Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011: Τα σημαντικότερα γεγονότα στις υποδομές το 2011

Δημοσιεύθηκε

στις

Ότι και να πει κανείς για την χρονιά που τελειώνει είναι λίγο

Υποτίθεται ότι ξεκίνησε ως η μεταβατική χρονιά που θα μας μετέφερε στην ανάπτυξη και τελικά βρεθήκαμε ουκ ολίγες φορές στο χείλος του -οικονομικού- γκρεμού. Τα μέτρα έπεφταν βροχή, οι επιχειρήσεις βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν ένα βουνό έκτακτες εισφορές.

Όλα αυτά επηρέασαν σημαντικά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ψαλιδίστηκε και πάλι για να ισορροπηθεί η χασούρα από την αστοχία των μέτρων. Μέσα στο 2011 το μόνο που είδαμε να κινείται ήταν η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Ήταν το μόνο θετικό σε μία εντελώς γκρίζα χρονιά.
Κατά τα άλλα τα βάσανα συνεχίστηκαν με τις εργολαβίες να σταματούν η μία πίσω από την άλλη δημιουργώντας στρατιές ανέργων και μισοτελειωμένα έργα. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε καθημερινά άλλωστε. Φέτος η έκφραση «παγωμένα έργα» φορέθηκε πολύ. Ας δούμε αναλυτικά τα σημαντικότερα γεγονότα του 2011 όπως τα κατέγραψε για εσάς το ypodomes.com:

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Τραγωδία. Η λέξη περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν σχεδόν τα περισσότερα οδικά έργα με κυρίαρχα αυτά των αυτοκινητόδρομων που παραχωρήθηκαν. Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Κεντρική Οδός Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (περιλαμβάνει τις σήραγγες Τεμπών) σταμάτησαν λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Το Υποδομών όλο το χρόνο μας ενημέρωνε ότι όλα πάνε καλά για να συνειδητοποιήσουμε πως τελικά το καλοκαίρι του 2012 και αν τα έργα θα ξεκινήσουν και πάλι..

Όαση στη γενικότερη έρημο των έργων αποτελεί η κατασκευή του Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη με καταλήξεις σε Καλαμάτα και Σπάρτη) αν και κατέβασε ταχύτητες. Το έργο προχωρά και μέσα στο 2011 έφτασε να ολοκληρώσει το τμήμα από την Κόρινθο μέχρι την Μεγαλόπολη. Τα έργα συνεχίζονται.

Ο άξονας Άκτιο-Αμβρακία επίσης κατασκευάζεται και μέσα στο 2011 έδειξε ότι προχωρά σωστά. Η Τρίτη από τις 4 εργολαβίες που είχε μείνει ορφανή, ξεκίνησε και αυτή. Η υπόσχεση πως από το Φθινόπωρο του 2012 θα έχουμε την παράκαμψη Αμφιλοχίας εξετάζεται..

Οι κάθετοι της Εγνατίας Οδού μας απασχολούν πλέον και μέσα στο 2011 το Υποδομών τους έβαλε στην πρίζα. Ξεκίνησαν οι εργολαβίες που ολοκληρώνουν τον άξονα Σιάτιστα- Ελληνο-Αλβανικά Σύνορα, μία εργολαβία για τον άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο, το πρώτο τμήμα του άξονα Νίκη-Κοζάνη (Φλώρινα-Νίκη) ενώ προ λίγων ημερών δημοπρατήθηκε και η ολοκλήρωση του τμήματος Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Υπό κατασκευή και ο δρόμος Κομοτηνή-Σύνορα.

Τα έργα του Μαλιακού παρέμειναν παγωμένα αλλά βρέθηκε λύση και υποκαθίστανται από άλλους οι δύο τελευταίες εργολαβίες που τον ολοκληρώνουν. Σταμάτησε το έργο της παράκαμψης Βόλου και δημοπρατήθηκε και πάλι. Ξεκίνησε το έργο του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 στη συμβολή ΠΑΘΕ και Περιφερειακής στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζονται τα έργα ΒΟΑΚ χωρίς καμία σπουδαία εξέλιξη η νέα δημοπράτηση. Ξεκίνησε το σημαντικό έργο αναβάθμισης του δρόμου Μαρκόπουλο-Καλύβια-Ανάβυσσος και ο Α/Κ σύνδεσης του νέου λιμανιού της Πάτρας με τις Παραγλαύκιες Αρτηρίες. Υπό κατασκευή είναι και η κατασκευή του άξονα Τρίκαλα- Λάρισα.

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ- ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ
Καμία εξέλιξη δεν είχαμε στα παγωμένα έργα του Μετρό της Αθήνας. Σε θέση αναμονής όλο το 2011 έμειναν οι επεκτάσεις προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Χαϊδάρι ελέω Siemens. Η δημοπράτηση της επέκτασης από το Χαϊδάρι στον Πειραιά μετά από 5 χρόνια ολοκληρώθηκε και το επόμενο διάστημα ξεκινά με σκοπό να ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια.

Υποσχέσεις είχαμε για δημοπράτηση μέσα στο 2012 του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό από Γαλάτσι μέχρι τον Ευαγγελισμό. Το χαρμόσυνο νέο ήταν η ολοκλήρωση μετά από σχεδόν 3 χρόνια των έργων αλλαγής των γραμμών του ΗΣΑΠ πριν από μερικές μέρες.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης το 2011 ήταν σαφώς καλύτερο από το 2010 καθώς σειρά από θέματα λύθηκαν. Η κατασκευή πήρε τα πάνω της φτάνοντας σχεδόν στο 50% του έργου. Λύθηκε ακόμα και το θέμα του σταθμού Παπάφειο ενώ οριστικά το αμαξοστάσιο θα γίνει στην Πυλαία. Ανακοινώθηκαν επεκτάσεις προς Εύοσμο, Ευκαρπία, Πυλαία και Αεροδρόμιο. Σε αναμονή είμαστε για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης για την πρώτη επέκταση προς Καλαμαριά που είναι στον αέρα 2,5 χρόνια. Θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2012.

Στον Σιδηρόδρομο είχαμε την δημοπράτηση της ολοκλήρωσης της γραμμής Κιάτο-Ροδοδάφνη (Αίγιο) ενώ υπό κατασκευή είναι οι υπόλοιπες εργολαβίες. Κατά τα άλλα διαλύθηκε η εργολαβία Πειραιάς-3 Γέφυρες και έχουμε άλλο ένα ορφανό έργο. Στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός και εκεί τα έργα κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Οι δημοπρατήσεις που υποσχέθηκαν μέχρι τέλος του έτους φυσικά δεν έγιναν..

Κωμωδία έγιναν οι διαγωνισμοί του Θριάσιου Πεδίου τόσο για την παραχώρηση όσο και για την β` φάση καθώς ο πρώτος κατέληξε άγονος και ο δεύτερος έχει μπλεχτεί σε δικαστική διαμάχη που προβλέπεται να κρατήσει καιρό..

Advertisement

ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα έργα ενέργειας μας απασχόλησαν αρκετά το 2011. Το σημαντικότερο νέο ήταν η κατασκευή του νέου λιγνιτικού σταθμού στην Πτολεμαϊδα που έχει κόστος 1,2 δις ευρώ. στο τέλος του έτους υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη ισχύος 50ΜW. Σε διαγωνισμό βρίσκεται όμως και το πολύ μεγάλο project για το μεγαλύτερο φ/β πάρκο του κόσμου ισχύος 200MW στην Κοζάνη. Ξεκίνησαν και οι έρευνες για γεωθερμικά πεδία σε 4 περιοχές της χώρας ύστερα από διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ.

Το πολυδιαφημισμένο έργο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ναυαγεί καθώς η Βουλγαρία πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν ενδιαφέρεται πλέον. Αντίθετα κινείται ο South Stream που ενδιαφέρει τη χώρα μας άμεσα. Το μεγάλο ενδιαφέρον μέσα στο 2011 στράφηκε στη ..θάλασσα. Οι περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης φαίνεται πως κρύβουν και ανακοινώθηκαν έρευνες. Τα αποτελέσματα ..του χρόνου.

ΕΡΓΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Σε διαγωνισμό βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό η ανάπτυξη monorail στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση. Ξεκίνησαν τα έργα της γ` φάσης σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα, τα έργα στο λιμάνι της Καβάλας ενώ έτοιμο να ξεκινήσει είναι και το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο φιάσκο της χρονιάς ήταν δίχως άλλο το έργο με παραχώρηση του Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Αφού αναβλήθηκε 5 φορές τελικά την ημέρα του διαγωνισμού δεν εμφανίστηκε κανείς. Τώρα γίνονται δεύτερες σκέψεις για μικρότερο έργο μήπως και ζεσταθούν οι ενδιαφερόμενοι. Ξεκίνησαν τα έργα αναβάθμισης στο Αεροδρόμιο Σκιάθου ενώ με ρυθμούς χελώνας εξελίχθηκαν τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία και στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων που παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια υπό κατασκευή.

ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πάρα πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την Ελλάδα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μέσα στη χρονιά. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες για την μετατροπή του Φαληρικού Δέλτα σε πολυχώρο με την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Λυρική Σκηνή και ένα πάρκο. Οι κύριες εργασίες θα αρχίσουν το 2012. Σε κατασκευή είναι εδώ και μήνες η ανάπλαση της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη. Το έργο προχωρά κανονικά και στις αρχές του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί.

Μέσα στον Δεκέμβρη βγήκε και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό. Τα σπουδαία από την Άνοιξη. Σε διαγωνισμό βρέθηκαν επίσης μέσα στο έτος η εγκατάσταση τηλεματικής και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, και τα δύο από τον ΟΑΣΑ.

Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα