Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011:Τα σημαντικότερα γεγονότα στις Περιφέρειες Δυτικής-Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μια αποτίμηση της χρονιάς και ανά Περιφέρειες

Με βάση αυτή την αποτίμηση θα διαπιστώσουμε πως κάποιες περιφέρειες δεν έχουν καθόλου μεγάλα έργα. Είναι λογικό σε Περιφέρειες όπως η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία να συγκεντρώνονται στο σύνολο τους οι μεγάλες υποδομές. Στις Περιφέρειες των νησιωτικών συμπλεγμάτων οι υποδομές είναι απολύτως τοπικές και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Το 2011 δεν είχε πολλά έργα αλλά πολλές εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ που ουσιαστικά λειτούργησαν ως εξαγγελίες τοπικής πολιτικής κατανάλωσης. Το σημαντικό είναι να δούμε να κατασκευαστούν όλα αυτά τα έργα που μπήκαν στο ΕΣΠΑ.

Σημαντικά γεγονότα στις υποδομές συντελέστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Κάποια από αυτά είναι δίπλα σας και δεν τα έχετε παρατηρήσει. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα ανά Περιφέρεια για το 2011:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -ΘΡΑΚΗ
Στον κάθετο της Εγνατίας Οδού Αρδάνιο-Ορμένιο είχαμε την δημοπράτηση του τμήματος Αρδάνιο-Μάνδρα που ήδη κατασκευάζεται από την εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ. Στο τμήμα Μάνδρα-Ψαθάδες έκπτωτη κρίθηκε η ανάδοχος εταιρεία που έσερνε το έργο για χρόνια και δίδεται στον επόμενο μειοδότη. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο ενώ το 2014 αναμένεται η πλήρης απόδοση του κάθετου άξονα στην κυκλοφορία.

Στον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού, άνοιξαν τα διόδια στον Ίασμο Κομοτηνής ενώ δόθηκαν οι προσφορές για την ανάπτυξη Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Καρβάλη. Εξελίξεις φαίνεται ότι έχουμε και στον Ε61 που ενώνει την Καβάλα με την Δράμα και τις Σέρρες καθώς βρίσκεται υπό μελέτη και πλέον από το 2012 ίσως δούμε να δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του οδικού άξονα.

Στον κάθετο άξονα Κομοτηνή- Σύνορα τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο ρόδινα καθώς η πρόοδος του έργου είναι αργή. Αν τελικά δεν γίνει κάτι σημαντικό αναμένεται το βόρειο τμήμα του έργου να παραδοθεί το επόμενο διάστημα και το νότιο τμήμα του μετά από ένα έτος.

Στη Δράμα ξεκίνησε το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης. Υπό κατασκευή είναι και 4 σχολεία σε όλο το Νομό. Υπό υλοποίηση βρίσκονται μικρά και μεσαία έργα στο Δήμο Δράμας.
Σε μελέτη βρίσκεται η σύνδεση των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ.
Στον Έβρο υπεγράφη η σύμβαση για τη λειτουργία του νέου λατομείου ζεόλιθου στην Ορεστιάδα. Όλη τη χρονιά συζητήθηκε η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία που τελικά υλοποιείται μέσω του ΠΔΕ. 3 φορές έχει απορρίψει η Περιφέρεια την ΜΠΕ της επένδυσης στο Πέραμα. Σε ναυάγιο κατέληξε ο διαφημισμένος αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και πλέον η συνέχεια είναι μάλλον αδιέξοδη.

Στην Καβάλα δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του προσήνεμου μώλου του λιμανιού. Στάσιμη έμεινε η πρόταση για την επένδυση 400 εκ. ευρώ που αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου στην περιοχή του λιμανιού. Δημοπρατήθηκε έργο αποχέτευσης που καλύπτει Χρυσοχώρι, Γραβούνα, Ερατεινό και η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου στο Νέστο.

Στη Σαμοθράκη δημοπρατήθηκε ο βιολογικός στην Καμαριώτισσα. Στην Ξάνθη δημοπρατήθηκε το έργο του οδικού τμήματος Θαλασσιά-¶βατο και υπογράφηκε σύμβαση για έργο νέου κτιριακού συγκροτήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Διεξήχθη διεθνής διαγωνισμός για τα γεωθερμικά πεδία σε Έβρο και Σαμοθράκη με επιτυχία.

Στη Ροδόπη έχουμε συνεργασία ΔΕΗ-Sinovel για φωτοβολταϊκό πάρκο. Το έργο για το Φράγμα Ιασίου πήρε παράταση για ένα έτος και θα ολοκληρωθεί το 2013.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ξεκίνησε η κατασκευή του Φράγματος Νεστορίου στην Καστοριά. Προωθείται η κατασκευή της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Πτολεμαϊδάς με σήραγγα στην Κλεισούρα. Υπό κατασκευή παραμένει η κατασκευή του φράγματος Ιλαρίωνα.

Στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του τελευταίου τμήματος Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή με μειοδότη την Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P. Δόθηκαν οι προσφορές για ΣΕΑ σε Σιάτιστα και Πολύμυλο.

Στα Γρεβενά υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο. Επίσης υπεγράφη σύμβαση για το νέο οδικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Γρεβενών.
Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 200MW στο Νομό Κοζάνης.

Advertisement

Θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και προσέλκυσε 21 συμμετοχές. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2012. Εγκρίθηκε η επέκταση του Νοσοκομείου Πτολεμαίδας. Υπεγράφη η σύμβαση για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Η Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Hitachi μειοδότης για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 έργο ύψους 1,3 δις ευρώ.

Διακόπηκε η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Φλώρινας. Εγκαινιάστηκε το νέο τελωνείο στην Νίκη. Δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε η κατασκευή του τμήματος Νίκη-Φλώρινα που αποτελεί μέρος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Νίκη-Κοζάνη με μειοδότη την Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-ΜΟΧΛΟ. Δημοπρατήθηκε με επιτυχία και η ολοκλήρωση του φράγματος Τριανταφυλλιάς με ανάδοχο την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ.

ΑΥΡΙΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:
1. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011- ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
2. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα