Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011:Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Περιφέρεια Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η πιο πολυπληθής περιοχή στην Ελλάδα

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η πιο πολυπληθής περιοχή στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνει την Μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Τα μεγάλα έργα που απασχόλησαν μέσα στο 2011 την Αττική ήταν αυτά κυρίως της πρωτεύουσας:

Πρώτο θέμα σχεδόν όλο το χρόνο οι παγωμένες επεκτάσεις του Μετρό οι οποίες αν και έχουν ολοκληρωθεί (προς Ελληνικό, Ανθούπολη, Χαϊδάρι) ωστόσο λόγω του θέματος Siemens δεν κατάφεραν να ανοίξουν για το κοινό. Η φημολογία για υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος του έτους παρέμεινε φήμη και τώρα περιμένουμε το 2012 για τις όποιες εξελίξεις.

Δόξα τω Θεό, η επέκταση της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι προς Πειραιά βρήκε ανάδοχο! Μετά από 5 χρόνια και 2 διαγωνισμούς φτάνουμε στην τέλος του διαγωνισμού και την αρχή ενός μεγάλου έργου. Η υπογραφή αναμένεται αρχές του έτους και ταυτόχρονα και οι πρώτες εργασίες.
Στον Σιδηρόδρομο διαλύθηκε η εργολαβία αναβάθμισης του κεντρικού άξονα Πειραιάς-Αθήνα- 3 Γέφυρες με αποτέλεσμα τα έργα Σιδηρόδρομου στην Αθήνα να παραμείνουν μισά. Θλιβερή παραμένει και η εικόνα του κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας που σίγουρα δεν αρμόζει για μια Πρωτεύουσα κράτους. Χωρίς αποτέλεσμα όλο το 2011 οι διαγωνισμοί για το Θριάσιο Πεδίο.
Στον Προαστιακό η όλη κατάσταση προκαλεί γέλιο (ή θυμό;) καθώς το μέσο έχει ευτελιστεί. Η μόνη θετική εξέλιξη ήταν το άνοιγμα του σταθμού ΑΧΑΡΝΕΣ που συνδέει την γραμμή του Προαστιακού με τον σταθμό του Υπεραστικού.

Advertisement

Τα έργα στον ΗΣΑΠ ταλαιπώρησαν πολύ τους επιβάτες όλο το 2011 και μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν αποδίδοντας όλη τη γραμμή σε χρήση. Αυτό που δεν αποδόθηκε ξανά ήταν οι χρόνοι των δρομολογίων που θυμίζουν περισσότερο Προαστιακό Σιδηρόδρομο παρά Αστικό.
Λίγο πριν τελειώσει το έτος ξεκίνησαν δειλά οι πρώτες εργασίες εκσκαφής στο Φαληρικό Δέλτα για την κατασκευή της Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ενός μεγάλου πάρκου. Πιστοί στους χρόνους του χρονοδιαγράμματος το έργο είναι σε φάση εύρεσης αναδόχου και οι κύριες εργασίες θα αρχίσουν την ¶νοιξη του 2012.

Δημοπρατήθηκε και ήδη είναι υπό κατασκευή οι πρώτες εργασίες για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Μαρκόπουλο-Καλύβια-Ανάβυσσος. Δημοπράτηθηκε και η αποχέτευση σε Κορωπί και Παιανία αλλά οι προσφυγές και τα προβλήματα παραμένουν εδώ και ένα χρόνο. Στους ..εξαφανισμένους διαγωνισμούς και αυτός της ανάπλασης της Ζώνης 3 στο Φάληρο που περιλαμβάνει και το γήπεδο Ταεκβοντό.
Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για το έξυπνο εισιτήριο που θα αντικαταστήσει το σημερινό χάρτινο και θα μπορεί να πατάξει την λαθρεπιβίβαση που είναι η σύγχρονη μάστιγα στις αστικές μεταφορές της Αθήνας. Στα ..ουράνια έφτασαν και οι τιμές των εισιτηρίων καθώς μία απλή διαδρομή με το λεωφορείο κοστίζει πια 1,20 ευρώ ενώ συνδυασμένες μεταφορές με διάρκεια 90 λεπτών κοστίζει 1,40 ευρώ.

Άλλος ένας διαγωνισμός για τα ΜΜΜ της Αθήνας είναι αυτός για την τοποθέτηση τηλεματικής σε στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ. 1.000 στάσεις πρόκειται να μεταμορφωθούν σε πληροφοριακά κέντρα για την άφιξη της λεωφορειακής γραμμής και τον χρόνο αναμονής.
Όλο το χρόνο ακούγαμε για το Ελληνικό, σενάρια επί σεναρίων, φήμες επί φημών. Τελικά το καλοκαίρι ιδρύθηκε η Ελληνικό ΑΕ η οποία βρήκε σωρεία προβλημάτων για την αξιοποίηση του χώρου. Η πρόταση από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο επικράτησε έναντι όλων. Μέσα στον Δεκέμβριο τελικά βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τα επόμενα νέα τα περιμένουμε την ¶νοιξη.

Με όρεξη, με φιλοδοξία, με νεανικό παρορμιτισμό ξεκίνησε η υπόθεση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της ταυτόχρονης επέκτασης του Τραμ προς την Πατησίων. Μέχρι που το Υπουργείο άλλαξε χέρια. Από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Υπό κατασκευή είναι η δημιουργία 10 σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ σε όλη την Αττική. Σημαντικό έργο ύδρευσης ξεκίνησε στην Αίγινα. Η Μαρίνα Βουλιαγμένης πέρασε σε ιδιωτικά χέρια για τα επόμενα 35 χρόνια.
Ακόμα ψάχνουμε την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας ενώ ξεκίνησαν τα έργα ολοκλήρωσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του Φίξ. Το έργο του monorail στο λιμάνι του Πειραιά έχει ξεκινήσει τα πρώτα δειλά βήματα ενώ αντίθετα ο διαγωνισμός του Τραμ για τον Πειραιά παραμένει παγωμένος εδώ και 1.5 χρόνο.

Πηγή:ypodomes.com
 

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα