Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011: Τα σημαντικότερα γεγονότα στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση του 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδώ κυριάρχησε η Ολυμπία Οδός, τα έργα του Σιδηρόδρομου και ο οδικός άξονας ¶κτιο-Αμβρακία. Αναλυτικά:

 

Η Ολυμπία Οδός ήταν το σημείο αναφοράς όλο το χρόνο. Τα έργα σταμάτησαν αλλά το σημαντικότερο είναι πως και να ξεκινήσουν κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήγει, στην Πάτρα, στον Πύργο ή στην Τσακώνα; Προς το παρόν τα διόδια πληρώνονται για ένα δρόμο φάντασμα.

Advertisement

 

Το έργο του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία είναι μία μικρή όαση. Όλες οι εργολαβίες μέσα στο 2011 έτρεξαν, ακόμα και η 3η που αρχικά έμεινε ορφανή, αλλά κατόπιν δόθηκε στον όμιλο ΑΕΓΕΚ που έχει και τις υπόλοιπες 3 εργολαβίες. Το 2011 ήταν μια καλή χρονιά για αυτό το έργο.

 

Ο Προαστιακός στην Πάτρα αποτέλεσε και φέτος μία ευχάριστη έκπληξη καθώς με τη λειτουργία του βοήθησε στις αστικές μετακινήσεις στην Πάτρα και αποτελεί ένα από τα γερά χαρτιά για το μέλλον. 

Ωστόσο το μέσο επεκτάθηκε μέχρι τον Άγιο Βασίλειο.

 

Advertisement

Ξεκίνησε το καλοκαίρι η λειτουργία του νέου λιμένα Πατρών. Αυτό αποτέλεσε και την αρχή της διεκδίκησης του παλιού λιμένα από το Δήμο για «να αποδοθεί στους πολίτες». Ταυτόχρονα δημοπρατήθηκε και ξεκινά το έργο της γ` φάσης του λιμένα. Ξεκίνησε και το έργο του Α/Κ σύνδεσης του νέου λιμένα με τις Παραγλαύκιες Αρτηρίες.

 

Υπό κατασκευή είναι το έργο του φράγματος Πείρου-Παραπείρου που μέσα στο 2011 δεν προχώρησε ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ευχάριστο νέο είχαμε για το Αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας στη Χαλανδρίτσα καθώς κατάφερε να μπει στον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

Τα έργα Σιδηρόδρομου δεν άλλαξαν και πολύ και συνεχίζονται μέχρι το Αίγιο. Το έργο Διακοπτό-Ελαιώνας αν και δημοπρατήθηκε από τον Μάιο δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα η κατασκευή του έργου.

Σε κατασκευή είναι τα έργα για την Ιχθυόσκαλα στην Πάτρα και το έργο βελτίωσης του άξονα Κυλλήνη-Εθνική Οδός. Ξεκίνησαν και τα έργα για το νέο λιμάνι στο Αίγιο. Δημοπρατήθηκαν: ο βιολογικός της Αμαλιάδας, τα τελευταία έργα του Διακονιάρη,

Advertisement

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Μορέα αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων ήταν τα σημαντικότερα θέματα υποδομών που απασχόλησαν την χρονιά που τελειώνει.

 

Στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος για Σπάρτη) τα έργα προχώρησαν και παραδόθηκαν όλα τα τμήματα του δρόμου μέχρι τα Παραδείσια στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Η κατασκευή προς Καλαμάτα και Σπάρτη συνεχίστηκε με φανερά χαμηλότερους ρυθμούς ενώ το προβληματικό τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα τελικά πήρε μπρος και πλέον οδεύει προς ολοκλήρωση.

 

Στην Ολυμπία Οδό το τμήμα που απασχόλησε ήταν το νότιο-δυτικό και την κατάληξη προς Τσακώνα. Μέσα στο έτος είχαμε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην προοπτική εγκατάλειψης του τμήματος Πύργος-Τσακώνα και υπάρχει καθολικό αίτημα για την κατασκευή του. Ερώτημα παραμένει μέχρι σήμερα η τύχη του.

Advertisement

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας μας απασχόλησε όλο το έτος και το θέμα τελικά κατέληξε στην κατασκευή εργοστασίων μέσω ΣΔΙΤ και είμαστε σε αναμονή της σχετικής δημοπράτησης.

 

Η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό ήταν επίσης ένα από τα μεγάλα θέματα. Και εκεί φαίνεται πως προχωρά θετική η υπόθεση αυτή και πλέον περιμένουμε το 2012 για να οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις. Επίσης ξεκίνησαν τα έργα επέκτασης του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο με τελική κατάληξη την Τρίπολη.

 

Στην Μεγαλόπολη ξεκίνησε η κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Το μεγάλο έργο που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες ήταν αυτό της κατασκευής του Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50MW που θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2013. Στην ίδια πόλη ξεκίνησε και το έργο της τηλεθέρμανσης.

Advertisement

 

Σε κατασκευή είναι και το φράγμα Ασωπού στην Κόρινθο ενώ στην ίδια περιοχή ολοκληρώθηκε αιολικό πάρκο 24MW. Υπό κατασκευή είναι τα αρδευτικά έργα στον Ανάβαλο στην Αργολίδα.

 

Στην Καλαμάτα σχεδόν όλο το έτος το θέμα συζήτησης ήταν η κατασκευή ή όχι του Περιφερειακού δρόμου της πόλης. Το πινγκ-πονγκ το παίχτηκε όλο το χρόνο είχε ευτυχή κατάληξη και η κατασκευή του σήμερα φαίνεται πιο πιθανή από ποτέ. Ξεκίνησε και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης.

 

Ξεκίνησε η κατασκευή του δρόμου Ελαιοχώρι-Κουμπίλα ενώ δημοπρατήθηκε η ολοκλήρωση του άξονα Αρκαδικό-Χάνι Μερκούρη.

Advertisement

 

Άλλη μία επιτυχία ήταν η ένταξη και προώθηση του έργου αναβάθμισης του λιμένα Γυθείου τελικά θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα.

 

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα