Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στις υποδομές την εβδομάδα 12-18 Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Η εβδομάδα που πέρασε είχε σημαντικές ειδήσεις με δεσπόζουσα αυτή της υπογραφής της σύμβασης της Αττικό Μετρό με την Siemens για την σηματοδότηση των 7 παγωμένων σταθμών. Κατά τα άλλα οι ειδήσεις γύρω από το Ελληνικό και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ολοένα και αυξάνονται.

Το επόμενο δίμηνο περιμένουμε πολλά έργα ν α βγουν στην επιφάνεια και έτσι βδομάδα την βδομάδα αναμένουμε μεγάλα θέματα στο χώρο των έργων και των υποδομών. Ας δούμε όμως αναλυτικά την κίνηση της εβδομάδας που τελείωσε.

Τα έργα του Μαλιακού Κόλπου είναι και αυτά ενταγμένα στα προβληματικά έργα. Ξεκίνησαν το 2007 με σκοπό να ολοκληρωθούν το 2010 αλλά τελικά από το 2009 τα έργα σταμάτησαν λόγω προβλημάτων της εταιρείας. Από τότε η πρώτη εργολαβία που αφορά την παράκαμψη Λαμίας προχώρησε και θα την αναλάβει η εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ ενώ το μεγάλο έργο Στυλίδα-Ράχες παραμένει εγκλωβισμένο και μάλιστα προς το παρόν δεν διακρίνεται λύση.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει εταιρείες από όλο τον κόσμο για το φιλέτο του Ελληνικού. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης και είναι φυσικό να τραβά τα βλέμματα ενώ το project περιλαμβάνει πολύ μεγάλες εκτάσεις για δόμηση και 1.500 στρέμματα για πάρκο.

Προχωρούν τα έργα στον Σιδηροδρομικό άξονα της Πελοποννήσου. Δημοπρατήθηκε το τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος, ενώ προχωρούν οι μελέτες για τα τμήματα Αλφειός-Καλαμάτα και Πάτρα-Πύργος. Κατά τα άλλα δεν έχουμε νέα για την προώθηση του μεγάλου έργου της ηλεκτροκίνησης στα τμήματα Αθήνα-Τιθορέα και Τιθορέα-Δομοκός. Με απευθείας διαπραγματεύσεις προχωρά το θέμα του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.

Μετά από χρόνια ενεργοποιείται και πάλι η επέκταση του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Κορωπί-Λαύριο. Βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης και αν όλα πάνε καλά το έργο μπορεί να είναι έτοιμο στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας. Περιλαμβάνει κατασκευή διπλής ηλεκτροκινούμενης σιδηροδρομικής γραμμής και 8 νέους σταθμούς.

Υπεγράφη τελικά η σύμβαση μεταξύ της Αττικό Μετρό και της Siemens για την σηματοδότηση των επεκτάσεων προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Χαϊδάρι. Οι 7 σταθμοί αναμένουμε να ξεκινήσουν την λειτουργία τους σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Έτσι κλείνει ένα σήριαλ 3 ετών που στοίχισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες πολίτες και έτοιμους αλλά κλειστούς σταθμούς.

Συναγερμός σήμανε στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς στο σταθμό Βενιζέλου βρέθηκε μικρή ποσότητα ψευδαργύρου με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση. Τελικά η ποσότητα μετακινήθηκε και φαίνεται πως οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ήταν κατάλοιπα από εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας της Βυζαντινής εποχής.

Γύρω στο 2015 υπολογίζουν από το ΥΠΕΚΑ για την πρώτη εξαγωγή Ελληνικού ηλιακού ρεύματος το οποίο θα γίνει ένα από τα μεγάλα εξαγωγικά μας προϊόντα. Οι εκτάσεις έχουν βρεθεί και πλέον είναι ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει η υλοποίηση. Ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η εταιρεία διαχείρισης και με ποιόν τρόπο ακριβώς θα λειτουργεί μία τόσο εκτεταμένη επένδυση.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
BP και SHELL ενδιαφέρονται για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Προς υπογραφή βαίνει η σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ για την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Θλιβερή πρωτιά για τα τροχαία ατυχήματα είχε η Ήπειρος για τον Δεκέμβριο του 2011. Τον Μάιο ξεκινά το τμήμα Γορίτσα- Αγριά στον Περιφερειακό Βόλου.
Στο Δήμο Αθηναίων πέρασε ο Εθνικός Κήπος. Στο ΕΣΠΑ μπήκε έργο ύδρευσης στο Δήμο Πύλης και τα έργα αναβάθμισης του ΚΕΛ Μαρκοπούλου. Επίσης στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν έργα αποχέτευσης στην Ηράκλεια Σερρών. Σύσκεψη στην Κέρκυρα για τα παγωμένα έργα στο λιμάνι.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην Κροατία αποφάσισαν να χτίσουν νέο επιβατικό σταθμό στο Αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ. Στη Κύπρο ζητούν την προώθηση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Λεμεσός- Σαιττά. Συμφώνησαν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με την ονομασία South Caucasus. Στην Κροατία και πάλι ξεκινά η μελέτη για τον αγωγό Αδριατικής – Ιονίου. Στη Γαλλία πράσινο φως δόθηκε για την κατασκευή των υψηλότερων κτιρίων στην Ευρώπη.

Πηγή:ypodomes.com
 

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα