Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2012: Ποια μεγάλα μελλοντικά έργα συζητήθηκαν;

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ελλάδα είναι η χώρα των μελλοντικών έργων

Η Ελλάδα είναι η χώρα των μελλοντικών έργων. Ανέκαθεν είχε το προνόμιο αυτό καθώς οι εξαγγελίες σε αυτή τη χώρα είχε γίνει …επάγγελμα. Ευτυχώς εδώ και 2 χρόνια λόγω κρίσης το φαινόμενο περιορίστηκε και έχουμε περάσει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Ειδικά για τη χρονιά που τελειώνει τα μελλοντικά έργα που εξαγγέλθηκαν και συζητήθηκαν ήταν παλιά και γνωστά που δεν προχώρησαν λόγω κρίσης. Κάποια από αυτά έχουν ιστορία που ξεπερνά την δεκαετία ενώ κάποια άλλα μπήκαν για πρώτη φορά στη ατζέντα των έργων. Ας δούμε ποια μελλοντικά έργα μας απασχόλησαν το 2012:

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΛΑΥΡΙΟ
Το έργο αυτό είχε εξαγγελθεί άλλες δύο φορές την προηγούμενη δεκαετία. Φέτος το θυμήθηκε ο πλέον Υπουργός Υποδομών κος Βορίδης ο οποίος είχε κάνει λόγο για επαναδραστηριοποίηση των μελετών με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας. Από τότε δεν ξανακούσαμε τίποτα για αυτό το έργο που το πλάνο ήταν η επέκταση του από το σταθμό ΚΟΡΩΠΙ νότια προς Λαύριο μέσα από την παλιά χάραξη του τρένου.

MONORAIL ΠΕΙΡΑΙΑ
Το έργο αυτό έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Δήμου και ΟΛΠ. Ο Δήμαρχος είπε ξεκάθαρα πως όσο είναι Δήμαρχος monorail δεν θα δούμε. Ο ΟΛΠ με την σειρά του αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την ένταξη του στο ΕΣΠΑ δηλώνει ανεπηρέαστος και πως το έργο θα γίνει. Πράξεις όμως δεν είδαμε. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπερυψωμένου μέσου σταθερής τροχιάς που θα καλύπτει όλο το λιμάνι και θα διαθέτει 8 σταθμούς.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΡΑΜ ΠΡΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Η είδηση μας ήρθε το Φθινόπωρο πως το έργο αυτό μπορεί να το δούμε να δημοπρατείται το 2013. Είναι μικρό, περιλαμβάνει ένα μικρό ανεξάρτητο κλάδο που θα ξεκινά από το Αμαξοστάσιο του Ελληνικού και θα φτάνει μέχρι το σταθμό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ του Μετρό. Η δημοσιότητα ήταν προσωρινή και μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει κάτι περισσότερο.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα δημοσιεύματα για την περίφημη αναβάθμιση σε κλειστό αυτοκινητόδρομο της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, οργίαζαν και πέρυσι και φέτος αλλά δημοπρατήσεις πουθενά. Τελικά λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος ήρθε η πρώτη προκήρυξη που αφορά το τμήμα Ευκαρπία-Εύοσμος. Για τα υπόλοιπα τμήμα υποθετικά θα μας έρθουν μέσα στο 2013..

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 φούντωσε η παραφιλολογία για τις επεκτάσεις, έργο που συζητείται από το 2001. Θα γίνει η σήραγγα Αργυρούπολης; Θα γίνει η σήραγγα Υμηττού; Θα ενταχθεί η Λ.Κύμης; όλα τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα καθώς το έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Νέο Ρυθμιστικό που ακόμα το ψάχνουμε..

ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ
Το έργο φάντασμα από το 2009 που υποτίθεται ότι δημοπρατήθηκε κατέληξε σε φιάσκο το 2011. Φέτος με την ανάληψη του Υπουργείου ΑΝΥΠ από τον Κωστή Χατζηδάκη ξεκίνησε και πάλι η φημολογία για επαναδημοπράτηση του έργου των 800εκ.ευρώ με παραχώρηση.  Τελικά μέσα στη χρονιά δεν έγινε καμία κίνηση και αναμένουμε..

ΤΡΑΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο Μπουτάρης είναι ο μεγαλύτερος φαν αυτού του έργου και το έχει φέρει στην επιφάνεια. Ο ΣΑΣΘ επίσης το προκρίνει ως κατάλληλο μέσο για την πόλη. Η κουβέντα στο τελευταίο τρίμηνο έχει φουντώσει για τα καλά. Επειδή όμως η χρηματοδότηση που φτάνει τα 500εκ.ευρώ δεν υπάρχει, προβλέπεται περαιτέρω κουβέντα και το 2013.

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ-ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Μόλις ο Βορίδης ανακοίνωσε την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας βγήκαν τα μαχαίρια. Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βγάλαμε. Χωρίς καμία πληροφόρηση ξεκίνησε πόλεμος για ένα έργο που στην καλύτερη περίπτωση θα το δούμε να ξεκινά το 2016. Στη Σαλαμίνα οι γνώμες διίστανται ενώ εμπορικά το έργο θεωρείται φιλέτο. Ο διαγωνισμός του πάντως λόγω του ..υπέροχου οικονομικού κλίματος της χώρας αναβλήθηκε δύο φορές.

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Το ανάποδο συνέβη στην περίπτωση της Λευκάδας. Το έργο ενθουσίασε τους κατοίκους του νησιού που το είδαν ως ευκαιρία για εκτόξευση του τουρισμού με εύκολη πρόσβαση. Το έργο αναβλήθηκε επίσης δύο φορές και αναμένεται το 2013.

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΘΗΒΑ-ΥΛΙΚΗ
Δρόμος που θα παρακάμπτει όλη την Αττική σχεδόν και θα μειώσει κατά 60χλμ την διαδρομή από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προς την Πελοπόννησο. Διάφορες φημολογίες για τον δρόμο τον ήθελαν συνδεδεμένο με την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, άλλοι μίλησαν για δρόμο τέρας 127χλμ που θα «πιάνει» όλη την παραλιακή Αττική, γενικώς η συνωμοσιολογία, πήρε και έδωσε. Και αυτό το έργο μετά από δύο αναβολές το περιμένουμε τον ερχόμενο Απρίλιο.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Εδώ η φαντασία του καθενός οργίασε. Οι φήμες κάθε φορά και διαφορετικές έδιναν την εντύπωση πως στο παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού θα υπήρχε μια «μεταλλαγμένη» εκδοχή του Λας Βέγκας. Άραβες, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι επενδυτές στο καθημερινό μενού. Μύδροι από την αντιπολίτευση για την σμίκρυνση του σχεδιαζόμενου πάρκου, αντιδράσεις των όμορων Δήμων. Το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο ανήκει ο χώρος κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Το 2013 λέγεται πως θα είναι η αποφασιστική χρονιά. Λέγεται..

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ 4
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ελάχιστη δημοσιότητα σε αυτό το πολύ μεγάλο έργο. Οι δηλώσεις περιορισμένες και προσεκτικές καθώς για να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα από το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ μέχρι τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ πρέπει να βρεθεί 1,1 δις ευρώ. Και χρήματα ως γνωστόν, δεν υπάρχουν.

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα