Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στις υποδομές την εβδομάδα 13-19 Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Η εβδομάδα που μόλις τελείωσε χαρακτηρίστηκε ως μέτρια. Οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις δεν άφησαν πολλά περιθώρια για δράσεις και τα νέα της εβδομάδας κινήθηκαν σε επίπεδα κυρίως συνηθισμένων ειδήσεων. Ας δούμε την αναλυτική κίνηση της εβδομάδας:
Αγώνας γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να συνδεθούν οι οδικοί άξονες Ε65 και Εγνατία Οδό και να μην σταματήσει ο δρόμος στην Καλαμπάκα. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον Ε65 και την χάραξη στο τμήμα Καλαμπάκα-Εγνατία Οδός είναι το μεγάλο αγκάθι για τον αυτοκινητόδρομο της Δυτικής Θεσσαλίας που ξεκινά από τη Λαμία.

Κάτι φαίνεται να γίνεται στον όμιλο του ΟΣΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο είχαμε για πρώτη φορά πλεόνασμα ενώ συνολικά για το 2011 οι ζημιές συρρικνώθηκαν στα 33.000.000 ευρώ. Το 2012 αναμένεται να είναι η χρονιά που ο όμιλος του ΟΣΕ θα είναι για πρώτη φορά κερδοφόρος και να αποτελέσει την βάση για την ιδιωτικοποίηση του.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στην προώθηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ από το ΥΠΕΚΑ. Το project αναμένεται στην πλήρη του μορφή να φέρει έσοδα 80 δις ευρώ, να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά σε 200.000 στρέμματα να απασχοληθούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και να κάνει την Ελλάδα εξαγωγέα ρεύματος προς την Δυτική Ευρώπη. Προς το παρόν γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες.

Advertisement

Σε δημοπράτηση βγήκε η μελέτη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού τμήματος Αλφειός- Καλαμάτα. Στην ΕΡΓΟΣΕ αναμένουμε αυτή την εβδομάδα την δημοπράτηση του τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος, του σημαντικότερου έργου αυτής της περιόδου στον Σιδηρόδρομο.

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών το κονδύλι των 110.000.000 ευρώ για τα έργα αναβάθμισης στο Αεροδρόμιο των Χανίων. Η δημοπράτηση αναμένεται πολύ σύντομα και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα της δεκαετίας για την Κρήτη.

Στη Βουλή ο φάκελος με τη σύμβαση της Αττικό Μετρό για την επέκταση της Γραμμής 3 από το Χαϊδάρι στον Πειραιά. Η επέκταση μήκους 7,5 χλμ με 6 σταθμούς θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και θα διαρκέσει τα επόμενα 5,5 χρόνια.

Εξελίξεις έχουμε και στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού καθώς δημοσιεύτηκε το σχέδιο. Συνολικά θα κατασκευαστεί μία νέα πόλη μέσα στην πόλη αλλά και ένα τεράστιο αστικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων που θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Μικρή κατολίσθηση είχαμε στον περιμετρικό της Αρχαίας Ολυμπίας. Κινήσεις γίνονται στη Ρόδο για την ολοκλήρωση του έργου φαντάσματος Ρόδος-Λίνδος. Η COSCO δείχνει να ενδιαφέρεται για όλο τον ΟΛΠ αλλά και τον ΟΛΘ.

Η ένωση εφοπλιστών ζητά επίσπευση της κατασκευής δεύτερου τελεφερίκ στο νησί της Σαντορίνης. Ολοκληρώνεται η ανάπλαση στο ¶λσος Περιστερίου. Σε τέλμα οι εργασίες στο Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Advertisement

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε να λειτουργεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του κόσμου. Στην Κύπρο ξεκίνησαν τα έργα για την μεγάλη ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. Παραμένοντας στην Κύπρο, υπογράφηκε η είδηση για την υποθαλάσσια σύνδεση με καλώδιο οπτικών ινών με τον Λίβανο ενώ ξεκινά και β` γύρος αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ.

Στις ΗΠΑ αναμένεται να πέσει πακτωλός χρήματος για νέους αυτοκινητόδρομους και υποδομές με στόχο η χώρα να επανέλθει για τα καλά σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αποσύρθηκε Ρώμη από την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2020 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πηγή:ypodomes.com
 

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα