Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί μια από τις ακριτικές περιφέρειες της χώρας μας και η ανάγκη για έργα αναβάθμισης των υποδομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών αυτών είναι επιτακτική
Το 2011 ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας δρομολογήθηκαν αρκετά έργα στα μεγάλα νησιά, με κυρίαρχα τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης – βιολογικών καθαρισμών.
Η μεγάλη είδηση όμως αφορά την δημιουργία των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, καθώς το ενεργειακό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Προχώρησε η μελέτη κατασκευής «έξυπνων δικτύων» ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Λήμνο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΛΕΝΑ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η ΔΕΗ, που θα υλοποιήσει την επένδυση της μελέτης ύψους 800.000 ευρώ (κατασκευή από ιδίους πόρους), δεσμεύθηκε για ποσό της τάξης των 40 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και ο προϋπολογισμός του έργου.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που αφορά στην αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος, την μείωση των τιμολογίων και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο των έργων και των υποδομών ανά νησί:
ΧΙΟΣ
Τα σημαντικότερα έργα αφορούν το νοσοκομείο του νησιού, την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου και το νέο δικαστικό μέγαρο.
– Υπογράφηκε η σύμβαση για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Χίου, στην πόλη της Χίου. Η σύμβαση είναι μεταξύ της Θέμις Κατασκευαστική και της ανάδοχης εταιρείας Πρότυπος Εργοληπτική Κατασκευαστική ΑΤΕ ΔΤ ΠΡΟΤΕΚΑΤ ΑΤΕ. Η αξία της σύμβασης είναι 7.402.973 ευρώ ενώ η αρχική ήταν 12.465.358 ευρώ (και τα δύο ποσά με ΦΠΑ). Το έργο θα πληρωθεί από πόρους του ΠΔΕ. Το Δικαστικό Μέγαρο πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 5.657,00 τ.μ. που παραχωρήθηκε για τον ανωτέρω σκοπό από το Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Χίου και έχει πρόσωπο στην νέα Περιμετρική οδό.
– Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα γίνει η δημοπράτηση και μέσα στο 2013 θα έχει γίνει το έργο, εκτιμά το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την επέκταση, αναδιαρρύθμιση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τερματικού Σταθμού του κρατικού αερολιμένα της Χίου. Προϋπόθεση, βέβαια, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός είναι να έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις, εθνικές και κοινοτικές.
– Η τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία περαίωσης του έργου της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Χίου, τονίζει το υπουργείο Υποδομών, μεταφορών και δικτύων απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
– Επιτυχής είναι ο επαναληπτικός διαγωνισμός για το έργο: «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Νομού Χίου», προϋπολογισμού περίπου 3,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Αρχιμήδης ΑΕ με έκπτωση 35,7%. Η εν λόγω κατασκευή, δυναμικότητας 50 τουριστικών σκαφών στα Λημνιά της Βολισσού, συμπεριλαμβάνει λιμενικά έργα και έργα χερσαίας ζώνης για την εξυπηρέτηση των χρηστών καταφυγίου.
– Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Νενήτων στο νησί.
ΣΑΜΟΣ – ΙΚΑΡΙΑ
Στη Σάμο, επιλύθηκε επιτέλους το πρόβλημα με τον βιολογικό καθαρισμό του νησιού ενώ προωθήθηκαν έργα πολιτισμού και τουρισμού:
– Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες του Bιολογικού Καθαρισμού μετά την ανάθεση του έργου στον τρίτο μειοδότη χωρίς να χρειάζεται επαναδημοπράτηση του έργου. Οι εργασίες που προβλέπονται είναι εκσκαφές για την τοποθέτηση του κύριου συλλεκτήριου αγωγού στα σημεία που είχαν απομείνει από την πρώτη εργολαβία τόσο στην παραλιακή όσο και στην περιοχή του περιμετρικού ως το Καλάμι. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε πολύ θετική από τον Δήμαρχο Σάμου Στέλιο Θάνο αφού το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος (31-12-2011) χωρίς να χρειαστεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
– Κλείδωσαν τα έργα του επικούρειου πολιτιστικού κέντρου Σάμου και της αποκατάστασης συντήρησης και ανάδειξης του ευπαλινείου Υδραγωγείου μέσα από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου πολιτισμού Τουρισμού όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Λίνα Μενδώνη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο. Ειδικότερα, αναμένεται η δημοπράτηση του «Τουριστικού Καταφυγίου Μαραθοκάμπου», η επικαιροποίηση της μελέτης και ένταξη στο πρόγραμμα του «Αγκυροβολίου Τουριστικών Σκαφών Αγίου Κηρύκου» και η ένταξη στο ΕΣΠΑ του «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου». Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο «Αποκατάσταση και συντήρηση ανάδειξης του Ευπαλινείου Υδραγωγείου», προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ, για το οποίο η κα Μενδώνη δεσμεύτηκε τόσο για την ολοκλήρωση των υποστηρικτικών μελετών όσο και για τη χρηματοδότηση υλοποίησής του καθότι είναι έργο προτεραιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ικαρία, για μια ακόμη χρονιά, δοκιμάστηκε σκληρά από τον καιρό, με πρωτοφανείς βροχοπτώσεις να πλήττουν το νησί, προξενώντας τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού:
– Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» προκήρυξε ανοιχτή δημοπρασία για την ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση των προκληθεισών ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Νήσου Ικαρίας από τη θεομηνία του Οκτωβρίου 2010 στα τμήματα Εύδηλος – Αρμενιστής, Βρακάδες – Κουνιάδοι, Μαγγανίτης – Καρκινάγρι ». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.418.535,00 ευρώ μετά του αναλογούντα ΦΠΑ.Το έργο αφορά μόνο την κατηγορία οδοποιίας, με προϋπολογισμό δαπάνης εργασιών, ΓΕ & ΟΕ, απρόβλεπτων, μελετών και ασφάλτου 1.180.000,00 ευρώ.
– Υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιο Γιακαλή η θετική αξιολόγηση προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του έργου για την κατασκευή Περιφερειακής οδού στον οικισμού Ευδήλου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 10.200.000 ευρώ.
– Έως το τέλος του 2012 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του υβριδικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ικαρίας, όπως αναφέρει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοπόρα και καινοτόμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, και το πρώτο υβριδικό ενεργειακό, πανελλαδικά. Είναι ισχύος 6,8 MW και στηρίζεται στο συνδυασμό αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή “πράσινης ενέργειας”, φιλικής προς το περιβάλλον. Το έργο αποτελείται από το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας, το Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Προεσπέρας και το Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κάτω Προεσπέρας.
ΛΕΣΒΟΣ
Οδικά έργα και έργα ύδρευσης – αποχέτευσης δρομολογήθηκαν κατά κύριο λόγο μέσα στο 2011 στο νησί της Λέσβου:
– υπογράφηκε η σύμβαση για αποχέτευση στο Δήμο Ευεργέτουλα
– δημοπρατήθηκε το έργο ύδρευσης στην Αγία Παρασκευής
– εγκρίθηκε η δημοπράτηση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων σε Πολίχνιτο, Βρίσα και Βατερά
– δημοπρατήθηκε το έργο των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης στην Αγιάσο
– προχώρησε το επικαιροποιημένο έργο της επεξεργασίας λυμάτων των Λουτρών
– στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το έργο της δημιουργίας πάρκου στο απολιθωμένο δάσος στη Νησιώπη
– δημοπρατήθηκε το έργο για τον οδικό άξονα Πλωμαρίου – Παπάδου
– αξιολογήθηκε θετικά προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, η αίτηση για χρηματοδότηση για το Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης και δίκτυο μεταφοράς από τη δεξαμενή Καλλονής, προς τους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, συνολικού προϋπολογισμού 2.747.000 ευρώ.
– προκηρύχθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2011 το έργο «Κατασκευή/ Αναβάθμιση του οδικού άξονα ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ». Πρόκειται για βασικό οδικό έργο στο βορειοδυτικό τμήμα της Ν. Λέσβου μήκους 46 χλμ., με διατομή οδού 7,5 μ. και προβλεπόμενο προϋπολογισμό κατασκευής 47.000.000 ευρώ.
– υπογράφτηκε η θετική αξιολόγηση για τα έργα «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ(ΑΠΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΘΕΣΗ ΑΝΘΗ ΕΩΣ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΔΟΥΝΤΑ)» με δικαιούχο το Δήμο Λέσβου και προϋπολογισμό 821.238,94 ευρώ & «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» με δικαιούχο το Δήμο Λέσβου και προϋπολογισμό 577.000,00 ευρώ.
ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Πράσινο νησί Αϊ Στράτης», που θα καταστήσει τον Αϊ-Στράτη το πρώτο νησί στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης και ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπος Μακρής.
Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 8,9 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με Φορέα Χρηματοδότησης τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Φορέα Υλοποίησης το ΚΑΠΕ, με την υποστήριξη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Το έργο έχει κυρίως επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και εντάσσεται στην κατηγορία των έργων εκείνων που φιλοδοξούν να συνδυάσουν την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία, την περιβαλλοντική προστασία και την ερευνητική δραστηριότητα και τεχνολογική ανάπτυξη σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Προωθεί ένα σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας του Αγίου Ευστρατίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος από ανανεώσιμες πηγές, (με τελικό στόχο τη διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 100%), μέσω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και αποθήκευσής της, καθώς και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον κατά τρόπον ώστε να καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό και υπό καθεστώς ασφάλειας εφοδιασμού οι εκάστοτε ανάγκες του νησιού.
Επιπλέον, προβλέπει δράσεις «πράσινων» μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ΑΠΕ στα δημοτικά κτήρια του νησιού καθώς και ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου.