Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011: ποιά μελλοντικά έργα συζητήθηκαν και ποιά παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης

Δημοσιεύθηκε

στις


Τα μελλοντικά έργα στην Ελλάδα είναι σαν να λέμε ότι ήρθε ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα

Μόνο που στην περίπτωση των έργων μιλάμε για εξαγγελίες για έργα που θα «αλλάξουν την καθημερινότητα μας» αλλά τελικά μένουν να τα κοιτά ο χρόνος.

Την χρονιά που τελειώνει συζητήθηκαν πολλά έργα που υποθετικά θα μας απασχολήσουν το 2012 χωρίς όμως τίποτα να είναι εξασφαλισμένο. Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά:

Στο Μετρό της Αθήνας αφού έληξε το σήριαλ με την επέκταση για Πειραιά είμαστε σε φουλ συζήτηση για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 από το Γαλάτσι στον Ευαγγελισμό με 9 Σταθμούς.
Πολύ κουβέντα, ενώ σιγά-σιγά βλέπουμε την σιγουριά της δημοπράτησης για το 2012 να αποσύρεται και τίποτα να μην είναι σίγουρο..

Advertisement

Μέσα στο 2012 θα δούμε αν τελικά το πολυπόθητο έργο της υπογειοποίησης του ΗΣΑΠ από το Φάληρο στον Πειραιά με τον σταθμό ΚΑΜΙΝΙΑ θα δημοπρατηθεί.

Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένουμε την επέκταση για Καλαμαριά ενώ η κουβέντα γύρω από την δεύτερη επέκταση από το σταθμό Δημοκρατίας προς Σταυρούπολη-Ευκαρπία είναι έντονη. Περιμένουμε τις μελέτες το 2012 και δημοπράτηση το 2013.

Στο Τραμ της Αθήνας περιμένουμε εδώ και 3 χρόνια σχεδόν την απόφαση για να ξεκινήσει το έργο της επέκτασης προς Πειραιά. Σε αναμονή αποφάσεων είμαστε για το Τραμ σε Πάτρα και Ιωάννινα ενώ μετά τις πρώτες δηλώσεις για Τραμ στη Θεσσαλονίκη τελικά το όλο πράγμα σταμάτησε..

Εκεί που λέγαμε ότι το έργο ανάπτυξης monorail στο λιμάνι του Πειραιά ήταν φούσκα, τελικά με κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε μόλις χτες ότι το έργο μέσα στο 2012 θα προχωρήσει και θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του χρόνου έγινε η α` φάση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά προχωρήσει αυτό το πρωτοποριακό έργο.

Το έργο της χρονιάς, η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου τελικά κατέληξε σε φιάσκο αλλά όμως οι εξελίξεις για αυτό το έργο θα τρέξουν αναγκαστικά το 2012. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

Για τις Συγκοινωνίες περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την εγκατάσταση της τηλεματικής σε λεωφορεία και τρόλεϊ και την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αθήνα. Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε να δούμε αν τελικά υλοποιηθεί και το έργο της ανάπτυξης της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας.

Advertisement

Σημαντικά έργα ανάπλασης περιμένουμε να ξεκινήσουν το 2012. Σε σύντομο χρονικό διάστημα περιμένουμε την εκκίνηση των εργασιών στο Φαληρικό Δέλτα με την κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Λυρικής Σκηνής και ενός μεγάλου παραθαλάσσιου αστικού πάρκου.

Επίσης θα πάρει μπρος και το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από το ΣΕΦ μέχρι το γήπεδο Tae Kwon Do. Η δημοπράτηση θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του έτους και θα περιλαμβάνει εντυπωσιακή μεταμόρφωση του χώρου καθώς σε αυτό το τμήμα θα μετακινηθεί η Ποσειδώνος και θα «βυθιστεί» ενώ ένα παράκτιο θεματικό πάρκο θα δίνει μία άλλη όψη στην παραλία.

Το μεγαλύτερο έργο που περιμένουμε όμως είναι η αξιοποίηση του Ελληνικού. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση η οποία θα αποτελέσει το κατασκευαστικό γεγονός της δεκαετίας. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε και μέσα στο 2012 θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Καμία εξέλιξη δεν έχουμε για το διαφημισμένο έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου.

Στα οδικά έργα περιμένουμε την δημοπράτηση τμημάτων του ΒΟΑΚ, την προώθηση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Εξελίξεις ίσως έχουμε στο θέμα της υποθαλάσσιας σύνδεσης Σαλαμίνας και Λευκάδας καθώς και τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Υλίκη-Θήβα.

Μέσα στο 2012 αναγγέλθηκε όμως και η δημοπράτηση των έργων αναβάθμισης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Από την σύνδεση με τον ΠΑΘΕ μέχρι το Νοσοκ. Παπαγεωργίου θα γίνει πλήρης ανισοπεδοποίηση ενώ από εκεί μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα θα γίνει ένα νέος υπερυψωμένος δρόμος.

Στα σιδηροδρομικά έργα περιμένουμε την εργολαβία ολοκλήρωσης των έργων στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός και την εργολαβία Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος. Εξελίξεις περιμένουμε και για το έργο αναβάθμισης του βασικού άξονα Πειραιάς-Αθήνα- 3 Γέφυρες.

Advertisement

Στην Ενέργεια περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Κοζάνης με ισχύ 200MW και το μεγάλο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Σημαντικές αναμένονται οι ειδήσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων, αερίου, βιομάζας και άλλων πηγών ενέργειας που θα δώσουν ενεργειακή αυτονομία στην χώρα μας.

Αυτό που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει για τα μελλοντικά έργα στην Ελλάδα είναι μία στροφή προς τα έργα ενέργειας και εκεί αναμένουμε να έχουμε την σημαντικότερη ανάδειξη τα επόμενα χρόνια. Ένας άλλος ανερχόμενος τομέας έργων είναι και οι αστικές αναπλάσεις καθώς οι κορεσμένες Ελληνικές πόλεις έχουν μεγάλες ανάγκες σε πράσινο και καλύτερη ποιότητα ζωής. Εδώ περιμένουμε και το έργο της διπλής ανάπλασης σε Αλεξάνδρας και Βοτανικό που για μία ακόμα φορά πήρε το πράσινο φως από το Δήμο Αθηναίων.

Όσον αφορά τις Αθλητικές Υποδομές περιμένουμε εξελίξεις για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και το Αυτοκινητόδρομιο της Πάτρας.

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα