Connect with us

Επικαιρότητα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Τα σημαντικότερα γεγονότα από 12 μέχρι 18 Μαίου 2014

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα γεγονότα στα έργα με την ματιά του ypodomes.com

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε και όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα γεγονότα έμειναν στην σκιά της. Ας δούμε τα σημαντικότερα νέα:

Προκηρύχθηκε μετά από 2,5 χρόνια και πάλι η κατασκευή για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Το άμεσο κόστος φτάνει τα 800εκ.ευρώ ενώ συνολικά θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ. Θα κατασκευαστεί με παραχώρηση για 35 χρόνια και υπόσχεται να αλλάξει την εικόνα της Κρήτης διεθνώς ενώ θα δώσει απασχόληση σε χιλιάδες σημερινούς άνεργους.

Προκηρύχθηκαν τα έργα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του ΤΑΡ. Συγκεκριμένα θα έχουμε 5 ξεχωριστές εργολαβίες οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2015 και να ολοκληρωθούν το 2019. Το ίδιο έτος θα ξεκινήσει και ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας.

Ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής σχολείων με ΣΔΙΤ στην Αττική κόστους 135εκ.ευρώ. Τα έργα ανέλαβαν οι ΚΞ ΑΤΕΣΕ-Δομική Κρήτης και J&P και θα ολοκληρωθούν το 2016. Τα σχολεία θα είναι πρότυπα λειτουργίας και συντήρησης καθώς οι παραπάνω εταιρείες θα είναι  υπεύθυνες για φύλαξη, συντήρηση και επισκευές για 25 χρόνια.

Μετατέθηκαν τελικά τα 3 νέα έργα με παραχώρηση για τις Υποθαλάσσεις Ζεύξεις Σαλαμίνας, Λευκάδας και άξονα Ελευσίνα-Θήβα. Οι νέες ημερομηνίες είναι για τα τέλη Σεπτεμβρίου, προβληματίζοντας για τις συνεχόμενες παρατάσεις τους.

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα και θα διαρκέσουν για 3 χρόνια. Το Δημόσιο περιμένει πως από την εκμετάλλευση αυτών των 3 περιοχών θα έχει έσοδα μερικών δις ευρώ.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Νέα λεωφορειακή γραμμή εξπρές από τον ΟΑΣΑ συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με την Ακρόπολη. Δεύτερη παγκοσμίως είναι η Ελλάδα σε ηλεκτροπαραγωγή από ΦΒ. Στην Νήσο Οξυά θα δημιουργηθεί ένα υπερπολυτελές θέρετρο από τον Εμίρη του Κατάρ. Ο ΟΣΕ δημοπράτησε τις μελέτες για την ανισοπεδοποίηση-υπογειοποίηση του τμήματος Πειραιάς-Αθήνα.

Στη Θήβα σε δημοπράτηση μπήκε η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Ολοκληρώθηκε και τυπικά η Εγνατία Οδός με την παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας Περιστερίου, στο Μέτσοβο. Για τον Σεπτέμβριο μετατέθηκε η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης ΟΛΘ-ΠΑΘΕ.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην Σερβία η κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου αναμένεται να γίνει από Ιταλούς. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συμμαχούν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Airbus παρουσίασε νέο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος. Ξεκίνησαν τα πρώτα πιλοτικά δρομολόγια για την αστική θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης. Στη Βουλγαρία η Γαλλική Nexans ανοίγει εργοστάσιο κατασκευής τελεφερίκ.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα