Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στα έργα υποδομών την εβδομάδα 5-11 Μαρτίου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Εξελίξεις έχουμε στα μεγάλα έργα που προωθούνται καθώς η χώρα αρχίζει να ασχολείται σιγά-σιγά με τα του οίκου της περισσότερο σε σχέση με τον τελευταίο χρόνο που η πολιτική ατζέντα δεν είχε χώρο για αναπτυξιακή πολιτική.

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως χωρίς αναπτυξιακά έργα διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα το όραμα της ανάπτυξης θα μείνει απλώς όραμα. Για να δούμε τις σημαντικότερες εξελίξεις της εβδομάδας που τέλειωσε εχτές:

Σημαντικά έργα θα δημοπρατήσει η Αττικό Μετρό μέχρι το 2015. Περιμένουμε την δημοπράτηση για την πρώτη φάση της γραμμής 4, την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ από το Φάληρο στον Πειραιά αλλά και τις επεκτάσεις του Τραμ σε Πειραιά, Κερατσίνι-Πέραμα, Αργυρούπολη και Πατήσια.
Μάχη για τη β` φάση των έργων ?ΣΔΙΤ του ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την τηλεματική. Μετά τα μπλεξίματα με το ΣτΕ τώρα οι δημοπρατήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι και να δούμε τα δύο έργα να υλοποιούνται και μέχρι το 2014 να λειτουργούν αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

Στις 8 Μαΐου δημοπρατείται το έργο αναβάθμισης του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, έργο απαραίτητο μετά το έργο της επέκτασης προς τη θάλασσα που φυσικά πρέπει να έχει ομοιογενή χαρακτηριστικά για την ασφάλεια των αεροπλάνων. Το κόστος του ανέρχεται σε 38 εκ. ευρώ.

Στις 8 Μάιου και η δημοπράτηση στο τμήμα Ροδοδάφνη -Ψαθόπυργος που περιλαμβάνει την μεγάλη σήραγγα Παναγοπούλας μήκους 4,5 χλμ. Το έργο με κόστος 310.000.000 ευρώ αν ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο σε 3 χρόνια σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διακήρυξης.

Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης της Αττικό Μετρό με τη Siemens για τους 7 παγωμένους σταθμούς. Οι εργασίες περιμένουμε να ξεκινήσουν άμεσα ενώ για τη λειτουργία τους οι αισιόδοξοι τοποθετούν τις αρχές του 2013 ενώ οι απαισιόδοξοι το Καλοκαίρι του 2013.

Επιτέλους κάτι κινείται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το στοιχειωμένο έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα επιτέλους πάει προς υπογραφή μετά από 1 χρόνο καθυστέρησης. Σύντομα περιμένουμε και τη έναρξη της δεύτερης φάσης της Μαρίνας στην Α` προβλήτα με σημαντικές συμμετοχές λόγω της στρατηγικής θέσης που θα αναπτυχθεί, 300 μέτρα από την πλατεία Αριστοτέλους.

Συμπληρωματική σύμβαση 41,8 εκ. ευρώ για το Μετρό Θεσσαλονίκης λόγω αρχαίων. Τώρα πια το χρονοδιάγραμμα γίνεται όλο και μεγαλύτερο καθώς οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποδειχθεί «αιώνιες» και η εξέλιξη του έργου αναιμική. Με έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα, πρώτα γίνονται οι κατασκευές και μετά παίρνουν τις εγκρίσεις που επιτρέπει να τις κάνουν!! Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2012.

Τα καλά νέα έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε εδώ και 3 χρόνια μόνο από τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα. Ο Υπουργός Υποδομών κος Βορίδης ενημέρωσε πως σε 2 μήνες το πολύ ο δρόμος θα φτάσει λίγο έξω από την Καλαμάτα μαζί με ένα λειτουργικό τμήμα από τα Παραδείσια μέχρι την Τσακώνα. Επίσης σε 2 χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο Περιμετρικός της πόλης.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Υπογράφηκαν οι συμβάσεις: για το έργο αποχέτευσης στα Καλάβρυτα, τα αντιπλημμυρικά έργα στο Πάτημα Χαλανδρίου, την κατασκευή δύο νέων κυψελών στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη,. Ανάδοχος της παράκαμψης Μάκρης και Μακρακώμης αναδείχθηκε η ΚΛ.ΡΟΥΤΣΗΣ ΑΕ. Η ΔΕΗ θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα 4 γεωθερμικά πεδία ανά την Ελλάδα.

Σχέδια για δημιουργία δύο μονάδων για επικίνδυνα απόβλητα. Ολοκληρώνεται η επέκταση του φυσικού αερίου στο Λουτράκι. Ακυρώθηκε η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στο Μαρκόπουλο. Στο Δήμο Θάσου πέρασε το λιμενικό ταμείο του Νησιού. Η ΓΑΙΑΟΣΕ πωλεί τις 3 θυγατρικές της εταιρείες φωτοβολταϊκών σε Λάρισα, Καρδίτσα και Αττική-Βοιωτία.

Δημοπρατούνται: η ολοκλήρωση της παράκαμψης Μαλίων στον ΒΟΑ Κρήτης, η παραχώρηση για 100 χρόνια του ακινήτου στην Κασσιώπη Κέρκυρας, το έργο αποχέτευσης στις Σπέτσες και αντίστοιχο στην Καλαμαριά. Πράσινο φως στη ΔΕΗ για κατασκευή αιολικού πάρκου 1,2 MW στην όμορφη Σίφνο.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Άσχημα τα πράγματα στη Βραζιλία καθώς μόλις τα 9 από τα 49 απαραίτητα έργα έχουν ξεκινήσει 2 χρόνια πριν το πρώτο σφύριγμα έναρξης αγώνα! Στη Βουλγαρία παραχωρούν τα Αεροδρόμια σε Σόφια και Μπάλτσικ. Στη Ρουμανία ο Ακτωρας κατέθεσε προσφορά για την επέκταση της 4ης γραμμής του Μετρό στο Βουκουρέστι.

Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Ανασκοπήσεις

Οι Εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών: 24-30 Ιουνίου 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αττική Οδός μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις υποδομές την εβδομάδα που πέρασε. Ωστόσο η ειδησεογραφία έστω και προεκλογική, ήταν ενδιαφέρουσα και σε κάποια σημεία σημαντική. Ας δούμε όμως τι συνέβη τελικά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Υπ.ΥΠΟΜΕ ανέστειλε τις προγραμματισμένες αυξήσεις στην τιμή του διοδίου της Αττικής Οδού. Από την πλευρά της η εταιρεία απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Στη Β` φάση περνά ο διαγωνισμός για το Εμπορευματικό Κέντρο “Θριάσιο 2”, εκτός μένει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση καθώς μένουν λίγες μέρες για τις εκλογές.

Στο Μετρό της Αθήνας για το 2020 παραπέμπεται η λειτουργία των σταθμών ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ μιας και δύο παράπλευροι διαγωνισμοί κράτησαν πίσω τη λειτουργία τους που ήταν προγραμματισμένη για το φετινό καλοκαίρι.

Τα έργα μεταμορφώνουν το Αεροδρόμιο της Μυκόνου και με την ολοκλήρωση τους το 2021, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αλλαγή της σημερινής εικόνας των αεροδρομίων. Ο αεροσταθμός θα έχει ενταγμένα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Στους Υδρογονάνθρακες, στο ΥΠΕΝ υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα οικόπεδα της Κρήτης με ΕΛΠΕ – Total – ExxonMobil ξεκινώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο έχει να καταστήσει την χώρα μας ως ενεργειακό διεθνή παίκτη. Τα αποτελέσματα θα πάρουν αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στην εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων προχωρά ο Δήμος Νίκαιας – Αγ .Ι. Ρέντη. Έσπασαν το φράγμα του 5% στην προμήθεια ηλεκτρισμού Ήρων και Protergia. Η MYTILINEOS αποκτά το 100% της METKA EGN. Επένδυση 7 εκατ. ευρώ για 5άστερο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον τερματικό του Μετρό. Στα 10εκατ.ευρώ η επιδότηση του Δημοσίου στη Νέα Οδό για τη μη λειτουργία διοδίων σε Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο και Χαλκίδα το 2018. Ξεκινά η οριστική μελέτη για το νέο Λιμάνι της Πάρου.

Γήπεδο ΑΕΚ: 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών. Ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης του Νότιου Αφάντου στην Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd. Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών με ορίζοντα 20ετίας. Εγνατία Οδός: Σε δημοπράτηση δύο έργα αποκατάστασης οδοστρώματος με 22,4εκατ.ευρώ. Παράταση για τον Σεπτέμβριο στον διαγωνισμό για τα 750 αστικά λεωφορεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέο διεθνές έργο πληροφορικής, για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ENISA και Cedefop εξασφάλισε ο Όμιλος ΟΤΕ.

ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ανασκοπήσεις

Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών 10-23 Ιουνίου 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο ακόμα εβδομάδες του Ιούνη πέρασαν και τα γεγονότα τρέχουν. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και τα κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία τους με προγράμματα, ομιλίες, διαξιφισμούς. Στο χώρο των υποδομών και των μεταφορών αδιαμφισβήτητα, το απόλυτο γεγονός, ήταν το 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών το οποίο συγκέντρωσε την προσοχή και των δύο κλάδων. Πιο αναλυτικά.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Ανακλήθηκε η απόφαση αναδοχής για την εργολαβία-σκούπα στο Άκτιο-Αμβρακία. Αυτό μας γυρνάει στην αρχή του διαγωνισμού και πλέον όλα είναι ανοιχτά για το ποιος θα αναλάβει αυτό το σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο έργο.

Ξεκινούν στο Μετρό Αθήνας οι τοπογραφικές μελέτες για την επέκταση της Γραμμής 4 στην Πετρούπολη και της επέκτασης προς Καματερό της Γραμμής. Είναι το πρώτο βήμα για την ωρίμανση των σχετικών έργων που θα μας απασχολήσουν κάποια χρόνια αργότερα.

Αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε η εταιρεία και φυσικά ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων. Το γεγονός είναι ότι η τιμή φτάνει τα 3 ευρώ και απο 1.1.2020 τα 3,30 ευρώ.

Έκπτωτος από τις 2 εργολαβίες του Πάτρα – Πύργος ο Καλογρίτσας περιπλέκοντας για μία ακόμα φορά την κατάσταση στο πολύπαθο αυτό έργο. Τώρα η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και φυσικά στο ποιος τελικά θα αναλάβει αυτές τις δύο εργολαβίες.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από το 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών στο Μέγαρο Μουσικής. 45 ομιλητές έδωσαν το δικό τους στίγμα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Το πάνελ των κατασκευών εκρηκτικό με διαξιφισμούς ενώ σε το πάνελ των μεταφορών απέδειξε για μία ακόμα φορά την γεωμετρικά ανοδική πορεία του κλάδου.

Βράβευση του ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Ηπείρου στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ως το έργο της χρονιάς 2018, από τη σχετική ψηφοφορία που είχε γίνει στο τέλος της χρονιάς. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Νίκος Μαντζούφας, Τατιάνα Καλογιάννη και Γιώργος Αγραφιώτης.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Προσλαμβάνονται σύμβουλοι για την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης στους Αυτοκινητόδρομους. Θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι όροι λειτουργίας σταθμών βαρέων οχημάτων. Η Κ/Ξ ΤΕΚΑΛ-ΠΕΤΡΗΣ μειοδότησε στο έργο της εργολαβίας-σκούπας για την Περιφερειακή Κατερίνης. Υπογράφηκε η σύμβαση για νέο Αιολικό Πάρκο της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά. Το Φθινόπωρο η είσοδος της ΔΕΗ στο ενεργειακό “double play” με ρεύμα και φυσικό αέριο. Έργα άνω των 4 δισ. ευρώ από την Αττικό Μετρό την επόμενη δεκαετία. AEGEAN: Για ένατη συνεχή χρονιά καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη. ΚΤΥΠ ΑΕ: Υπογραφή σύμβασης για έργα στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος: 2 χρόνια αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Σιγκαπούρη με Scoot!. Το βραβείο «Μεταφορική Εταιρεία για το 2018» έλαβε η Turkish Airlines στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών. Γιάννης Μυλόπουλος: Δημοπρατούνται οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ισχυροποιείται η παρουσία της ΑΒΑΞ στο Κατάρ με την εξαγορά τριών θυγατρικών της J&P Overseas. Στη Σωληνουργεία Κορίνθου η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου 150 χλμ. για λογαριασμό της ιταλικής Snam. Εγκαίνια για τη νέα Μονάδα Αφαλάτωσης στη Νίσυρο. ΑΚΤΩΡ: Ανάδοχος για σιδηροδρομικό έργο €627 εκατ. στη Ρουμανία. Το Σχέδιο Γιούνκερ φθάνει σχεδόν τα 410 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ανασκοπήσεις

Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών 1-9 Ιουνίου 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρώτη καλοκαιρινή εβδομάδα είναι εδώ και τις εκλογές προ των πυλών το ενδιαφέρον στρέφεται στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο οι εξελίξεις στο χώρο των υποδομών και των μεταφορών συνεχίζει να έχει ενδιαφέρουσες εξελίξεις, τις οποίες τις παρακολουθούμε καθημερινά. Οι σημαντικότερες είναι οι παρακάτω:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Δύο νέα σιδηροδρομικά έργα υπεγράφησαν και ξεκινούν. Το πρώτο αφορά την κανονικοποίηση-ηλεκτροκίνηση του τμήματος Ισθμός-Λουτράκι και το δεύτερο την κατασκευή δύο νέων σιδηροδρομικών γεφυρών στο Γαλλικό Ποταμό. Τα έργα έχουν διάρκεια 36 και 24 μήνες αντίστοιχα.

Οι Σήραγγες της Αττικής Οδού απέκτησαν …όνομα ύστερα από 15 χρόνια λειτουργίας καθώς αποφασίστηκε να ονοματοδοτηθούν κυρίως για επιχειρησιακούς λόγους.

Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι. Πρόκειται για προπαρασκευαστικές και αρχαιολογικές εργασίες που θα μας οδηγήσουν στο κυρίως έργο. Το 2020 αναμένεται να είναι η χρονιά πλήρους ενεργοποίησης του project.

Τέλος Ιουνίου στην κυκλοφορία και το δεύτερο ρεύμα της νέας παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος. Ήδη λειτουργεί το πρώτο ρεύμα προς Γλυφάδα. Μετά θα ακολουθήσει η καθαίρεση της παλιάς παραλιακής και η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Σύμβαση ΕΡΓΟΣΕ – Siemens Mobility για την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς – Αθήνα -Τιθορέα – Λιανοκλάδι. Επένδυση της Hines στο ακίνητο της Ακαδημίας Πλάτωνος – Νέο Leroy Merlin στη Λ. Κηφισού. Opening είχαμε για το Academia of Athens, το νέο ξενοδοχείο επί της Ακαδημίας. Αλεξανδρούπολη: Οριστικός ανάδοχος για τα έργo γεωθερμίας στο Αρίστηνο. Αύξηση της επιβατικής κίνησης για την Aegean το Α΄ τρίμηνο 2019. Αυξήθηκε σημαντικά η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια της χώρας το πρώτο τετράμηνο του 2019. Πρόεδρος του International Road Federation εξελέγη ο Β. Χαλκιάς για τα επόμενα 3 χρόνια. Πάνω από 10 εκατ. ευρώ η επένδυση για τη μεγαλύτερη 5άστερη μονάδα στην Πάρο.

Νέα δίκτυα φυσικού αερίου 100 χλμ. δρομολογούνται στην Περιφέρεια Αττικής. Ξεκίνησε το μεγάλο έργο για το νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ της Πάτρας στους Μύλους. Υπεγράφη και ξεκινά το μεγάλο κτιριακό έργο για την Τεχνόπολη ΙΑΣΩΝ στο Βόλο. Βρέθηκε ακίνητο στα Χανιά για το νέο ξενοδοχειακό project Εθνικής Πανγαία-Dimand, κόστους άνω των 50 εκατ. ευρώ. Σε δημοπράτηση με 24εκατ.ευρώ η ολοκλήρωση των υποδομών στην Ποντοκώμη Κοζάνης. Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος: Στο 7,8% η αύξηση της επιβατικής κίνησης το πρώτο 5μηνο. Στο ΕΣΠΑ με 45,6 εκατ. ευρώ η ενεργειακή αναβάθμιση 14 νοσοκομείων. Θεσσαλία: Σε δημοπράτηση οι αγωγοί και τα δίκτυα αποχέτευσης Ν. Αγχιάλου με 2 εκατ. ευρώ. «Πράσινο φως» ΣτΕ για τη επέκταση του λιμένα Πειραιά. Στο τέλος Αυγούστου οι προσφορές για το έργο ΣΔΙΤ “Ultra Fast Broadband”. Εγκρίθηκε και από το ΤΑΙΠΕΔ η τοποθέτηση Σχίζα στην Εγνατία Οδό.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα