Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011:Τα σημαντικότερα γεγονότα στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανασκόπηση για το 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μας απασχόλησε το έτος που τελειώνει λόγω των δύο μεγάλων αυτοκινητόδρομων που την διασχίζουν. Τον Ε65 που ξεκινώντας από τη Λαμία περνά από Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου που περιλαμβάνει τις σήραγγες των Τεμπών. Κατά τα άλλα το 2011 ήταν μάλλον απογοητευτικό και για την Θεσσαλία.

Με ισχυρό σοκ ξεκίνησε το 2011 όταν αφαιρέθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες από τον Βόλο και τη Λάρισα. Στον Βόλο δημοπρατήθηκαν τα έργα στον Ξηριά ενώ ξεκίνησε και η κατασκευή για το Νέο Αστυνομικό Μέγαρο και 2 νέες σχολικές μονάδες. Εχτές δημοπρατήθηκαν τα έργα ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Βόλου που μοιάζει με το Γιοφύρι της Άρτας. Κατασκευάζεται αιωνίως και δεν τελειώνει ποτέ. Στην παραλία ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης του δυτικού παραλιακού μετώπου.

Για τα έργα Σιδηρόδρομου αποφασίστηκε, αν θα γίνει τελικά, το έργο της ηλεκτροκίνησης μεταξύ Λάρισας και Βόλου να γίνει μέσω του Jesicca καθώς το έργο δεν μπήκε στο ΕΣΠΑ. Μετά από πολύ καιρό ξεκίνησαν με νέες εργολαβίες και πάλι τα έργα στον οδικό άξονα Λάρισα-Τρίκαλα. Στην κυκλοφορία παραδόθηκε ο Ανισόπεδος Κόμβος Φαρκαδώνας.

Advertisement

Στον Ε65 από την αρχή του έτους τα έργα σιγά-σιγά σταματούσαν μέχρι που κάπου στο πρώτο τρίμηνο τα έργα σταμάτησαν τελείως δημιουργώντας σύγχυση στην τοπική κοινωνία και προβλήματα στο Υπουργείο Υποδομών. Μέχρι και σήμερα λύση δεν έχει δοθεί.

Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, οι σήραγγες Τεμπών και αυτή του Πλαταμώνα διανοίχθηκαν πλήρως κάπου μέσα στον Μάιο. Αυτό ήταν και η επίσημη αυλαία των έργων καθώς και εκεί η χρηματοδότηση σταμάτησε στα πιο κρίσιμα έργα σε όλη τη χώρα. Η διέλευση των Τεμπών μας ταλαιπώρησε για λίγες μέρες το Φθινόπωρο και κάπως έτσι διατηρείται η κατάσταση μέχρι σήμερα.

Στη Λάρισα υπογράφηκε η σύμβαση για τη συντήρηση των οδικών δικτύων ανατολικού και δυτικού τομέα ενώ ολοκληρώθηκαν σημαντικά επαρχιακά οδικά έργα στις περιοχές Γλαύκη, Νάματα, Αγναντερή, Κιλελέρ και η περιφερειακή οδός Μ.Μοναστηρίου.
Το σημαντικό έργο της εκτροπής του Αχελώου παραλίγο να στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια λόγω της μη συντήρησης του. Τελικά με διαγωνισμό για επείγοντα μέτρα ύψους 8εκ. ευρώ αυτό θα αποφευχθεί.

Στην Καρδίτσα επεκτείνεται το δίκτυο του ποδηλατοδρόμου ενώ άρχισαν και έργα ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης της πόλης ενώ ξεκίνησαν και τα οδικά έργα στο τμήμα από Φανάρι μέχρι Ταυρωπό. Υπό κατασκευή και η ανάπλαση της εισόδου της πόλης

Στο Μουζάκι υπό κατασκευή είναι ο κόμβος, στην είσοδο της πόλης. Στην Σκιάθο δημοπρατήθηκαν και ξεκίνησαν ήδη τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου ενώ υπό κατασκευή είναι και τα έργα καθαρισμού στα δύο λιμάνια του νησιού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Στερεά Ελλάδα μας απασχόλησαν δύο μεγάλα έργα: τα παγωμένα οδικά έργα στον Μαλιακό και τα έργα του Σιδηρόδρομου στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός. Κατά τα υπόλοιπα οι εξελίξεις όπως και σε όλη την Ελλάδα ήταν χλιαρές.

Advertisement

Τα έργα του Μαλιακού παρέμειναν παγωμένα σε όλη τη διάρκεια του 2011. Με το τέλος του έτους έγινε γνωστό ότι δίδονται στους επόμενους συμμετέχοντες των διαγωνισμών του 2006 και πλέον περιμένουμε να ξεκινήσουν στις αρχές του 2012. Πριν λίγες μέρες και επίσημα ξεκίνησε η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για την παράκαμψη Λαμίας με ανάδοχο την εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ.

Τα έργα Σιδηρόδρομου παρέμειναν και αυτά σε τροχιά «κρίσης». Δεν ολοκληρώθηκαν ενώ η συμπληρωματική σύμβαση για τη σήραγγα Καλλιδρόμου και η σύμβαση για την ολοκλήρωση του τμήματος από την Τιθορέα μέχρι τον Δομοκό αναμένεται. Μέσα στο 2011 η πρόοδος του έργου ήταν εξαιρετικά απογοητευτική.

Επαναδημοπρατήθηκε και ξεκίνησε το οδικό έργο ¶μφισσα-Λιδωρίκι. Ξεκίνησε και το έργο για την επέκταση του Βιολογικού στο Καρπενήσι. Ξεκίνησαν και τα έργα για τον εκσυγχρονισμό των Αναβατήρων στο Χιονοδρομικό του Παρνασσού.

Στη Θήβα ξεκίνησε η λειτουργία του για το νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό. Ξεκίνησε και η εργολαβία για τον οδικό άξονα Αταλάντη-Όρια Νομών Φθιώτιδας/Βοιωτίας ενώ υπεγράφη και η σύμβαση για τον οδικό άξονα Θήβα-Λειβαδειά και του δρόμου Γλύφα-Φανός.

Τον Οκτώβριο εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Θίσβη Βοιωτίας ενώ στη Λαμία υπεγράφη η σύμβαση για τα έργα στο παλιό νοσοκομείο της πόλης. Έργα αποχέτευσης δημοπρατήθηκαν στου Δελφούς.

Στην Εύβοια δημοπρατήθηκαν τα έργα εκσυγχρονισμού του λιμανιού της Κύμης. Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο του φράγματος Σέτας-Μανικιών. Ξεκίνησε η ολοκλήρωση της αποχέτευσης στην Νέα Αρτάκη. Στη Χαλκίδα εγκαινιάστηκε το Νέο Νομαρχιακό Μέγαρο.

Advertisement

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα