Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011:Τα σημαντικότερα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πιο δραστήρια Περιφέρεια για το 2011 ήταν σαφώς της Κεντρικής Μακεδονίας

Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη έγιναν πολύ σημαντικά βήματα στις υποδομές ενώ η κουβέντα έγινε πράξη σε πολλές περιπτώσεις.

Το μεγάλο έργο της Θεσσαλονίκης, το Μετρό μέσα στο 2011 έδειξε να προχωρά με καλύτερους ρυθμούς κλείνοντας πολλά από τα προβλήματα που κληρονόμησε το 2010.

Οι μετροπόντικες προχώρησαν αρκετά και μέσα στο 2012 θα έχουν ολοκληρώσει την δουλειά τους. Ξεπεράστηκαν και σημαντικά προβλήματα όπως αυτό με το σταθμό Παπάφειο, ο οποίος προς το παρόν μένει αποκλεισμένος από τις κατασκευαστικές εργασίες.
Σε αναμονή ήμασταν όλη τη χρονιά για την επέκταση προς Καλαμαριά η οποία τελικά θα ολοκληρωθεί το 2012. 5 νέοι σταθμοί και 5 χιλιόμετρα γραμμή θα καλύψουν όλη την νότιο-ανατολική πλευρά της πόλης.

Δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε το μεγάλο έργο του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 στη συμβολή Περιφερειακής και Εθνικής Οδού. Είναι το πρώτο έργο μεταμόρφωσης της περιφερειακής η οποία θα αλλάξει πρόσωπο τα επόμενα χρόνια αφού θα γίνει ανισόπεδη και «ιπτάμενη».
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δημοπρατήθηκε το έργο ανάπτυξης Μαρίνας ακριβώς 200 μέτρα από την Πλατεία Αριστοτέλους. Οι αποφάσεις μένουν για το 2012. Μέσα στο λιμάνι ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης του χώρου ενώ ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την επέκταση του 6ου προβλήτα.

Ξεκίνησαν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς τα έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας από το ύψος του Βασιλικού Θεάτρου. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο ανάπλασης της πόλης και έρχεται να συμπληρώσει την νέα εικόνα που θα έχει η πόλη σε μερικά χρόνια.
Ευχάριστα και τα νέα για την Αστική Θαλάσσια Συγκοινωνία. Έγινε και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ενώ για τον κυρίως διαγωνισμός θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στο 2012 τις εξελίξεις. 4 στάσεις από το κέντρο της πόλης μέχρι τη Περαία φιλοδοξούν να συμπληρώσουν το πλέγμα των μετακινήσεων στην πόλη.

Υπογράφηκαν τα έργα για τον οδικό άξονα Θέρμη-Γαλάτιστα ωστόσο οι εργασίες παραμένουν ανενεργές. Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του δρόμου Ποτίδαια-Κασσανδρεία και ο άξονας Πατρίδα-Νάουσα. ¶λλα οδικά έργα που κατασκευάζονται: Ν.Χαλκηδόνα-Έδεσσα και Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Δοϊράνη,
Συνεχίζονται τα έργα της επέκτασης του διαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Πήραν παράταση και πλέον υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2013. Εγκαινιάστηκε ο νέος σταθμός του Βιολογικού στον Λαγκαδά. Ξεκίνησε το μεγάλο έργο ανάπλασης στο κέντρο της Καλαμαριάς.

Ο σημαντικός κάθετος άξονας της Εγνατίας Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας περιμένει την ολοκλήρωση του μετά τον επιτυχημένο διαγωνισμό που έγινες πριν λίγες μέρες. Το έργο αναμένεται να ανατεθεί τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθεί το 2015. Το τμήμα που δόθηκε στην κυκλοφορία ήταν το Δερβένι-Λαχανάς.
Τελικά το χιονοδρομικό του Καιμακτσαλάν παραχωρήθηκε σε ιδιώτη για τα επόμενα 2 χρόνια. Το πρώτο ..αποτεφρωτήριο στην Βόρεια Ελλάδα θα γίνει στη Θέρμη. Διαγωνισμός προκηρύχθηκε για κοιτάσματα χρυσού και χαλκού στο Κιλκίς.

Υπό κατασκευή είναι και 16 σχολικά συγκροτήματα μέσω ΣΔΙΤ στο Νομό Θεσσαλονίκης. Όλο το χρόνο είχαμε κατεδαφίσεις κτισμάτων στην Θεσσαλονίκη που δίνει ανάσα τόσο στους δρόμους όσο και στην αισθητική εικόνα της πόλης. Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τις αστικές αναπλάσεις σε Βεργίνα και Παλατίτσια.
Τέλος παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών και το Νέο Ρυθμιστικό. Τα μισά αν γίνουν από αυτά που σχεδίασαν η Θεσσαλονίκη θα γίνει μία πραγματική Μητρόπολη των Νοτίων Βαλκανίων.

Πηγή:ypodomes.com
 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα