει ατελείωτος εδώ και χρόνια.

Μεγάλη κινητικότητα φαίνεται ότι έχουμε στο θέμα της επέκτασης της Αττικής Οδού. Δημοσιεύματα μιλούν για την ανάθεση των επεκτάσεων στην υπάρχουσα κοινοπραξία κατασκευής και λειτουργίας και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Το Υπουργείο Υποδομών προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Συνάντηση είχε η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ με τους Δημάρχους των Δήμων που συνορεύουν με την έκταση καθώς είναι γνωστό πως και στους 3 Δήμους δεν δέχονται την αξιοποίηση της περιοχής και ζητούν την ανάπτυξη Μητροπολιτικού Πάρκου και τίποτα άλλο. Το ζητούμενο φυσικά ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ξεκινά το έργο του κάθετου άξονα Νίκη-Φλώρινα με στόχο το 2015 να είναι έτοιμο. Στην Ιόνια Οδό τώρα θέση πήρε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία που εκφράζει την αγωνία της για την τύχη του μεγάλου αναπτυξιακού έργου το οποίο έχει «παγώσει» εδώ και ένα χρόνο.

Μία ολόκληρη πόλη έχει βρεθεί από τις ανασκαφές στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται φυσικά για την παρακαταθήκη που θα αφήσει το κατασκευαστικό μέρος του μεγάλου αυτού έργου ως κληρονομία στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και η μεγαλύτερη και συστηματικότερη αρχαιολογική ανασκαφή που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη βγάζοντας στην επιφάνεια κομμάτια από την ιστορία 2.500 χρόνων που έχει η πόλη που δε σταμάτησε να κατοικείται ποτέ.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στην Κοζάνη έρχεται το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο. Υπεγράφη η σύμβαση για κατασκευή σταθμού ενέργειας στο Αμάρι Ρεθύμνου, για τον Βιολογικό στις Μοίρες, και για τα έργα στο λιμάνι Τούρλος στη Μύκονο. Ξεκινούν τα έργα για την παράκαμψη Λάρισας και το έργο κατασκευής του φράχτη στον Έβρο. 120 εκ. ευρώ για έργα υγείας στη Ρόδο υποσχέθηκε η Περιφέρεια. Στο Δήμο Χανίων παραχωρήθηκε το Ποδηλατοδρόμιο με στόχο την αξιοποίηση του.

Στο ΕΣΠΑ μπήκε το έργο αποχέτευσης σε περιοχές της Πάτρας. Πολλά έργα αναμένεται να ξεμπλοκάρουν με την κατάργηση της ΜΠΕ σε όλη την Ελλάδα. Στο Δήμο Ηρακλείου παραχωρείται και το Παγκρήτιο Στάδιο με την ελπίδα να αξιοποιηθεί. Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το έργο μετατροπής των Δημοτικών Σφαγείων σε χώρο πολιτισμού.

Παράταση δόθηκε στην περαίωση του έργου Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά που όμως είχε και την ατυχία να έχει καταρρεύσεις σε τμήματα του νέου δρόμου δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα τόσο και οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Με ανακοίνωση έκπληξη η Περιφέρεια Κ.Μακεδονία τάχθηκε κατά της κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Μουδανιά-Ποτίδαια.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σημαντικό αφιέρωμα του ypodomes.com στα συστήματα Μετρό σημαντικών πόλεων της Ευρώπης σε σχέση με την Αθήνα. Μπείτε στα αφιερώματα και διαβάστε τις πολύ ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις.

Στην Τουρκία πήρε έργο βιολογικού η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ύψους 25.000.000 ευρώ. Στη Βιέννη γιορτές και πανηγύρια είχαμε λόγω της επετείου των 50 χρόνων από τη λειτουργία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Στην Τουρκία και πάλι θέμα δημιουργήθηκε καθώς κόντεψε να ξεμείνει από φυσικό αέριο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα. Στη Βουλγαρία απαγόρευσαν γεωτρήσεις που χρησιμοποιούσε αμφιλεγόμενη μέθοδο και που θεωρείται ύποπτη για την πρόκληση μικροσεισμών.

Στην Αγγλία Κινέζοι αγόρασαν ποσοστό από την εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου. 1, 7 τρις θα στοιχίσει στη Γερμανία η απόφαση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Πηγή:ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα