Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2012: τα έργα υπό κατασκευή της χρονιάς

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα έργα υπό κατασκευή ήταν λίγα και μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει οάσεις

Τι χρονιά και αυτή! Τι να πρωτοπεί κανείς για μία χρονιά που διέλυσε σχεδόν όλο τον κοινωνικό ιστό στη χώρα και μας έφερε 2 δεκαετίες πίσω.  Χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, 2 μνημόνια και εκατοντάδες δις ευρώ σε χρέος για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε για αύριο, αλλά για το 2012. Το έτος που πολλοί Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν. Στον τομέα της κατασκευής, των έργων, των υποδομών και των επενδύσεων φτάσαμε σχεδόν στο απόλυτο μηδέν. Παρά την γενική κρίση όμως το δεύτερο εξάμηνο και με μεγάλη προσπάθεια μπορούμε να πούμε πως υπάρχει η ελάχιστη βάση για το επόμενο έτος.

Και φέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν η Ιφιγένεια του Προϋπολογισμού του Κράτους ενώ οι τεχνικές εταιρείες της χώρας πέρασαν μία από τις χειρότερες χρονιές μετά τον Β` παγκόσμιο πόλεμο.

Από την άλλη δεν μπορούμε να μην δούμε τα θετικά αυτής της πλευράς. Δύο πολύ μεγάλα έργα έχουν ξεκινήσει (επέκταση Μετρό προς Πειραιά με 550εκ.ευρώ και Ανάπλαση Φαληρικού Δέλτα με 566εκ.ευρώ) και οι ελπίδες για αναζοπύρωση της κατασκευής είναι πλέον μεγάλες.  Αυτά τα δύο έργα είναι οι ηγέτες των ελληνικών κατασκευών για το 2012 για την ελπίδα για ανάπτυξη και απασχόληση που φέρνουν μαζί τους.

Αρκετά έργα φέτος συμβασιοποιήθηκαν και ξεκίνησαν όπως εκείνα στους κάθετους άξονες της Εγνατίας, οδικά έργα μεγάλα όπως το Θίσβη-Κανάβαρι ενώ ξεμπλέχτηκε το κουβάρι στα δύο έργα του Μαλιακού που δουλεύουν πλέον κανονικά.

Ο μεγάλος ασθενής του κατασκευαστικού 2012 ήταν το Μετρό Θεσσαλονίκης που έβγαλε όσα προβλήματα μπορεί ανθρώπου νους να φανταστεί. Φτάσαμε δε σε τέτοια οριακά σημεία που ο φόβος παύσης του έργου ήταν μεγάλος αλλά το ΥΠΑΝΥΠ έκανε πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες και το έργο υπάρχει ακόμα, έστω τρεκλίζοντας.

ΈΡΓΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2012
1.ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ (Μετρό, Τραμ, Σιδηρόδρομος)
Οι παγωμένες επεκτάσεις του Μετρό ξεπάγωσαν και μέσα στο έτος προχώρησαν σημαντικά. Το μεγάλο έργο επέκταση της γραμμής 3 από το Χαίδάρι στον Πειραιά είναι ένα από τα δύο μεγάλα νέα της χρονιάς καθώς περιλαμβάνει 7,5χλμ υπόγειας γραμμής και 6 νέους σταθμούς. Τα έργα Μετρό στην Αθήνα για το 2012 είναι:
Α.ΓΡΑΜΜΗ 2: ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΟ με 4 σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Β.ΓΡΑΜΜΗ 2: ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ- ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ με 2 σταθμούς (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ)
Γ.ΓΡΑΜΜΗ 3: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΪΔΑΡΙ με τον σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
Δ.ΓΡΑΜΜΗ 3 ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΙΔΑΡΙ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ,ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ)

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης είχαμε τη χειρότερη χρονιά με δεκάδες προβλήματα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η πρόοδος του έργου μέσα στο έτος σχεδόν μηδενική, καθώς φέτος θεωρείται μία χαμένη χρονιά. Η πρόοδος του αγγίζει το 45%  ενώ στα θετικά είναι η έναρξη εργασιών σε Παπάφειο και στα ανατολικά. Οι μετροπόντικες έχουν διανύσει σχεδόν 6χλμ ο καθένας. Το έργο περιλαμβάνει 9,6χλμ υπόγειας διπλής γραμμής και 13 σταθμούς: Ν.Σ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΠΑΠΑΦΗ, ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Στα έργα του ΟΣΕ έχουμε δύο μέτωπα. Το μέτωπο της Πελοποννήσου από το Κιάτο μέχρι τη Ροδοδάφνη Αιγίου έχουμε σε εξέλιξη κάποιες εργολαβίες και η ολοκλήρωση τους μας πάει στο 2016. Το μήκος των έργων είναι σε ακτίνα περίπου 80χλμ. Δυστυχώς μέσα στο έτος διαλύθηκαν δύο μεγάλες εργολαβίες.
Το μέτωπο σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία είναι από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι και από εκεί μέχρι τον Δομοκό με τα έργα να φτάνουν σε επίπεδο ολοκλήρωσης. Συνολικά είναι 106χλμ και αναμένεται να λειτουργήσει το 2015.

2.ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του βασικού άξονα καθώς μέσα στο έτος είχαμε παραδόσεις τμημάτων και ο δρόμος έφτασε μέχρι την Καλαμάτα. Μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε στην κυκλοφορία και το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα που τόσο έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν. Συνεχίζονται και τα έργα στον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη καθώς και ο Περιμετρικός Καλαμάτας που θα ολοκληρωθούν το 2013.

Το έργο του οδικού άξονα ‘Ακτιο- Αμβρακία είναι σε πλήρη κάμψη. Τα προβλήματα του ομίλου ΑΕΓΕΚ έφεραν πληθώρα προβλημάτων και κανείς πλέον δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.  Έχει μήκος 48χλμ και θα όταν ολοκληρωθεί το 2014 με πάρα πολλά ερωτηματικά.

ΜΕΓΑΛΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Φέτος είχαμε ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά καθώς υπό κατασκευή συνεχίζουν να είναι τα οδικά τμήματα: Καρτέρι -Πάργα (Ήπειρος), Ποτίδαια- Κασσάνδρα, Θέρμη- Γαλάτιστα (Κεντρική Μακεδονία), Μαρκόπουλο- Καλύβια-Ανάβυσσός (Αττική) και η κατασκευή Ανισόπεδου Κόμβου σύνδεσης των Παραγλαύκιων Αρτηριών με το Νέο Λιμάνι της Πάτρας.

Ξαναζωντάνεψαν τα εργοτάξια στα δύο έργα του Μαλιακού για την Παράκαμψη Λαμίας και την Παράκαμψη Στυλίδας ενώ τα νέα οδικά έργα που ξεκίνησαν είναι τα: Καλλονή-Σίγρι, Θίσβη-Κανάβαρι, ολοκλήρωση Περιφερειακού Βόλου. Στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το μεγάλο έργο της κατασκευής του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 που θα ενώνει την Εθνική Οδό με την Περιφερειακή

Υπό κατασκευή είναι τα έργα του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης στα τμήματα: Άγιος Νικόλαος- Καλό Χωριό ενώ ξεκίνησε και το νέο έργο στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος. Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας υπό κατασκευή είναι τα τμήματα Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή (κάθετος Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή), Νίκη-Φλώρινα (κάθετος Κοζάνη- Νίκη), Αρδάνιο-Μάνδρα-Ψαθάδες (κάθετος Αρδάνιο- Ορμένιο), Κομοτηνή- Σύνορα (όλος ο κάθετος).

Στα έργα ανάπλασης πριν λίγους μήνες ξεκίνησε το πολύ μεγάλο έργο της Ανάπλασης  του Φαληρικού Δέλτα (πρώην Ιππόδρομος). Εκεί θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Νέα Λυρική Σκηνή συνολικά χρηματοδοτημένο από το Ίδρυμα Νιάρχου. Σε προχωρημένο στάδιο είναι πλέον τα έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας από το Βασιλικό Θέατρο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές του 2014.

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ
Σε άλλα έργα υπό κατασκευή είναι τα Φράγματα Πείρου-Παραπείρου, Αποσελέμη, Ιλαρίωνα, Γαδουρά Ρόδου, Ασωπου Κορινθίας. Ξεκίνησε η κατασκευή στο έργο διευθέτησης του Ρέματος Εσχατιάς στο Ίλιον.

Στα έργα τουριστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, υπό κατασκευή είναι τα έργα Β και Γ φάση στο λιμένα Ηγουμενίτσας και τα έργα στα λιμάνια Πάτρας, Αιγίου, Καβάλας, Γυθείου. Υπό κατασκευή είναι το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Μακεδονία και το έργα αναβάθμισης των Αεροδρομίων Ιωαννίνων και Σητείας.

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΛΛΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Δυστυχώς παγωμένα εδώ σχεδόν 2 χρόνια είναι τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονταν στην Ελλάδα από το 2008. Είναι τα έργα στους αυτοκινητόδρομους που ήταν και η μεγαλύτερη ελπίδα για ανάπτυξη. Τώρα το βάρος πέφτει στην επανεκκίνηση τους πιθανότατα την Άνοιξη. Είναι συγκεκριμένα οι άξονες:
1.ΑΝΤΙΡΡΙΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ)
2.ΡΑΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ- ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)-περιλαμβάνει τις Σήραγγες Τεμπών που μέσα στο 2012 συνέχισαν έστω και μεμονωμένα να κατασκευάζονται.
3.ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ)
4.ΛΑΜΙΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Ε65)

Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα