Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011: τα σημαντικότερα γεγονότα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί μια από τις ακριτικές περιφέρειες της χώρας μας και η ανάγκη για έργα αναβάθμισης των υποδομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών αυτών είναι επιτακτική

Το 2011 ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας δρομολογήθηκαν αρκετά έργα στα μεγάλα νησιά, με κυρίαρχα τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης – βιολογικών καθαρισμών.

Η μεγάλη είδηση όμως αφορά την δημιουργία των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, καθώς το ενεργειακό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Προχώρησε η μελέτη κατασκευής «έξυπνων δικτύων» ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Λήμνο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΛΕΝΑ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η ΔΕΗ, που θα υλοποιήσει την επένδυση της μελέτης ύψους 800.000 ευρώ (κατασκευή από ιδίους πόρους), δεσμεύθηκε για ποσό της τάξης των 40 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και ο προϋπολογισμός του έργου.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που αφορά στην αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος, την μείωση των τιμολογίων και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο των έργων και των υποδομών ανά νησί:

ΧΙΟΣ
Τα σημαντικότερα έργα αφορούν το νοσοκομείο του νησιού, την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου και το νέο δικαστικό μέγαρο.
– Υπογράφηκε η σύμβαση για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Χίου, στην πόλη της Χίου. Η σύμβαση είναι μεταξύ της Θέμις Κατασκευαστική και της ανάδοχης εταιρείας Πρότυπος Εργοληπτική Κατασκευαστική ΑΤΕ ΔΤ ΠΡΟΤΕΚΑΤ ΑΤΕ. Η αξία της σύμβασης είναι 7.402.973 ευρώ ενώ η αρχική ήταν 12.465.358 ευρώ (και τα δύο ποσά με ΦΠΑ). Το έργο θα πληρωθεί από πόρους του ΠΔΕ. Το Δικαστικό Μέγαρο πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 5.657,00 τ.μ. που παραχωρήθηκε για τον ανωτέρω σκοπό από το Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Χίου και έχει πρόσωπο στην νέα Περιμετρική οδό.
– Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα γίνει η δημοπράτηση και μέσα στο 2013 θα έχει γίνει το έργο, εκτιμά το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την επέκταση, αναδιαρρύθμιση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τερματικού Σταθμού του κρατικού αερολιμένα της Χίου. Προϋπόθεση, βέβαια, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός είναι να έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις, εθνικές και κοινοτικές.
– Η τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία περαίωσης του έργου της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Χίου, τονίζει το υπουργείο Υποδομών, μεταφορών και δικτύων απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
– Επιτυχής είναι ο επαναληπτικός διαγωνισμός για το έργο: «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Νομού Χίου», προϋπολογισμού περίπου 3,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Αρχιμήδης ΑΕ με έκπτωση 35,7%. Η εν λόγω κατασκευή, δυναμικότητας 50 τουριστικών σκαφών στα Λημνιά της Βολισσού, συμπεριλαμβάνει λιμενικά έργα και έργα χερσαίας ζώνης για την εξυπηρέτηση των χρηστών καταφυγίου.
– Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Νενήτων στο νησί.

ΣΑΜΟΣ – ΙΚΑΡΙΑ
Στη Σάμο, επιλύθηκε επιτέλους το πρόβλημα με τον βιολογικό καθαρισμό του νησιού ενώ προωθήθηκαν έργα πολιτισμού και τουρισμού:
– Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες του Bιολογικού Καθαρισμού μετά την ανάθεση του έργου στον τρίτο μειοδότη χωρίς να χρειάζεται επαναδημοπράτηση του έργου. Οι εργασίες που προβλέπονται είναι εκσκαφές για την τοποθέτηση του κύριου συλλεκτήριου αγωγού στα σημεία που είχαν απομείνει από την πρώτη εργολαβία τόσο στην παραλιακή όσο και στην περιοχή του περιμετρικού ως το Καλάμι. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε πολύ θετική από τον Δήμαρχο Σάμου Στέλιο Θάνο αφού το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος (31-12-2011) χωρίς να χρειαστεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
– Κλείδωσαν τα έργα του επικούρειου πολιτιστικού κέντρου Σάμου και της αποκατάστασης συντήρησης και ανάδειξης του ευπαλινείου Υδραγωγείου μέσα από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου πολιτισμού Τουρισμού όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Λίνα Μενδώνη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο. Ειδικότερα, αναμένεται η δημοπράτηση του «Τουριστικού Καταφυγίου Μαραθοκάμπου», η επικαιροποίηση της μελέτης και ένταξη στο πρόγραμμα του «Αγκυροβολίου Τουριστικών Σκαφών Αγίου Κηρύκου» και η ένταξη στο ΕΣΠΑ του «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου». Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο «Αποκατάσταση και συντήρηση ανάδειξης του Ευπαλινείου Υδραγωγείου», προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ, για το οποίο η κα Μενδώνη δεσμεύτηκε τόσο για την ολοκλήρωση των υποστηρικτικών μελετών όσο και για τη χρηματοδότηση υλοποίησής του καθότι είναι έργο προτεραιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
 Ικαρία, για μια ακόμη χρονιά, δοκιμάστηκε σκληρά από τον καιρό, με πρωτοφανείς βροχοπτώσεις να πλήττουν το νησί, προξενώντας τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού:
– Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» προκήρυξε ανοιχτή δημοπρασία για την ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση των προκληθεισών ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Νήσου Ικαρίας από τη θεομηνία του Οκτωβρίου 2010 στα τμήματα Εύδηλος – Αρμενιστής, Βρακάδες – Κουνιάδοι, Μαγγανίτης – Καρκινάγρι ». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.418.535,00 ευρώ μετά του αναλογούντα ΦΠΑ.Το έργο αφορά μόνο την κατηγορία οδοποιίας, με προϋπολογισμό δαπάνης εργασιών, ΓΕ & ΟΕ, απρόβλεπτων, μελετών και ασφάλτου 1.180.000,00 ευρώ.
– Υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιο Γιακαλή η θετική αξιολόγηση προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του έργου για την κατασκευή Περιφερειακής οδού στον οικισμού Ευδήλου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 10.200.000 ευρώ.
– Έως το τέλος του 2012 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του υβριδικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ικαρίας, όπως αναφέρει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοπόρα και καινοτόμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, και το πρώτο υβριδικό ενεργειακό, πανελλαδικά. Είναι ισχύος 6,8 MW και στηρίζεται στο συνδυασμό αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή “πράσινης ενέργειας”, φιλικής προς το περιβάλλον. Το έργο αποτελείται από το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας, το Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Προεσπέρας και το Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κάτω Προεσπέρας.

ΛΕΣΒΟΣ
Οδικά έργα και έργα ύδρευσης – αποχέτευσης δρομολογήθηκαν κατά κύριο λόγο μέσα στο 2011 στο νησί της Λέσβου:
– υπογράφηκε η σύμβαση για αποχέτευση στο Δήμο Ευεργέτουλα
– δημοπρατήθηκε το έργο ύδρευσης στην Αγία Παρασκευής
– εγκρίθηκε η δημοπράτηση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων σε Πολίχνιτο, Βρίσα και Βατερά
– δημοπρατήθηκε το έργο των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης στην Αγιάσο
– προχώρησε το επικαιροποιημένο έργο της επεξεργασίας λυμάτων των Λουτρών
– στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το έργο της δημιουργίας πάρκου στο απολιθωμένο δάσος στη Νησιώπη
– δημοπρατήθηκε το έργο για τον οδικό άξονα Πλωμαρίου – Παπάδου
– αξιολογήθηκε θετικά προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, η αίτηση για χρηματοδότηση για το Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης και δίκτυο μεταφοράς από τη δεξαμενή Καλλονής, προς τους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, συνολικού προϋπολογισμού 2.747.000 ευρώ.
– προκηρύχθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2011 το έργο «Κατασκευή/ Αναβάθμιση του οδικού άξονα ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ». Πρόκειται για βασικό οδικό έργο στο βορειοδυτικό τμήμα της Ν. Λέσβου μήκους 46 χλμ., με διατομή οδού 7,5 μ. και προβλεπόμενο προϋπολογισμό κατασκευής 47.000.000 ευρώ.
– υπογράφτηκε η θετική αξιολόγηση για τα έργα «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ(ΑΠΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΘΕΣΗ ΑΝΘΗ ΕΩΣ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΔΟΥΝΤΑ)» με δικαιούχο το Δήμο Λέσβου και προϋπολογισμό 821.238,94 ευρώ & «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» με δικαιούχο το Δήμο Λέσβου και προϋπολογισμό 577.000,00 ευρώ.

ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Πράσινο νησί Αϊ Στράτης», που θα καταστήσει τον Αϊ-Στράτη το πρώτο νησί στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης και ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπος Μακρής.

Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 8,9 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με Φορέα Χρηματοδότησης τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Φορέα Υλοποίησης το ΚΑΠΕ, με την υποστήριξη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Το έργο έχει κυρίως επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και εντάσσεται στην κατηγορία των έργων εκείνων που φιλοδοξούν να συνδυάσουν την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία, την περιβαλλοντική προστασία και την ερευνητική δραστηριότητα και τεχνολογική ανάπτυξη σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Προωθεί ένα σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας του Αγίου Ευστρατίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος από ανανεώσιμες πηγές, (με τελικό στόχο τη διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 100%), μέσω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και αποθήκευσής της, καθώς και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον κατά τρόπον ώστε να καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό και υπό καθεστώς ασφάλειας εφοδιασμού οι εκάστοτε ανάγκες του νησιού.
Επιπλέον, προβλέπει δράσεις «πράσινων» μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ΑΠΕ στα δημοτικά κτήρια του νησιού καθώς και ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου.

 

image_pdfimage_print

Ανασκοπήσεις

Οι ΤΟΡ-10 πιο δημοφιλείς ειδήσεις του Ιουνίου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο δεύτερος μήνας στη μετά-καραντίνα εποχή χαρακτηρίστηκε από αρκετή δραστηριότητα στον τομέα των υποδομών και των έργων.

Εξελίξεις για τους αυτοκινητόδρομους, μεγάλες αναπλάσεις στην Αττική, σιδηρόδρομος αλλά και μεγάλα νέα στον τομέα της ενέργειας συνέθεσαν το μενού του μήνα.

Δείτε παρακάτω τις ΤΟΡ-10 πιο διαβασμένες ειδήσεις του Ιουνίου, για να πιάσετε τον παλμό των υποδομών και της αγοράς

10. Δείτε πώς άλλαξαν δύο κεντρικοί δρόμοι στην Αθήνα – Έρχονται νέες πεζοδρομήσεις
Διαβάστε το άρθρο

9. Δείτε πώς θα αλλάξει η Παραλία Γλυφάδας – Εγκρίθηκε το master plan της ανάπλασης
Διαβάστε το άρθρο

8. Ξεκινά η «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης – Τι σημαίνει το έργο;
Διαβάστε το άρθρο

7. Πώς άλλαξε όψη η Πανεπιστημίου – Δείτε φωτό
Διαβάστε το άρθρο

6. Πώς θα φθάσει τελικά το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα;
Διαβάστε το άρθρο

5. Η Ήπειρος διεκδικεί την έλευση του τρένου μέχρι Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα
Διαβάστε το άρθρο

4. GRITS: Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων με ένα πομποδέκτη για όλους τους αυτοκινητόδρομους
Διαβάστε το άρθρο

3. Δείτε την εξέλιξη των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από ψηλά!
Διαβάστε το άρθρο

2. Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ: Ποιος δρόμος υπογειοποιείται, ποιος σταθμός Μετρό θα εξυπηρετεί
Διαβάστε το άρθρο

1. Αισιοδοξία για την έγκριση του βόρειου τμήματος του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία
Διαβάστε το άρθρο

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ανασκοπήσεις

Οι Εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών: 24-30 Ιουνίου 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αττική Οδός μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις υποδομές την εβδομάδα που πέρασε. Ωστόσο η ειδησεογραφία έστω και προεκλογική, ήταν ενδιαφέρουσα και σε κάποια σημεία σημαντική. Ας δούμε όμως τι συνέβη τελικά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Υπ.ΥΠΟΜΕ ανέστειλε τις προγραμματισμένες αυξήσεις στην τιμή του διοδίου της Αττικής Οδού. Από την πλευρά της η εταιρεία απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Στη Β` φάση περνά ο διαγωνισμός για το Εμπορευματικό Κέντρο “Θριάσιο 2”, εκτός μένει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση καθώς μένουν λίγες μέρες για τις εκλογές.

Στο Μετρό της Αθήνας για το 2020 παραπέμπεται η λειτουργία των σταθμών ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ μιας και δύο παράπλευροι διαγωνισμοί κράτησαν πίσω τη λειτουργία τους που ήταν προγραμματισμένη για το φετινό καλοκαίρι.

Τα έργα μεταμορφώνουν το Αεροδρόμιο της Μυκόνου και με την ολοκλήρωση τους το 2021, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αλλαγή της σημερινής εικόνας των αεροδρομίων. Ο αεροσταθμός θα έχει ενταγμένα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Στους Υδρογονάνθρακες, στο ΥΠΕΝ υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα οικόπεδα της Κρήτης με ΕΛΠΕ – Total – ExxonMobil ξεκινώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο έχει να καταστήσει την χώρα μας ως ενεργειακό διεθνή παίκτη. Τα αποτελέσματα θα πάρουν αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στην εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων προχωρά ο Δήμος Νίκαιας – Αγ .Ι. Ρέντη. Έσπασαν το φράγμα του 5% στην προμήθεια ηλεκτρισμού Ήρων και Protergia. Η MYTILINEOS αποκτά το 100% της METKA EGN. Επένδυση 7 εκατ. ευρώ για 5άστερο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον τερματικό του Μετρό. Στα 10εκατ.ευρώ η επιδότηση του Δημοσίου στη Νέα Οδό για τη μη λειτουργία διοδίων σε Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο και Χαλκίδα το 2018. Ξεκινά η οριστική μελέτη για το νέο Λιμάνι της Πάρου.

Γήπεδο ΑΕΚ: 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών. Ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης του Νότιου Αφάντου στην Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd. Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών με ορίζοντα 20ετίας. Εγνατία Οδός: Σε δημοπράτηση δύο έργα αποκατάστασης οδοστρώματος με 22,4εκατ.ευρώ. Παράταση για τον Σεπτέμβριο στον διαγωνισμό για τα 750 αστικά λεωφορεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέο διεθνές έργο πληροφορικής, για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ENISA και Cedefop εξασφάλισε ο Όμιλος ΟΤΕ.

ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ανασκοπήσεις

Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών 10-23 Ιουνίου 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο ακόμα εβδομάδες του Ιούνη πέρασαν και τα γεγονότα τρέχουν. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και τα κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία τους με προγράμματα, ομιλίες, διαξιφισμούς. Στο χώρο των υποδομών και των μεταφορών αδιαμφισβήτητα, το απόλυτο γεγονός, ήταν το 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών το οποίο συγκέντρωσε την προσοχή και των δύο κλάδων. Πιο αναλυτικά.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Ανακλήθηκε η απόφαση αναδοχής για την εργολαβία-σκούπα στο Άκτιο-Αμβρακία. Αυτό μας γυρνάει στην αρχή του διαγωνισμού και πλέον όλα είναι ανοιχτά για το ποιος θα αναλάβει αυτό το σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο έργο.

Ξεκινούν στο Μετρό Αθήνας οι τοπογραφικές μελέτες για την επέκταση της Γραμμής 4 στην Πετρούπολη και της επέκτασης προς Καματερό της Γραμμής. Είναι το πρώτο βήμα για την ωρίμανση των σχετικών έργων που θα μας απασχολήσουν κάποια χρόνια αργότερα.

Αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε η εταιρεία και φυσικά ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων. Το γεγονός είναι ότι η τιμή φτάνει τα 3 ευρώ και απο 1.1.2020 τα 3,30 ευρώ.

Έκπτωτος από τις 2 εργολαβίες του Πάτρα – Πύργος ο Καλογρίτσας περιπλέκοντας για μία ακόμα φορά την κατάσταση στο πολύπαθο αυτό έργο. Τώρα η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και φυσικά στο ποιος τελικά θα αναλάβει αυτές τις δύο εργολαβίες.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από το 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών στο Μέγαρο Μουσικής. 45 ομιλητές έδωσαν το δικό τους στίγμα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Το πάνελ των κατασκευών εκρηκτικό με διαξιφισμούς ενώ σε το πάνελ των μεταφορών απέδειξε για μία ακόμα φορά την γεωμετρικά ανοδική πορεία του κλάδου.

Βράβευση του ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Ηπείρου στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ως το έργο της χρονιάς 2018, από τη σχετική ψηφοφορία που είχε γίνει στο τέλος της χρονιάς. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Νίκος Μαντζούφας, Τατιάνα Καλογιάννη και Γιώργος Αγραφιώτης.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Προσλαμβάνονται σύμβουλοι για την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης στους Αυτοκινητόδρομους. Θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι όροι λειτουργίας σταθμών βαρέων οχημάτων. Η Κ/Ξ ΤΕΚΑΛ-ΠΕΤΡΗΣ μειοδότησε στο έργο της εργολαβίας-σκούπας για την Περιφερειακή Κατερίνης. Υπογράφηκε η σύμβαση για νέο Αιολικό Πάρκο της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά. Το Φθινόπωρο η είσοδος της ΔΕΗ στο ενεργειακό “double play” με ρεύμα και φυσικό αέριο. Έργα άνω των 4 δισ. ευρώ από την Αττικό Μετρό την επόμενη δεκαετία. AEGEAN: Για ένατη συνεχή χρονιά καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη. ΚΤΥΠ ΑΕ: Υπογραφή σύμβασης για έργα στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος: 2 χρόνια αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Σιγκαπούρη με Scoot!. Το βραβείο «Μεταφορική Εταιρεία για το 2018» έλαβε η Turkish Airlines στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών. Γιάννης Μυλόπουλος: Δημοπρατούνται οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ισχυροποιείται η παρουσία της ΑΒΑΞ στο Κατάρ με την εξαγορά τριών θυγατρικών της J&P Overseas. Στη Σωληνουργεία Κορίνθου η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου 150 χλμ. για λογαριασμό της ιταλικής Snam. Εγκαίνια για τη νέα Μονάδα Αφαλάτωσης στη Νίσυρο. ΑΚΤΩΡ: Ανάδοχος για σιδηροδρομικό έργο €627 εκατ. στη Ρουμανία. Το Σχέδιο Γιούνκερ φθάνει σχεδόν τα 410 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα