Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στις υποδομές της εβδομάδας 19-25 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η εβδομάδα που κατέληξε στα Χριστούγεννα έφερε μια μικρή πτώση στην κίνηση των ειδήσεων όλες τις μέρες. Ακόμα και έτσι είχαμε πολύ σημαντικές ειδήσεις. Το ενδιαφέρον μπορεί να μεταφέρεται για μετά τις γιορτές, αλλά τα έργα σίγουρα δεν περιμένουν.

Τα έργα των παγωμένων αυτοκινητόδρομων εξακολουθούν να απασχολούν καθημερινά και αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή και ένα-ένα τα έργα να επιστρέψουν σε ρυθμούς κατασκευής. Σημαντικές ειδήσεις είχαμε για την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, τον Σιδηρόδρομο, την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα. Ας δούμε την κίνηση της εβδομάδας αναλυτικά:

Τα έργα Σιδηρόδρομου είχαν και αυτά την τιμητική τους. Το επόμενο διάστημα υπογράφεται συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση της σήραγγας Καλλιδρόμου μήκους 9χλμ, ενώ για την ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Τιθορέα -Λιανοκλάδι-Δομοκός έρχεται εργολαβία σκούπα και μάλιστα σύντομα.

Για τα έργα Σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο εντός του Γενάρη θα υπογραφεί η σύμβαση για το έργο που ολοκληρώνει την σύγχρονη υποδομή στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη (Αίγιο). Μέσα στο 2012 θα δημοπρατηθεί και το έργο Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος και σε αναμονή είμαστε και για το έργο Ψαθόπυργος-Ρίο.

Σημαντικά ήταν τα νέα για την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης που τελικά θα γίνει ανισόπεδη από το σημείο σύνδεσης με την Εθνική μέχρι και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ενώ από εκεί μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα θα δημιουργηθεί ένας νέος υπερυψωμένος δρόμος για την διαμπερή κίνηση των οχημάτων από και προς Αεροδρόμιο και Χαλκιδική. Οι δύο δημοπρατήσεις θα γίνουν το 2012.

Ξεκίνησαν και οι πρώτες κατεδαφίσεις στο χώρο του Ελληνικού που βρίσκεται και επίσημα σε καθεστώς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του. Τα σπουδαία θα έρθουν από την ¶νοιξη που θα γίνει γνωστό ποιοι όμιλοι ενδιαφέρονται για το «φιλέτο» της Αθήνας. Ήδη η Lamda Development έδειξε πρώτη το ενδιαφέρον της.

Ξεκίνησαν οι εκσκαφές στο Φαληρικό Δέλτα (στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου) και οι τεχνικές εταιρείες σε Ελλάδα και Ευρώπη θα κονταροχτυπηθούν για το έργο των 566 εκ. ευρώ που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Νιάρχου. Και όταν ξέρεις ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη τότε το κίνητρο είναι τεράστιο. Ο ανάδοχος αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Υπεγράφη και η 3η εργολαβία για την ολοκλήρωση της ΕΟ Λάρισας-Τρικάλων που μπαίνει επιτέλους ξανά σε τροχιά κατασκευής. Ο στόχος είναι τα έργα να ολοκληρωθούν σε όλες τις εργολαβίες και να δοθεί ο δρόμος μέσα στο 2014. Αυξάνεται η ανησυχία για τον άξονα Μουδανιά-Ποτίδαια που εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένος.

Έγινε η δημοπράτηση για την ολοκλήρωση του άξονα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας. Μειοδότης αναδείχθηκε η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-ΑΕΓΕΚ και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2012, αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Αν όλα κυλήσουν ομαλά ο άξονας θα ολοκληρωθεί το 2015

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Σε εξέλιξη είναι τα έργα στο Νέο Νοσοκομείο Αγρινίου. Αλλάζουν χέρια τα μεταλλεία της Χαλκιδικής και η εταιρεία ονομάζεται Eldorado, τυχαίο; Ξεμπλοκάρει το θέμα των εργοστασίων απορριμμάτων της Αττικής και έρχεται η σύμβαση κατασκευής. Ξανά στο προσκήνιο το lifting της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι για τις μελέτες που αφορούν τα έργα ανάπτυξης των υποδομών της ΔΕΘ.

Σε δημόσια διαβούλευση για το πρόγραμμα «πράσινες ταράτσες». Ξεκινά δειλά το έργο του Περιφερειακού Καλαμάτας. Ενέκρινε η Περιφέρεια την ακτοπλοϊκή σύνδεση Μεσολογγίου με τα Ιόνια Νησιά. Διαγωνισμός για πρότυπο βιοκλιματικό νηπιαγωγείο ξεκίνησε στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ξεμπλοκάρει η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καρδίτσα-Λάρισα. Πράσινο από το Δήμο Αθηναίων (και πάλι) για την διπλή Ανάπλαση σε Αλεξάνδρας και Βοτανικό.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Σεούλ λόγω μιας Ολλανδικής εταιρείας που θέλησε να κατασκευάσει αντίγραφο των Δίδυμων Πύργων στην Κορεατική πρωτεύουσα. Στην Κύπρο ξεκινά η μεγάλη επένδυση του Κατάρ στο νησί με την δημιουργία ξενοδοχείου στη Λευκωσία.

Πηγή:ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα